Vi lever i et velferdssamfunn hvor de fleste av oss kan ta seg både tid og råd til å hjelpe andre iblant. Være seg noen dugnadstimer for idrettslaget eller noen kroner til en av de mange innsamlingsaksjonene som til enhver tid pågår.
For andre igjen, som Astri Pedersen fra Haugesund, har det å hjelpe andre blitt en livsstil.
– Jeg har egentlig alltid vært opptatt av å hjelpe andre, og det begynte allerede tidlig i tenårene da jeg begynte å hjelpe besteforeldre og andre i familien som trengte det, forteller Astri Pedersen til Sosialnytt, grunnlegger og organisator i organisasjonen Hjerte For Mennesker.
Som ung fikk Astri det hun selv omtaler som et kall, og selv om hun er åpen om å være personlig kristen tror hun dette kallet er noe hun ville fått uansett. Selv om hun tror Gud har en finger med i spillet når det kommer til hvilke saker hun skal engasjere seg i.
– Ja, det tror jeg, for selv om jeg gjerne vil hjelpe alle, så føler jeg på meg hvilke saker og hvilke mennesker jeg kan involvere meg med. Noen saker er helt åpenlyse, mens andre igjen er mer motstridige. Og det er jo heller ikke alle jeg kan hjelpe heller, forteller Astri.
Gjennom hele oppveksten hjalp Astri til der det trengtes, men følte hele tiden hun skulle gjøre noe større. I mer organiserte former. Hun visste bare ikke riktig hva. Før i 2004.
– Jeg så en dokumentar på fjernsynet om to rusmisbrukere, Siv og Knut, som fortalte sin historie. Først trodde jeg det ville være en romantisk historie og at alt ville gå bra til slutt, men det gjorde det jo ikke. For selv om de kom seg ut av rusen sammen, satt de fortsatt igjen med mange utfordringer, sier Astri til Sosialnytt.
Innsamlingsaksjon
Blant annet hadde paret stor gjeld til det offentlige, og de manglet mye av det vi andre tar for gitt i hverdagen. Astri startet sporenstreks en innsamling til paret, og ikke lenge etterpå sto over 100.000 kroner på konto. Penger som skulle bli en kjærkommen hjelp til en ny start for det tidligere narkomane paret. Så gjensto gjelden. Den var det lite Astri selv kunne gjøre noe med, og hun forsto at her trengte hun selv hjelp.
Hun sendte flere henvendelser til en rekke advokater om noen kunne tenke seg å gi en håndsrekning med å få til en gjeldssaneringsordning. 31 advokater svarte nei, men en stilte seg villig til å ta saken. John Christian Elden påtok seg oppdraget vederlagsfritt, og ikke lenge etter var også dette på plass.
Så fikk Se og Hør nyss om saken, og de ville gjerne sponse paret med en gratis sydentur, og før noen ante ordet av det, hadde Siv og Knut plutselig et tilnærmet ordinært liv igjen. Hvilket ga Astri blod på tann. Hun kunne se at det faktisk nytter, og det var da hun tok valget om å gjøre enda mer enn hun allerede gjorde. Det var dette hun ville drive med – dette var hennes kall i livet.
Siden gikk det slag i slag, og følger man Astri på hennes hjemmeside Hjerte for Mennesker, finner man en lang rekke saker hun har engasjert seg i – og så langt hjulpet ikke mindre enn 707 personer med store og små vanskeligheter i hverdagen. For enkelte har hjelpen også vært avgjørende for liv eller død for de impliserte, og det er uendelig mange liv som er endret med Astris hjelp.
Her er et lite utdrag av hva Astri har fått til siden den spede starten i 2004.
2005: Brannskadde Naoroz (10) ble hentet fra Afghanistan til Norge med hjelp av Jonas Gahr Støre etter at familiens hus og eiendom ble totalskadet. På Haukeland Sykehus fikk hun sykkel, leker og mange andre ting. Og familien fikk i tillegg 30.000 fra et fond fra et firma i Haugesund. Dette er jo flere årslønner i Afghanistan, så dermed kunne pappa Gulandeer gjenreise gården.
2007: Møtte tidligere narkomane og kreftsyke Ingeborg Olsen tilfeldigvis på toget. Etter praten på vei til Oslo, satte Astri i gang, slik at hun fikk hjelp til leilighet, innbo – og ikke minst, viktige medisiner som forlenget livet med to år!
2008: Leste om kreftsyke Martin Femsteinevik (13) i Haugesunds Avis. Saken gikk Astri til hjertet, og dermed fikk Martin sitt livs opplevelse med hele familien i Haugesund, som ble toppet med hotellopphold og en spennende helikoptertur. Men det var ikke bare Martin som fikk hjelp. Til avdelingen på Haukeland sykehus, hvor Martin var pasient, skaffet Astri Nintendo, flatskjerm, spill og filmer.
