Hjem Nyheter April har sjelden vært tørrere – men Alta satte nedbørsrekord

April har sjelden vært tørrere – men Alta satte nedbørsrekord

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

April var tørr og noen steder ekstrem tørr i Sør-Norge. Alt i alt er dette den niende tørreste april-måneden på Østlandet siden Meteorologisk institutt startet å måle.

Måneden klassifiseres som svært tørr, mens den i deler av Rogaland, Agder og Telemark til og med var ekstrem tørr. Dette opplyser Meteorologisk Institutt i en pressemelding. På Østlandet og Sørlandet falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt.

Målingene går tilbake til 1900, og årets aprilmåned blir dermed den niende tørreste april vi har registrert på Østlandet. 

Tredje tørreste i Agder

Agder noterte sin tredje tørreste april siden 1900.

– Bare april 1978 og 1981 har vært tørrere siden 1900 i Agder. Fylket fikk kun 20 prosent av den nedbørsmengden som er normal for april, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

I Viken, Vestland, Agder, Rogaland og Vestfold og Telemark hadde 13 stasjoner sin tørreste april siden målingene startet. 

Nedbøren lar vente på seg også utover i mai.

– På Sørlandet, Østlandet og Vestlandet fortsetter det med en tørr værtype med mye sol, men utover i uken vil det etter hvert komme etterlengtet regn på Vestlandet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

Tørken får konsekvenser 

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om konsekvensene av det tørre været i Sør-Norge. Det er svært lav grunnvannstand og lav vannstand i innsjøer og elver, og det påvirker kraftproduksjonen, landbruket og vannforsyningen. Oslo kommune oppfordret mandag innbyggerne om å spare på vannet. 

Det er stor skogbrannfare på Østlandet og Sørlandet samt i Rogaland og Vestland. Sjekk oppdaterte farevarsler på Yr for å holde deg oppdatert på situasjonen i ditt distrikt.

Vedvarende tørke

Både mars og april har vært tørre på Østlandet og Sørlandet. Flere stasjoner med mer enn 100 års drift, blant annet Ås, Halden og Maridalsoset har aldri registrert mindre nedbør for disse to månedene samlet enn i år.

De tørreste stasjonene i april var

● Preststulen (Vågå, Innlandet) 2,2 millimeter (90 prosent mindre nedbør enn normalt)

● Gol – Stake (Gol, Viken) 2,7 millimeter (89 prosent mindre nedbør enn normalt)

● Hjerkinn II (Dovre, Innlandet) 3,2 millimeter (88 prosent mindre nedbør enn normalt)

Mer nedbør nordover

Landet som helhet fikk 70 prosent av normal nedbørsmengde.

I deler av Vest-Finnmark var måneden svært våt. Enkelte stasjoner i Møre og Romsdal, Trøndelag og i Troms og Finnmark fikk mellom 50 til 100 prosent mer nedbør enn normalt.

Tre stasjoner i Trøndelag satte rekord for høyeste nedbørsmengde på 24 timer. Også på Alta lufthavn i Troms og Finnmark ble det registrert mer nedbør på 24 timer enn noen gang før i april, med målinger tilbake til 1964. 

Kaldere enn mars

April var kald i store deler av Nordland, og i deler av Trøndelag, Møre og Romsdal og områder lengst nord på Innlandet. I resten av landet var temperaturen nær normalen.

14 stasjoner i Viken, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark satte rekord for laveste temperatur målt på stasjonen i april måned. Alle disse rekordene ble registrert den første uken i april. 

April har dessuten flere steder vært kaldere enn mars. Dette var tilfellet ved stasjoner i Innlandet, Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. 

– Dette er et sjeldent fenomen noen steder, men ikke helt ukjent. Det skjer omtrent hvert tiende år, sier klimaforsker Mamen.

Den høyeste maksimumstemperaturen i april ble registrert 22. april i Lier i Viken, på 21,2 grader.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com