lørdag, juni 12, 2021

«Askepott» er død, 68 år gammel

Mest lest nå

Libuse Safránková som spilte Askepott i den eviggrønne julefilmen «Tre nøtter til Askepott» er død. Hun ble 68 år gammel.

Det er ifølge VG den tsjekkiske nyhetskanalen CT24 som melder dette. Dødsfallet blir bekreftet av mannen hennes Josef Abrhám, som også er skuespiller.


For nordmenn er Safránková best kjent som Askepott. 700.000 nordmenn ser «Tre nøtter til Askepott» hver jul.

Askepott-filmen, som er en østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973, er på norsk dubbet av Knut Risan, og opprinnelig laget som en barnefilm. At den skulle bli så populær blant voksne kunne ingen forestille seg, men alle som ser filmen har gjerne en mening om den.

Men i Tsjekkia var hun en av de mest kjente skuespillerne, og har gjort en rekke store roller både i film og teater. En av filmene hun medvirket i, Kolya fra 1996, vant Oscar for beste fremmedspråklige film. Her spilte Safránková ifølge NRK rollen som Klára.

Safránková døde etter lengre tids sykdom, og hennes siste film ble spilt inn i 2014.

Hun var 19 år da hun spilte rollen som Askepott, og filmen ble ifølge TV 2 hennes store gjennombrudd. I etterkant har det også kommet frem at hun og prinsen faktisk var forelsket også i virkeligheten.

– Libuse og jeg var forelsket i hverandre. La meg si det slik: Libuse Safránková var 19 år, og jeg 23. Vi gikk andre året på teaterskolen da vi fikk tilbud om å spille i Askepott. Vi var unge og uprofesjonelle, og Libuse både var og er en fantastisk vakker kvinne, har Pavel Travnicek som spilte prinse ifølge TV 2 sagt i et KK-intervju.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter