Hjem Kjendisnytt Anne Grete Preus skulle fylt 67 år i dag: Sangstjernens siste ord på dødsleiet

Anne Grete Preus skulle fylt 67 år i dag: Sangstjernens siste ord på dødsleiet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Anne Grete Preus døde natt til 25. august 2019. Da hadde hun vært syk lenge. Likevel kom dødsfallet som et sjokk, da få visste hvor syk hun egentlig var.

Hun ble først syk i 2007, med nyresvulst.

«Man må ikke la de tingene som er uvesentlige i livet spille noen rolle. Det er fantastisk å finnes til. Den tiden en har i livet, må man ta godt vare på», sa hun til NRK den gangen.

Dessverre ble hun aldri helt bra igjen av sykdommen, selv om hun hadde perioder der hun var bedre. Før sommeren i sitt siste leveår, måtte den folkekjære artisten avlyse alle konsertene sine.

Tidlig samme høst mistet Norge en av sine kjæreste stemmer.

32 år lang karriere og ti album

Anne Grete Preus har siden 1970-tallet satt sitt sterke preg på norsk musikkhistorie. Først med Veslefrikk, deretter med Can Can, og fra 1988 som soloartist.

Hun har gjennom hele karrieren høstet anerkjennelse fra publikum og media, og hun har fortjent blitt hedret med en haug av priser, senest i 2018, da hun sammen med Ole Paus, Kari Bremnes og Alf Cranner, mottok Anders Jahres kulturpris i Universitetets Aula.

Anne Grete var artist i 32 år. I løpet av denne tiden ble det ti album og over 100 innspillinger.

– I 16 av årene var jeg hennes nærmeste kontakt i plateselskapet gjennom min rolle som artist- og repertoarsjef i Warner Music Norway. Jeg sluttet i 2016, men holdt tett kontakt med henne helt frem til hennes død, sa platearbeider Terje Pedersen i en pressemelding fra Drabant Music.

Anne Grete vant Spellemannprisen hele fire ganger. Tre av prisene fikk hun for suksessalbumet «Millimeter» i 1994. I 2013 fikk hun hedersprisen under Spellemann. I tillegg har hun mottatt Prøysenprisen (2007), Edvardprisen (2008) og Gamlengprisen (1992/2013). I 2013 ble hun innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

En rørende bisettelse

Da Preus ble bisatt fra Uranienborg kirke i Oslo, var mange av hennes kjendisvenner og kollegaer til stede, inkludert Sissel Kyrkjebø, Kronprinsesse Mette-Marit, Ole Paus og Trine Skei Grande. Presten brøt sammen i gråt da han talte om Preus, og takket Rikshospitalet for deres enestående omsorg. Han beskrev dagen som tung og la vekt på hennes betydning for norsk kultur.

Da Preus ble bisatt, delte presten Jan Oskar Utnem hva hun hadde sagt til ham under sykdomsperioden, ifølge Dagbladet.

Gjennom sykdomsforløpet hadde presten flere samtaler med Preus, og han kunne derfor dele deres siste samtale før hun gikk bort.

Han spurte henne om hun planla å komme tilbake til scenen, hvorpå hun svarte:

– Jeg skal ikke tilbake. Jeg skal videre.

En uferdig selvbiografi

Anne Grete Preus var i ferd med å skrive sin selvbiografi, «Skisser fra et liv», da hun gikk bort. Selv om hun ikke rakk å fullføre boken, ble den utgitt med familiens godkjennelse kort tid etter hennes død. Boken gir et dypt innblikk i hennes liv, fra barndommen i Haugesund til voksenlivet i storbyen, og hennes kamp med kreftsykdommen.

Selvbiografien til Preus.
Selvbiografien til Preus.

Preus vil alltid bli husket som en av Norges mest innflytelsesrike artister. Hennes musikk og arv vil leve videre, og hun vil for alltid ha en spesiell plass i hjertene til det norske folk.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com