Andreas Haukeland, bedre kjent som artistnavnet TIX er for tiden aktuell som deltaker i TV-programmet Forræder. Nå åpner han opp om et helseproblem som skremmer ham: mystiske hukommelsestap som påvirker hverdagen hans.
Til tross for suksessen på scenen og skjermen, sliter han med å huske selv de enkleste ting, som hva han gjorde dagen før eller hvem han tilbrakte tid med.
Under innspillingen av Forræder i fjor høst, kjente Haukeland på den mentale utfordringen ved å være i en boble. Han beskriver opplevelsen som å være isolert i sitt eget hode. I spillet, hvor deltakerne skal avsløre hvem som er forrædere, ble en enkel notatblokk redningen hans for å huske ting.
– Hadde jeg ikke hatt den, hadde jeg vært ganske forvirret. Den notatblokken var gull verdt, forteller han til TV 2.
I programmet måtte han konsentrere seg om én oppgave: å finne forræderne. Men i hverdagen har hukommelsestapene gjort selv de minste oppgavene vanskelige å håndtere.
For Andreas Haukeland er ikke dette noe nytt. Hukommelsestapene har plaget ham i flere år, og han har søkt lege for å få klarhet i hva som forårsaker dem.
– Jeg sliter med å huske ganske enkle ting, som hva jeg spiste til middag dagen før. Jeg sliter med å huske hvor jeg var i går eller hvem jeg var med, sier han åpenhjertig til TV 2.
Selv om legene ennå ikke har funnet en konkret årsak, har Haukeland merket at hukommelsestapene blir verre i perioder med mye stress og en hektisk hverdag.
– Det var skremmende i starten. Jeg synes fortsatt det kan være skremmende, men da får jeg bare leve i nuet mest mulig, forklarer han.
Stress og hukommelse – et vanlig problem
Ifølge lege Kaveh Rashidi er ikke Haukelands situasjon unik. Han forklarer til TV 2 at redusert korttidshukommelse er et vanlig problem, spesielt blant unge mennesker.
– De vanligste årsakene er stress, søvnmangel og for store belastninger i livet, sier Rashidi, og legger til at slike symptomer ikke nødvendigvis er tegn på alvorlig sykdom, men at det er viktig å få det sjekket hos en lege.
For Haukeland har det vært vanskelig å få konkrete svar fra helsetjenesten. Anbefalingen om å «dra på ferie» føltes fjernt fra problemet han står overfor.
Selv om Haukeland fortsatt er i ferd med å finne ut hvordan han best kan håndtere hukommelsestapene, har han utviklet egne teknikker for å gjøre hverdagen enklere. Han tilpasser dagene slik at han ikke trenger å huske alt.
For eksempel legger han ansvaret for å følge opp telefonsamtaler på den som ringer ham, i stedet for å stresse med å huske å ringe tilbake selv.
– Hvis noen ringer meg, så er det aldri mitt ansvar å ringe opp igjen. De får beskjed om at det er lov å mase på meg, forteller han.
Forræder – en intens opplevelse
Deltakelsen i Forræder ble en utfordrende opplevelse for Haukeland, både mentalt og fysisk. Stresset fra det psykologiske spillet påvirket kroppen hans, og han merket at ticsene, som følger med hans Tourettes-diagnose, ble tydeligere.
– Det ser ut som jeg har tatt noen alvorlige rusmidler der inne. På et punkt var kjeven min helt stiv, sier han om opplevelsen av å se seg selv på skjermen.
Selv om det er ubehagelig for ham å se ticsene sine på TV, prøver han å være rasjonell om det.
– Hele livet har det vært om å gjøre å skjule det mest mulig. Det er utenfor komfortsonen å skulle vise meg selv uten at jeg klarer å holde tilbake ticsene,» sier han, men erkjenner at det ikke er noe han kan gjøre med det.
Andreas Haukeland har lært å leve med både Tourettes syndrom og de mystiske hukommelsestapene. Selv om det kan være skremmende, har han funnet måter å tilpasse seg. Han fokuserer på å være til stede i øyeblikket og prøver å ikke stresse med å huske alt. For ham handler det nå om å akseptere utfordringene og finne løsninger som fungerer i hverdagen.