in

Arkeologer har funnet det som kan være Bibelens Sodoma

For mer enn 3600 år siden ble Tall el-Hammam truffet av en asteroide. Oldtidsbyen som ligger i Jordan, rett nord for Dødehavet, kan være det vi kjenner fra Bibel-historien som Sodoma.

Siden 2005 har arkeologiske utgravninger blitt utført ved Tall el-Hammam, en gammel by omgitt av bymurer i den sørlige Jordandalen og nordøst for Dødehavet.

Historien som er omtalt i vitenskapsmagasinet Nature, er også gjengitt av NRK.


Utgavingsprosjektet skjer i regi av Arkeologisk institutt ved Veritas International University i Santa Ana, California, Arkeologisk institutt ved Trinity Southwest University i Albuquerque og Institutt for antikviteter i Jordan.

Arkeologene er uenige om Tall el-Hammam kan være den bibelske byen Sodoma. Dette er forøvrig heller ikke blant spørsmålene de undersøker i den pågående utgravingen. Men det er flere ting som leder tankene hen til Sodoma, som Første Mosebok forteller Gud valgte å drukne i «svovel og ild» fordi beboerne var gudløse og bedrev grov synd.

Tall el-Hammam i 2007, før de siste utgravningene begynte.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Arkeologene har nemlig funnet et 1,5 meter tykt lag av kull og aske som dekker hele byområdet, og skriver de har funnet bevis på at byen ble ødelagt rundt 1650 f. Kr. Ødeleggelsene har trolig skjedd som følge av at en asteroide har eksplodert rundt fire kilometer over byen.

Eksplosjonen, som anslås å ha vært tusen ganger kraftigere enn Hiroshima, førte til temperaturer på over 2000 grader, kraftige branner og sterkere stormer en de verste tornadoer vi kjenner til, skriver NRK.

Bibelens beretninger om hvordan Sodoma gikk til grunne stemmer godt overens med hvordan asteriode-eksplosjonen må ha fortonet seg for menneskene i Tall el-Hammam.

Før katastrofen rammet var Tall el-Hammam ifølge nettstedet Explorers Web en livlig og folkerik by med over 8000 innbyggere. Det var rikelig med vann.

Byen hadde et stort palasskompleks, militære festningsverk, hus og høye murer. Den dekket 34 hektar, og var dermed syv til åtte ganger større enn Jerusalem og nabolandet Jeriko.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Med ett enkelt grep fjernet dagligvarekjeden 77 tonn plast

Løsningen for kortvokste: Nå kan du bli 30 cm høyere med «periskopøynene»