2008: Kreftsyke Geir-Arne Ovaldsen fra Vesterålen fikk 100.000 i kronerulling og tur med hotellopphold til Haugesund for seg og familien.
2008: Ble veldig berørt av kreftsyke Ann Cecilie (10) sitt siste ønske om at moren skulle få stall til de fire hestene til familien. Materialer ble fraktet fra Haugesund til Skjervøy utenfor Tromsø!
2008: Tårer ble til smil da lille Fredric Woods Bruksjord fra Bergen ble overrasket med trehjulssykkel og en sekk med masse andre gaver. Den hjernesvulstrammede gutten fikk ekstra krefter på grunn av gaveflommen.
2009: Susanne Auke fra Slemmestad opplevde et mareritt helt utenom det vanlige. Hun ble slept under en bil i flere kilometer. Astri fikk med seg gode givere og troppet opp på Haukeland med sykkel, klær, utstyr og et hotellopphold og Dyreparkbesøk i Kristiansand.
2010: Thomas Freland (10) fra Sørreisa i Troms fikk sykkel til seg og søsteren etter at han hadde gått gjennom en vanskelig tid med svineinfluensa.
2010: Fikset hele bryllupet for kreftsyke Cecilie Leidland, slik at hun kunne få giftet seg med sin elskede Anders fra Egersund, på hennes fødeplass Mosjøen i Nordland. Dette rakk hun, før hun måtte gi tapt for kreften.
2011: Skaffet båt til Ida, Norges mest brannskadde jente.
2012: Satte i gang kronerulling på Facebook for 12 år gamle, og kreftrammede Julie fra Stavanger for at jenta skulle få sin store drøm oppfylt om å få reise til Eurodisney. I tillegg ordnet jeg det slik at Julie fikk et annet ønske oppfylt, nemlig å spille inn en CD til inntekt for Kreftforeningen.
2012: Søstrene Emilia (13) og Natalia (5) ble landskjente da Emilia skrev at hun ønsket å gi sin uhelbredelige kreftsyke søster en sommer fylt av glede. Den siste sommeren sammen. Astri fanget opp denne gripende historien via et VG-oppslag, og fikk ordnet gaver, aktiviteter og reiser til den hardt prøvde familien. Sørget også for Tusenfrydtur med hotell og leiebil, inngang på Norway Cup og tur til Kolmården dyrepark i Sverige. Til alle disse turene fikk Astri med seg flere samarbeidspartnere som stilte velvillig opp. Siden familien bor nær Sogndal, ble Widerøe kontaktet. De stilte umiddelbart opp, og fraktet hele familien til og fra Oslo til de forskjellige turene. I tillegg stilte SAS opp og ga familien reisen til Sverige. Og Widerøe gav i tillegg familien fri reise hvor som helst de ønsket å dra i Norge, frem til november.
2012: Astri kom helt tilfeldig i prat med en bekjent, og fikk vite at hennes mor skulle feire 85 år, og at hun hadde levert en Lottokupong for å kunne vinne nok penger for å sende moren, hennes tre søstre og to svigerinner på tur med Hurtigruten. Lottokupongen gikk selvsagt ikke inn. Og da Astri fikk vite dette, bestemte hun seg for at tur skulle det bli. Hurtigruten, stilte velvillig og sporty opp og sendte hele gjengen på en uforglemmelig reise.
2012: Astri fanget opp historien om åtte år gamle Sebastian fra Ålesund, som etter 11 cellegiftkurer på en uke, sto strandet sammen med mamma i Trondheim pga vekterstreik. Da hun leste om dette på TV 2’s nettsider, satte hun straks i gang. Via en bekjent fikk Astri tips om helikopterselskapet Airlift, og vips så var helikopter skaffet (stor berømmelese til Air Lift). Dermed kom gutten hjem på enkleste måte og kunne få klemme både pappa og lillebroren på flyplassen i Ålesund.
2013: Lille Linnea på 1,5 år ble påkjørt av en lastebil mens hun satt i barnevogna. Det som kunne blitt en stor tragedie, endte med glede. Det var nemlig bare barnevogna som ble smadret. Linnea klarte seg mirakuløst uten skader. Astri fikk sånn følelse for den lille jenta, og på TV Haugaland kunne hun overlevere ny vogn, skaffet fra Barnas Hus.
