Hjem Kjendisnytt Antyder at rasisme i kongefamilien sto i veien for Archies prinsetittel – i realiteten ble saken avgjort av kong George V i 1917

Antyder at rasisme i kongefamilien sto i veien for Archies prinsetittel – i realiteten ble saken avgjort av kong George V i 1917

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Meghan Markle gikk svært langt i å antyde at bekymringer for sønnens hudfarge bidro til at han ikke fikk prinsetittel.

I det to timer lange Oprah Winfrey- intervjuet med prins Harry og hertuginne Meghan av Sussex som ble sendt på amerikansk tv søndag kveld hevder Meghan at sønnens hudfarge var en årsak til at han ikke fikk prinsetittelen.

Hun hevdet at et fremstående medlem av kongefamilien bekymret seg over hvor «mørk» hud han ville få.

Den afroamerikanske tennisstjernen, Serena Williams, er en av de som har blitt svært opprørt av dette.

– Jeg vil at Meghans datter, min datter og din datter skal vokse opp i et samfunn tuftet på respekt, skriver tennisstjernen i et lengre innlegg på Instagram der hun tar venninnen i forsvar.

https://www.instagram.com/p/CMJQ8uQnE0u/?utm_source=ig_embed

Mandag formiddag, i timene etter at intervjuet var sendt, kokte nettet over av rasismeanklager mot den britiske kongefamilien.

Meghan hevdet ifølge Mail Online at hun overhodet ikke er opptatt av formelle titler, men mente det gikk ut over Archies sikkerhet at han ikke fikk prinse-tittel.

Blant sjokkavsløringer som kom påsto Meghan at hun hadde tider der hun «ikke lenger ønsket å leve».

Tittel-nei ble avgjort av kong Georg V

Det som imidlertid ikke kom frem i intervjuet er at reglene for tildeling av denne tittelen ble presisert av kong George V, Dronningens bestefar: I 1917 besluttet han at det kun er kongelige som er i direkte arvelinje som kan gjøres til en prins eller prinsesse, samt motta titler som hans eller hennes kongelige høyhet.

Meghan og Harry under intervjuet.

I tråd med disse reglene er det bare prins William og hertuginne Kate av Cambridges eldste sønn, prins George, som faktisk har rett på prinsetittelen.

Men før prins Georges fødsel i 2013 tok Dronningen affære og utstedte en lov som sikret at alle Georges søsken, altså barn av den fremtidige monarken William, ville ha prins- og prinsessetitler.

Kan bli prins når bestefar Charles arver tronen

Etter lovene som ble utstedt av George V vil Archie fortsatt ha rett til tittelen «Hans kongelige Høythet» eller en prinsetittel, men først når bestefar Charles, prinsen av Wales, overtar tronen.

Craig Prescott som er ekspert på konstiutusjonell rett forklarer til MailOnline at Prins Andrews døtre, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie, har kongelige titler fordi faren er sønn av monarken.

Zara Tindall og Peter Phillips som er barn av Dronningens datter, prinsesse Anne, har ikke kongelige titler. Det skyldes at deres far, Mark Philips, ikke er monarkens barn.

Heller ikke prins Edwards barn har prinse- og prinsessetitler, selv om deres far er monarkens sønn og barna i prinsippet har rett til disse titlene.

Harry og Meghan uenige om tidspunktet

I Oprah Winfrey-intervjuet hevdet hertuginnen av Sussex at en av Harrys slektninger hadde spurte ham «hvor mørkt» deres ufødte barn ville bli, og hevdet at Archies hudfarge skulle være et «problem» for de kongelige. Hertuginnen hevdet dette skjedde mens hun var gravid med Archie.

Meghan nektet å si hvem som hadde hatt denne samtalen med Harry om Archies hudfarge, og hevdet at det ville være «skadelig» for personen om det kom ut.

Harrys kommentar til dette er at han aldri kommer til å dele denne samtalen med noen, men at det på den tiden føltes svært underlig. Han medgir at han var sjokkert.

Men, skriver Daily Mail, mens Meghan hevder temaet kom opp da hun var gravid med Archie, sier Harry på sin side at temaet kom opp før paret giftet seg.

LES: Det positive lysglimtet i skandaleintervjuet med Oprah Winfrey var da prins Harry avslørte kjønnet på babyen de venter til sommeren.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com