torsdag, april 9, 2020

Årets store trend: Heklede tamponger

Mest lest nå

Artikkelen fortsetter etter annonsen

20 milliarder bind og tamponger havner årlig i søpla verden over. I Norge bruker hver kvinne ca. 11.000 engangsbind eller tamponger i løpet av livet. Er det på tide å begynne å hekle sine egne gjenbrukbare bind og tamponger?

Bind kan inneholde opptil 90 % plast, og hver eneste tampong er pakket inn i plast, i tillegg til at både bind og tamponger er pakket inn i flere omganger med plastemballasje. Ifølge nettsiden Cleanup, genererer dette flere hundre tusen tonn avfall i året.

En av de store trendene for 2020, er heklede tamponger. Disse tampongene kan du enten hekle selv, eller du kan kjøpe dem gjennom utenlandske nettbutikker. Foreløpig er de ikke å få tak i i Norge. Og det er det kanskje en grunn til. Selv om tanken er god, er nemlig legene skeptiske.

Foto: Etsy

Kan gi tampongsyken

Leila Frodsham, er gynekolog ved the Royal College of Obstetricians and Gynecologists. Hun advarer mot bruk av heklede tamponger.

«Vi anbefaler ikke gjenbrukbare, heklede tamponger, siden de ikke har blitt testet skikkelig, og kan gi helseutfordringer til kvinnene», sier hun til Metro.

«Vi vet ikke nok om hvordan man skal rengjøre heklede tamponger skikkelig for å unngå oppblomstring av bakterier på tampongen og i vagina, noe som kan føre til toksisk sjokksyndrom», sier hun videre.

Foto: Etsy

En livstruende infeksjon

Toksisk sjokksyndrom (TSS), eller tampongsyken, som mange kaller den, er en sjelden, men livstruende bakterieinfeksjon som kan ødelegge huden og organene dine hvis den ikke blir behandlet. Selv om hvem som helst kan få TSS, også menn og barn, skjer rundt 50 % av tilfellene hos kvinner som har mensen. Det skriver Libresse.

TSS assosieres ofte med bruk av tampong, spesielt superabsorberende tamponger. Men det kan også skje kvinner som bruker pessar eller kvinner som har født et barn.

Da er det kanskje bedre å droppe heklede tamponger, og heller bruke heklede bind, eller menskopp hvis man vil gjøre et innsats for miljøet.

Foto: Etsy

LES OGSÅVårens nye negletrend: Negler som ser ut som hender

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter