onsdag, september 23, 2020

Åsne har MS, og klarer ikke lenger å gå – får ikke ny, lovende medisin, fordi den er for dyr

Mest lest nå

13-åringen synger Elvis Presley så hele salen får gåsehud

Selv om Elvis Presley gikk bort for snart 43 år siden, lever musikken hans i beste velgående. Både tidligere og nye generasjoner har trykket...

Åsne Rostad Kallerud (50) sitter i rullestol fordi hun har sykdommen MS, eller multippel sklerose. Det finnes en medisin som kan bremse sykdommen hennes, men helsemyndighetene mener den er for dyr.

Åsne merket for første gang at noe var galt da hun satt og strikket.

«De første symptomene var vel at jeg ble nummen i fingrene, men det var først i 2015 at jeg fikk problemer med bena. Derfra har det gått veldig fort», sier Åsne til TV 2.


I dag sier hun i rullestol, og har måttet slutte i jobben sin som optiker.

MS er en nevrologisk sykdom som gir mange forskjellige symptomer. De mest vanlige er tap av synet og tap av bevegelighet i armer og ben.

Kan bremse sykdommen

«Jeg har ikke vondt, men alt er veldig tungvint og slitsomt. Det sies jo at autoimmune sykdommer ikke tar livet av deg, men tar livet fra deg, og det gjør det jo», sier Åsne.

Åsnes variant av sykdommen er progressiv, hvilket betyr at hun kan bli dårligere. Familien håper at Åsne skal få prøve den nye medisinen, og at den skal kunne bremste sykdommen.

«Vi vet jo ikke om den vil virke, men den har hatt effekt på hennes diagnose, og da må vi jo prøve», sier Åsnes mann, Anders Kallerud.

Men helsemyndighetene har sagt nei til å la norske MS-pasienter få den nye medisinen. De mener den er for dyr. I dag blir MS-pasienter tilbudt en type kreftmedisin som koster 20.000 kroner i året per person. Den nye medisinen koster rundt 250.000 kroner i året per person.

MS-leger er uenige i avgjørelsen

Stig A. Slørdahl er leder for Beslutningsforum, som er det organet som bestemmer hvilke medisiner som skal prioriteres

«Metodevurderingen som er gjort viser at den medisinen virker like godt som andre typer MS-medisiner», sier han.

Men det er ikke norske MS-leger enige i. De mener den billige kreftmedisinen ikke er godt nok testet for MS.

«Her sier man at den gode gamle billige kreftmedisinen er god nok, og det har jeg ingen forståelse for», sier Elisabeth Gulowsen Celius, professor og overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter