Hjem Forskning Arten døde ut for 300 år siden – Nå vil forskere gjenopplive den

Arten døde ut for 300 år siden – Nå vil forskere gjenopplive den

Kan vi bringe tilbake dyr som har vært utryddet i flere hundre år? Dette er spørsmålet forskere nå søker å besvare gjennom et banebrytende «de-extinction»-prosjekt, med fokus på å gjenopplive arter som ligner på den berømte dodoen.

Beth Shapiro (48) er hovedansvarlig for forskning hos det amerikanske bioteknologiselskapet Colossal Biosciences. Det er dette selskapet som nå leder arbeidet. Hennes håp er å bruke DNA-prøver fra museumsutstillinger for å skape en fugl som har mange likhetstrekk med den lenge utdødde dodoen.

300 år etter dodoens forsvinning

Dodoen er en av de mest kjente utryddede dyrene i verden. Den siste dodoen døde i 1662, etter at nederlandske kolonister kom til Mauritius.

Dodoens skjebne ble forseglet da kolonistene tok med seg rovdyr som katter og rotter, som ødela dodoens reir og spiste eggene deres.

Skjelettavstøpning og modell av dodo ved Oxford University Museum of Natural History, laget i 1998 basert på moderne forskning. Foto. Wikipedia

Beth Shapiro begynte å studere dodoen som doktorgradsstudent ved Oxford i 1999, og i dag har hun klart å sekvensere hele dodoens genom ved å bruke prøver fra en utstilling ved Museum of Copenhagen.

Kan bruke DNA

Shapiro har tidligere klart å trekke ut mitokondrielt DNA fra et lite fragment av en dodo som er utstilt ved Naturhistorisk Museum.

Dette ga henne innsikten i at dodoens nærmeste levende slektning er Nicobar-duen, en fargerik fugl som skilte seg fra dodoens evolusjonære linje for hele 43 millioner år siden.

Nå planlegger Shapiro å redigere Nicobar-duens DNA for å introdusere genetiske trekk fra dodoen.

Målet med denne forskningen er ikke å skape en eksakt kopi av dodoen, men en fugl som deler mange av dodoens egenskaper.

Dette skjelettet befinner seg i Oxford. Foto: Wikipedia

Shapiro forklarer at en vanlig misforståelse om «de-extinction» er at man kan bringe tilbake en identisk kopi av en utdødd art.

– Vi kan ikke lage noe som er en perfekt replika av den originale dodoen, forteller Shapiro ifølge The Mirror til The Sunday Times.

Selv om folk kanskje drømmer om at forskerne en dag kan gjenopplive dinosaurer, som i «Jurassic Park», må de dessverre innse at dette er ren fiksjon.

Shapiro understreker:

– DNA kan rett og slett ikke overleve så lenge.

Utfordringer med fuglekloning

Det er ikke bare enkelt å bringe tilbake dodo-lignende arter. Shapiro forklarer at fugler ikke kan klones på samme måte som pattedyr, for eksempel mammuter, fordi forskere ikke har tilgang til modne eggceller hos fugler. Derfor må forskerne finne en alternativ tilnærming for å få til denne typen de-extinction for dodoen.

Planen er å redigere DNAet fra Nicobar-duen og deretter plassere det redigerte genetiske materialet i embryoer som blir båret av en kylling, som vil legge egg som inneholder en ny fugl med egenskaper lik dodoens. Selv om denne fuglen ikke vil være en identisk kopi av den utdødde dodoen, vil den være et stort vitenskapelig gjennombrudd.

Fremtidens vitenskap

Shapiro og hennes team håper at deres arbeid ikke bare vil gi oss dodo-lignende fugler, men også bidra til en større forståelse for hvordan genetikk kan brukes til å gjenopplive utdødde arter. Arbeidet er imidlertid fullt av utfordringer, og det vil ta tid før vi ser resultater.

Dette forskningsprosjektet, ledet av Shapiro og støttet av teknologiselskapet Colossal Biosciences, markerer en ny epoke innen bioteknologi. Muligheten for å bringe tilbake utdødde arter er både fascinerende og utfordrende, men det er mange vitenskapelige hindringer som må overvinnes før dette blir en realitet.

Hva mener du? Bør vi bruke teknologi for å bringe tilbake utdødde arter?

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com