Hjem Kjendisnytt Arne Treholt begraves i Oslo 23. februar

Arne Treholt begraves i Oslo 23. februar

Arne Treholt døde forrige søndag i Moskva, etter kort tids sykeleie. Han ble 80 år gammel.

Familien bekreftet dødsfallet overfor Aftenposten.

De siste årene har Treholt bodd i Moskva hvor han også har drevet forretningsvirksomhet. Han etterlater seg en sønn og to barnebarn.

En uke etter at dødsfallet ble kjent, opplyser blant annet Dagsavisen at gravferden til Arne Treholt holdes i Vestre Gravlund Nye Kapell i Oslo torsdag 23. februar.

Den 20. januar 1984 ble Arne Treholt arrestert og siktet for spionasje. Han ble dømt i Eidsivating lagmannsrett året etter, og fikk ifølge Wikipedia 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Dette var lovens strengeste straff.

Treholt har hele tiden hevdet han var uskyldig i spionasje, og ikke hadde levert sensitive dokumenter til Sovjetunionen.

– Jeg tror jeg bega meg inn i et farlig grenseland på et tidspunkt da den kalde krigen gjorde sine siste krampetrekninger. Jeg var vel for opptatt av dialog og kontakt med sovjetiske representanter som jeg burde ha innsett skulle betraktes som fiender og ikke som venner. Det var dette som brakte meg opp i dette uføre, sa Treholt ifølge Dagsavisen til NTB da selvbiografien «Gråsoner» ble lansert i 2004.

Straffesaken mot Treholt er norgeshistoriens mest omtalte spionsak.

Dette var dommen

I dommen het det at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene «som teoretisk kan avbøtes» ifølge forsvarssjefen ville koste «flere års forsvarsbudsjetter»Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han ble arrestert.

– Hvis jeg hadde vært spion, ville jeg ha følt skyld. Erkjennelsen av at jeg ikke var det ga meg styrke til å slåss mot en dom jeg mener er bygd på fordommer, kald krig og subjektiv tro, uttalte Treholt ifølge VG til VG Helg i 2013.

Treholt har i alle år hevdet å være uskyldig i spionasje, men har innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB, å ha gitt KGB graderte dokumenter og å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Husseins Irak, som til dels ble plassert på en hemmelig konto i Sveits.

Han skal ha gitt Sovjetunionen opplysninger om forsvarsplanene for Nord-Norge ved sovjetisk invasjon, materielle svakheter i Forsvaret, mobiliseringstider, soldater på vakt, norske angrepsalternativer i tilfelle sovjetisk invasjon, beredskapslagre, møtereferatene til statsministeren og utenriksministeren, og NATO-alliertes lagring av tungt utstyr i Norge.

«Privatpraktiserende utenriksminister»

Treholts egen forklaring om at han var en slags «privatpraktiserende utenriksminister» ble ifølge Wikipedia beskrevet som grensende til stormannsgalskap i dommen. I sin egen bok Gråsoner fra 2004 innrømmet han både grov uforstand i tjenesten og «stormannsgalskap» og mente at KGB hadde startet såkalt grooming med sikte på å verve ham som agent, men at arrestasjonen av ham kom KGB i forkjøpet.

I interne KGB-dokumenter som ble kjent i 2022 het det at Treholt «samvittighetsfullt og med stor ansvarsfølelse hjalp Sovjetunionens sikkerhetstjeneste» og systematisk motarbeidet den vestlige forsvarsalliansen NATO. KGB-dokumentene beskrev han som «en kilde til verdifull informasjon i militærstrategiske spørsmål».

Benådet av Brundtland

Da Treholt hadde sonet 8 1/2 år av straffen, ble han benådet av Brundtland-regjeringen. Etter dette slo han seg opp som forretningsmann på Kypros og i Moskva.

Dette skriver russiske aviser

De siste dagene har Treholts død blitt omtalt i russiske medier Det skriver Aftenposten ifølge Dagsavisen. Mange Putin-lojale medier fremstiller ham som en spion, nærmest uten forbehold.

Nyhetsbyrået OSN meldte at Norges mest legendariske spion var død.

Flere av de russiske mediene skriver om hvordan Treholt hjalp Sovjetunionen, blant annet ved å viderebringe militære hemmeligheter.

– Treholt ga Sovjetunionen informasjon om Norges forsvarsplaner, svakheter i hæren, mobiliseringsplaner, Nato-lagre i landet og notater til statsministeren, skrev nyhetsbyrået Regnum.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com