Hjem Kjendisnytt Anne og Eva Ragde vokste opp i fattigdom – måtte ut om natta og plukke flasker

Anne og Eva Ragde vokste opp i fattigdom – måtte ut om natta og plukke flasker

I dag er den ene søsteren en av Norges mest leste forfattere, mens den andre er en av Norges mest erfarne kriminalteknikerne. At det skulle gå så vel lå ikke nødvendigvis i kortene.

Anne og Eva Ragde har en oppvekst preget av dårlig økonomi, mye ansvar og jakt på tomflasker.

De to søstrene deler minner fra oppveksten i fattige kår i Trondheim, oppdratt av en alenemor som ikke klarte å få endene til å møtes. Anne, som er fem år eldre enn Eva, måtte ta mye ansvar.

– Jeg måtte ta mye ansvar for økonomien. Muttra var en sånn som brukte opp absolutt alle pengene med en gang. Jeg holdt unna penger som hun ikke visste om. Vi hadde et rødt skap over komfyren. Der inne lå regningene, og jeg viste på øret hva de var på, forteller krimforfatter Anne B. Ragde til ukebladet Hjemmet.

Det var tidvis heftig, innrømmer søstrene. De var de eneste skilsmissebarna i oppgangen der de bodde. Men moren var opptatt av at de ikke skulle fremstå som det Anne kaller «skilsmisseunger».

– Vi visste ikke om noe ­annet. Men ja, vi har til tider hatt det usedvanlig heftig. Det var mange som hadde det sånn på den tiden, og mange som fikk litt juling hjemme, sier Eva.

De to søstrene var mang en gang ute og lete etter tomflasker. Anne forteller om en gang de måtte finne flasker så de kunne kjøpe gjær, så moren kunne bake brød.

At to småjenter var ute før hanen galte og leitet etter flasker var det ingen som reagerte på.

– Hun var et veldig traumatisert barn, og var mentalt på ti–tolvårsstadiet. Men vi har snakket mye om det, Anne og jeg. Mamma gjorde så godt hun kunne. Men hun hadde et utgangspunkt som var helt tragisk, sier Eva om moren

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com