søndag, mars 7, 2021

Åse Kleveland åpner opp om sykdomsperioden og beskjeden fra legen som endret livet

Mest lest nå

En av våre mest folkekjære artister er for tiden aktuell som deltaker i jubileumsversjonen av «Hver gang vi møtes.». Nå forteller Åse Kleveland (71) om kreftdiagnosen og tiden som forandret livet.

Åse Kleveland er en kvinne med mange talenter og evner. Som artist er hun kjent for sin mørke og sjelfulle stemme og i 1966 ble hun virkelig «allemannseie» da hun vant Melodi Grand Prix med låta «Intet er nytt under solen».

Kleveland har også hatt en rekke lederposisjoner. Direktør for for fornøyelsesparken Tusenfryd, leder av likestillingsrådet, kultursjef for OL på Lillehammer i 94 og kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering er bare noen av stillingene og vervene hun har hatt.


Men selv om oppturene i livet har vært mange for Kleveland, har hun også en periode av livet som var preget av sykdom, og som fikk henne til å tenke.

Fikk kreft

I 2010 fikk hun diagnosen brystkreft. Til VG har Kleveland tidligere fortalt hvordan kreftbeskjeden endret tenkemåten hennes om livet.

– Kreften kom som et stort sjokk. Jeg har hele livet hatt så mye å gjøre at jeg ikke har fundert noe særlig over døden. Sykdommen ble en vekkerklokke – en påminnelse om at vi ikke lever evig, og at det er nå jeg må gjøre det jeg synes er viktigst i livet mitt, fortalte Kleveland til avisen og poengterte at hun nå så på livet som bonus.

– Jeg hadde sittet i lederstillinger i over 30 år. Jeg ønsket meg noe mer og hadde kjent en stund på at jeg lengtet etter musikken. «Nå har du gjort det du skal gjøre», tenkte jeg. Og det jeg har gjort i livet er det ingen som kan ta fra meg. Alt som skjer fra og med nå i livet mitt nå ser jeg på som en bonus, sa Kleveland til VG.

Nylig gjestet Kleveland Presseklubben på TV 2 hvor hun fortalte mer om hvordan brystkreften fikk henne til å endre tenkemåte.

– Jeg skjønte at jeg ikke kunne ta dagene for gitt. Hver dag er en gave, noe som låter litt banalt, men som for meg er helt sant. Når jeg nå skal ta stilling til hva jeg skal gjøre og ikke gjøre, så er det ut fra spørsmålet: Er det det du skal bruke den dagen til? sier Åse Kleveland i Presseklubben på TV 2.

Beskjeden fra legen

Da Åse Kleveland var ferdig med kreftbehandlingen skulle hun ha et møte med overlegen. Hun spurte legen om hva hun burde gjøre for å unngå å få kreft igjen.

– Jeg spurte en av disse kloke legene om hva jeg skulle gjøre for å ikke få kreft igjen. For veldig mange får jo tilbakefall. Skal jeg begynne å trene? Skal jeg bli vegetarianer? Hva skal jeg gjøre? sier Åse Kleveland i Presseklubben.

Legen svarte at det måtte hun finne ut av selv, men at han selv opplevde at noe av det sunneste man kan gjøre er å gjøre ting man har lyst til.

Dette fikk Kleveland til å tenke. Gjøre ting man har lyst til.. Åse visste hva dette ville ha å si for henne. Hun sa opp alle sine faste jobber, og ville utelukkende jobbe med musikken fremover.

– Det snakkes for tiden så mye om lykke, at lykke kan synes å være å gå rundt i en rosa lykkesky. Jeg tviler på at det så mange som går rundt i en kronisk lykkerus. Jeg opplever lykken som mange små, intense drypp, når sansene er vidåpne og tiden står stille. Fra jeg var liten har jeg vært fascinert av naturen, har elsket å løpe i skogen, padle kajakk og fiske. Musikken har gitt meg noen av de mest magiske lykkekick. Og ikke minst øyeblikkene knyttet til kjærlighet, fra han som står meg nærmest, har hun sagt til VG.

Historien til Åse Kleveland gir et viktig perspektiv. Kanskje er det viktigste man kan gjøre i livet, å faktisk bruke livet til å gjøre ting man elsker og liker?

Trykk gjerne på deleknappen for å dele perspektivet til Åse Kleveland.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter