Hjem Historisk Arkeologene med unikt funn i den krigsherjede syriske byen

Arkeologene med unikt funn i den krigsherjede syriske byen

Syriske Homs har vært hardt rammet av krigen som har rast i landet. Men nå har arkeologene fått nok arbeidsro til å grave frem det som trolig var et offentlig badehus. Og mosaikkgulvet med sine referanser til den greske Illiaden anses som unikt i global sammenheng.

En fantastisk mosaikk uten sidestykke i syrisk kunsthistorie ble avduket i oktober etter utgravninger i Homs, som er den tredje støste byen i Syria. Byen ligger like ved grensa til Libanon.

Mosaikkgulvet som er 20 meter langt og 6 meter bredt daterer seg omtrent 1600 år tilbake, til romertiden.

– Den nyoppdagede mosaikken består av tre rammer og en sirkel i midten. I sirkelen er det tegninger av Akilles, og rundt rammen er det tegninger av greske konger. Det er en referanse til en legendarisk historie kjent i tekstene til eposet «Iliaden”, som forteller om krigen mellom Troja og grekerne, forklarer Syrian Arab News Agency.

Direktør for landets utgravninger og arkeologiske studier, Hammam Saad, sier dette er en veldig viktig oppdagelse ikke bare på regionalt nivå, men på globalt nivå.

Iliaden er et gresk epos som er delt opp i 24 sanger som tillegges dikteren Homer. Verket skildrer ifølge Store norske leksikon 51 dager i det 10. år av grekernes krig mot Troja, som ble forårsaket av at den trojanske kongesønnen Paris røvet Helena, spartanerkongen Menelaos’ hustru.

Et hovedmotiv i verket som binder den mangfoldige handlingen sammen, er striden mellom grekernes tapreste helt Akilles og grekernes hærfører Agamemnon. I krenket stolthet trekker Akilles seg for en stund tilbake fra kampene og skaper dermed en krise i grekernes beleiring av Troja.

Det er altså persongalleriet og hendelsene fra dette eposet som er gjengitt på mosaikkgulvet i Homs.

Mosaikken som er funnet i Homs skildrer også greske eller romerske guder, som Neptun/Poseidon og Herkules, samt den mytologiske amazon-dronningen Penthesilea.

Mosaikken ble oppdaget i en bygning som trolig er fra 400-tallet. Arkeologene antar bygningen i sine glansdager var et offentlig badehus.

Planen er å fortsette utgravningene for å avdekke omkringliggende ruiner og andre rom.

Funnet beskrives som det viktigste i landet siden den blodige borgerkrigen startet i 2011. Området mosaikken er funnet i var kontrollert av opprørsstyrker frem til 2018. Mange av de historiske skattene i Syria har blitt skadet etter over ti år med krig.

Selv om byen og området har vært viktig også historisk, så er det ikke gjort mange utgravninger i dette området – kanskje vi får enda flere spennende oppdagelser herfra?

https://youtu.be/b03MCtdhMYs
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com