in

Årets navn 2019 : Christine Koht!

christine koht
Tilbakefall for christine koht

Christine Koht hadde en drøm å bli kåret til årets navn av både Dagbladet og VG. Nå har Dagbladet tatt sin beslutning, og Koht ble vinneren av avisens «årets navn 2019».

Christine Koht som har hatt et knalltøft år med behandling mot kreft, har også opplevd at samboeren, Pernille Rygg (56), har blitt alvorlig syk den siste tiden.

Hun deler titt og stadig av livet sitt som kreftsyk og har ikke vært redd for å vise frem seg seg selv, til tross for at utseendet har forandret seg etter behandlingene.

Bakgrunnen hennes er å oppfordre og støtte andre syke til å komme seg ut.

«Det er visst mange som ser sånn ut. Man ser dem bare ikke», uttalte Christine til Aftenposten.

«Fordi de skammer seg. De tør ikke å gå ut. Jeg har snakket med handicapforbundet om det. Og med leger her. Over hele landet sitter det folk som er syke, eller har fått en skade. De har månefjes eller andre skavanker. De går ikke ut, fordi de skammer seg. Du vet jo hvordan det er selv», sa hun videre.

Dedikerer prisen til sårbare og syke 

At Christine Koht har delt så mye om sin eget liv og situasjon er noe Dagbladet har lagt vekt på når de nå kårer henne til årets navn.

– NRK-profilen har vist hele Norge at det nytter å kjempe, selv når skyene er på det mørkeste og framtida er noe man egentlig ikke tør tenke på, skriver Dagbladets ansvarlige redaktør Alexandra Beverfjord i sin begrunnelse.

Og Christine Koht legger ikke skjul på at prisen betyr mye for henne. Hun vil bruke den til å oppmuntre andre mennesker i samme situasjon.

– For første gang i livet vinner jeg en pris, og føler at jeg ikke vinner alene. Jeg vil dele denne prisen med alle sårbare og syke mennesker i Norge. Det er utrolig mange mennesker som er syke, men de fleste hører man aldri om. De er helter, sier hun til Dagbladet.

Håp og tro

For en uke siden brukte Christine Koht Facebook til å fortelle hvor mye en slik pris ville betydd for henne. Sammen med et bilde av en julestjerne i vinduet skrev hun:

«Dette er utsikten min fra rommet på sunnaas. Og jeg får så mye håp av å se på denne vakre lysende stjernen. For det var en skjønn mann, med verdens søteste navn, Lillebror, som bare kom hit med denne fantastiske stjernen. Og han sa til meg «du lyser opp som en stjerne, og deler så raust av din sårbarhet, så jeg måtte gi deg den vakreste stjerne. Og denne stjernen skal gi deg håp og tro. Så derfor har jeg stemt på deg som årets navn», skrev hun, før hun oppfordret folk til å gi sin stemme.

«Så nå tenker jeg, så utrolig fantastisk opptur (i all sykdom og Pernille med nyresvikt) det hadde vært å bli årets navn BÅDE i VG og Dagbladet», skriver Christine videre.

«Så hvis dere har lyst å gi meg masse glede og lykke før jul her på Sunnaas, så bare stem i vei! Det er litt rart, men det går faktisk an å stemme 100 ganger. Nå skal jeg selv gå inn å stemme på meg selv. Hvertfall 10 ganger.»

Ble også Årets forbilde

I november gikk «Årets Kjendisgalla» av stabelen. Der ble det delt ut flere priser, blant annet den høythengende prisen «Årets forbilde».

Ifølge juryens begrunnelse, gikk prisen til Christine Koht fordi hun har vist at utfordringene rundt kreft verken bør forties eller gjemmes bort.

«Tusen takk, det er så rørende. Det er det som skjer når man er syk, at man er så lettrørt. Nå lo vi i stad, også begynner vi å gråte. Men jeg må bare si tusen takk, fordi jeg får lov til å vinne denne prisen. Og det føler jeg at jeg kan dele med hele Norge», sa Christine.

Hun passet på å takke både kona, mora, helsevesenet og det norske folk.

«Jeg har aldri vært så takknemlig. Tusen takk, tusen takk», avsluttet hun.

Det er så fortjent! Gratulerer så mye med prisen Christine Koht! Denne fortjente du virkelig – trykk gjerne på deleknappen og send dine gratulasjoner du også! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kurt Nilsen om bruddet: – Hjertet får en knekk

Slik skal kongefamilien feire jul i år