torsdag, februar 20, 2020
Kjendisnytt Anne B. Ragde: – Nå vet jeg at jeg...

Anne B. Ragde: – Nå vet jeg at jeg kan dø når som helst

-

Livet har endret seg for forfatter Anne B. Ragde (62) etter at hun fikk et hjerneslag i fjor sommer. Nå vet hun at hun kan dø når som helst. Det ga henne dødsangst.

Det var 4. juli og Anne B. Ragde hadde akkurat begynt ferien sin. Bilen var ferdig pakket, og Anne var på vei opp til hytta. Hun skulle bare gå en tur med hunden før hun begynte kjøreturen.

Anne forteller til Vi.no at det føltes som om noe trakk henne mot høyre. Hun måtte støtte seg til bilene som stod parkert langs veien. To menn kommer forbi henne. De kjenner henne igjen.

«Anne B. Ragde, hvorfor går du sånn? Hva er galt?», sier den ene.

Men Anne har ikke noe godt svar. Hun forteller at hun ikke har smerter, at hun ikke er redd, og at hun ikke selv skjønner at noe er galt.

Prøver å ringe sin avdøde mor

Mennene følger Anne hjem. Hun sier hun skal ringe moren sin. Mennene slår seg til ro med det og går. Det er bare det at den «Mama» som står i telefonlisten til Anne, ikke er moren hennes. Annes mamma døde i 2012. «Mama» i telefonlisten, er moren til svigerdatteren hennes.

«Å, er det deg? Jeg skulle egentlig ha fatt i moren min. Unnskyld. Jeg må ringe deg opp igjen», sier Anne, da svigerdatterens mor tar telefonen. Hun skjønner umiddelbart at noe er galt, og kontakter datteren, som ringer ambulansen.

Skjønte ikke hva som hadde skjedd

«Ingen kunne forstå det. Ikke jeg heller. Jeg?! Har jeg hatt hjerneslag?! Jammen jeg trodde at det var noe man døde av», sier Anne.

Ikke før hun hadde ligget en uke på sykehuset, skjønner hun hva som har skjedd.

«Jeg har åtte dager fra jeg ble lagt inn på sykehus, som jeg nesten ikke husker noe av», sier hun, og legger til:

«Jeg kunne ikke gå på toalettet alene, men måtte støttes. Jeg hadde dobbeltsyn. Språket mitt var rammet. Jeg kunne snakke, men ordforrådet mitt var temmelig redusert.»

Likevel skjønte ikke Anne selv at hun var alvorlig syk.

Skjønner at hun kan dø

Etter flere uker med intensiv rehabilitering, er Anne overraskende frisk i dag. Men hun hjerneslaget har preget henne.

«Det har vært en dødsangst, ja, etter at jeg ble syk. Helt bestemt. Men det er også gått over. I stedet er det blitt til en dødserkjennelse. Nå vet jeg at jeg kan dø når som helst. Det har jeg egentlig visst hele livet. Jeg har skrevet om det. Jeg har snakket om det. Men jeg har aldri følt det på kroppen. Det gjør jeg nå. Og det er blitt til noe positivt for meg. Det har fått meg til å tenke: Jeg må gjøre mest mulig ut av alt», sier hun.

Problemer med språk og husk

Som mange andre som opplever hjerneslag har forfatteren fått problemer med språket. Det handler ikke om selve uttalelsen av ord, men å huske hvilke ord som skal brukes.

Heldigvis bruker Ragde både humor og selvironi når hun forteller om problemene.

– Jeg har veldig store problemer med å komme på ord. Jeg sliter med navn ennå. Men det har jeg sagt ifra til ergoterapeuten om at jeg gjorde før jeg fikk slag og, sier Ragde ifølge NRK.

Artikkelen er først publisert i magasinet Søndag.

LES OGSÅAnne B. Ragde deler sterke ord om hjerneslaget: «Jeg må bare gråte litt…»

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Med hjelp av to epler lærte denne læreren elevene sine noe om mobbing

Mobbing er et stort problem som vi dessverre ikke har klart å få bukt med i Norges land. Vi vet at rundt 63.000 barn...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans. Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30...

Brukte mobil mens han kjørte og tok livet av tre barn – Nå ønsker familien at du skal se videoen

Alt for mange mennesker bruker mobiltelefonen mens de kjører. Og alt for mange må betale med livet sitt som følge av dette. Visste du at...