Hjem Historier fra livet Andrew har Down syndrom og jobber på en restaurant. På grunn av dette fikk mattilsynet en bekymringmelding.

Andrew har Down syndrom og jobber på en restaurant. På grunn av dette fikk mattilsynet en bekymringmelding.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Andrew Ankar er en 20 år gammel gutt med Down syndrom. Han jobber daglig på en restaurant som familien eier. Restauranten har vært i familiens drift siden 1979. Da pappaen til Andrew døde av kreft for rundt ett år siden har det blitt mer jobb og ansvar på Andrew. Pappa var overhodet til restauranten og har store sko å fylle.

Andrew er spesielt opptatt av å være imøtekommende og hyggelig mot alle gjestene som besøker spisestedet deres.

«Jeg liker å stå ved disken slik som pappa pleide å gjøre. Han kunne navnene på alle kundene, og nå kan jeg også det», sier Andrew til Today.

Foto: Today

Foto: Today

Andrew er godt likt av kundene. De blir alltid møtt med et vennlig smil når de kommer inn døren. Han er godt likt av de ansatte. Derfor kom det som en stor overraskelse når en person anmeldte Andrew til mattilsynet.

«Anmelderen mente at de var en person på kjøkkenet vårt som ikke burde befinne seg på et sted hvor det lages mat», forteller moren til Andrew.

Familien var sjokkert over den lite trivelige bekymringmeldingen mattilsynet formidlet. Storebroren til Andrew, Alex, ble så oppgitt at han skrev et lengre innlegg på Facebook om hva han mener om saken. Innlegget til Alex blir når delt over hele verden og Andrew opplever en massiv støtte fra folket.

Innlegget til Alex.

Helt siden pappa gikk bort har min lillebror jobbet dag inn og dag ut på Ankar’s Hoagies (restauranten). Han gjør alt han kan for at arven fra pappa skal være godt ivaretatt.  

Han gjør alt fra å ønske kunder velkommen, rengjøre restauranten og stå på kjøkkenet. Andrew jobber ustanselig for at virksomheten vår skal ha suksess – og han gjør det alltid med et smil rundt munnen. 

Når jeg fik vite at noen er frekk nok til å sende en bekymringmelding til de lokale helsemyndighetene på grunn av at en voksen mann med Downs syndrom jobber på et kjøkken, ble jeg helt lamslått.  

andrew1

Foto: Facebook

Blodet mitt koker når jeg opplever at det finnes mennesker i denne verden som ikke har et gram av godhet i sine hjerter, som ikke ser hvilken fantastisk person han er. 

Det faktum at den finnes personer i denne verden som ser på mennesker med funksjonshemminger som mindre verdt gjør meg kvalm. 

Noen ganger sitter jeg bare og forundrer meg over Andrews egenskap. Han elsker alle. Til og med mennesker som ikke fortjener hans vennlighet. 

Han kjenner ikke til hat. 

Hvis mennesker som til stadighet rakker ned på personer med funksjonshemming hadde hatt halvparten av Andrews egenskap til å elske ALLE, ville denne verden vært en bedre plass. 

Jeg ber alle dere som leser dette om å ta ett minutt til å tenke. Legg bort alle fordommer mot forskjellighet. Uansett om det handler om rase, seksuell legning, religion, hva som helst – forsøk å legge bort fordommene deres og elsk hverandre. 

Stol på meg, verden ville vært en mye bedre plass om alle hadde samme innstilling som Andrew. 

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Han er ikke den med funksjonshemming, vi er. 

Elsker deg brodern. 

Alex Ankar. 

Da mattilsynet besøke restauranten fant de ingen kritikkverdige forhold og bekymringmeldingen ble henlagt. Andrew jobber fremdeles i familiens restaurant og har i den senere tid opplevd en enorm støtte fra omverden. Det er blant annet opprettet en egen Facebook-gruppe som støtter Andrew.

Historien til Andrew og brorens budskap er noe alle burde lese og ta innover seg. Del historien videre og kanskje den kan åpne øynene til en viss gruppe mennesker. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com