2013: Mona Hynne fra Trondheim ga sin Justin Bieber-billett til rullestoltrengende Konstansa fra Ålesund, som ikke fikk plass helt fremme ved scenen pga av arrangørbestemmelser. En billett Mona hadde fått som konfirmasjonsgave. Astri syntes dette var helt utrolig av en så ung jente, og bestemte seg at hun skulle få i monn tilbake. Via diverse kontakter både i media og andre steder, fikk hun ordnet slik at Mona fikk to nye Bieber-billetter og kunne ta med seg en venninne. De fikk dessuten hotellopphold og togbilletter på kjøpet. Og i tillegg fikk hun innfridd Monas høyeste ønske, nemlig ny Rogalandsbunad med sølv og det hele, takket være Bunadshjørnet i Sandnes og Odd Inges Gull og Sølv i Haugesund.
2013: June fra Bergen ble mobbet ut av venninnegjengen, og ble utelatt da venninnene skulle på Londontur. Hun valgte å stå frem med dette i Bergens Tidene. Astri liker svært dårlig mobbing, og dette rystet henne. Derfor var det godt å kunne gi sydentur for June og venninne, samt besøk med skjønnhetspleie, shopping og hotellopphold i Haugesund for hele familien.
2013: Multihandikappede Sunniva, ble nektet å fly hvis hun ikke hadde en helt spesiell sele. Da var det bare å begi seg ut på selejakt. Astri fikk skaffet frem riktig type fra England, slik at Sunniva for første gang kunne fly til Vesterålen for å besøke bestemor og bestefar. I tillegg stilte Widerøe opp med utvidede reiser, slik at hun kunne komme seg land og strand rundt. Via firmaet «Klubben», fikk hun også fikset eget sanserom for Sunniva. Noe som har stor betydning for henne.
2013: Skaffet Nichlas Halvorsen fra Skien kjøreskoleopplæring, gratis bil for et helt år, gratis drivstoff for et helt år, splitter ny scooter i bursdagsgave samt opplevelser for hele familien i Dyreparken, Tusenfryd og Kongeparken. Dette skjedde etter at Astri fanget opp at gutten sto frem med sin mobbehistorie. Det var flott å kunne overraske ham med alt dette, direkte på God Morgen, Norge sammen med programlederne Reidar Buskenes og Vår Staude.
2013: Solveig Kolberg fra Brumundal sto i fare for å måtte selge leiligheten sin for å få råd til å begrave sin kjære mor. Astri trodde ikke mine egne ører da hun hørte om det. Begravelsen ville koste 38.000 kroner, og det hadde ikke pensjonisten. Men etter at Astri ble kjent med denne saken, så begynte ting å skje. En telefon til begravelsesbyrået og en spontan Facebook-aksjon senere så var alt betalt. Og i tillegg fikk hun nok en gang med seg Hurtigruten, slik at Solveig og en venninne kunne få oppfylt en drøm hun hadde båret på lenge.
2013: Tanja Høglund Pettersen fra Sarpsborg ble hengt ut og mobbet på nettet på verst tenkelige måte. Da 16-åringen stod frem på TV 2, reagerte Astri med en gang, og tok kontakt med familien. Etter litt utspørring, fikk hun vite at jenta hadde et ønske om en London-tur og hair-extentions. London-turen ble spikret i samarbeid med, og stor velvilje fra Ryanair, mens Fredrikstad Frisør og Velværesenter bød på hair-extentions og skjønnhetspleie.
2013: Satte Astri i gang kronerulling på Facebook for alenemoren Christina Andersen fra Asker, som ikke hadde råd til å være hjemme med sin downs-rammede datter Charlotte.
2013: Treåringen Patrick Dahl Christoffersen fra Grimstad ble bitt av en hund i ansiktet. Da Astri fikk med seg denne nyheten, ringte hun mamma Linn Cecilie og spurte om det var noe hun kunne gjøre for Patrick. Da sa hun at han trengte ny sykkel, og som sagt, så gjort. Det ble napp allerede på første telefon. Sport1 i Grimstad hadde fått med seg historien via TV 2, og syntes det var et flott prosjekt der de kunne være med å vise omtanke.
2014: Freddy Ulvseth fra Vennesla ble rammet av hjerneblødning. Tilfeldigheter gjorde at han kom under rask legebehandling og nå bare blir bedre og bedre. Tilfeldigheter gjorde også sitt til at Astri kom over denne saken. Det har i hvertfall resultert i at Freddy nå kan trene seg ytterligere opp på en spesialsykkel, og samtidig gjennomføre sitt mål om å sykle tur med jentene sine. Samtidig som han har som mål å kunne sykle sammen med sykkelgruppa på jobben. Astri retter en stor takk til Atea som har stilt opp for sin kollega, til Quailty Hotel & Resort Kristiansand/Dyreparken som vil gi familien en totalopplevelse, til Jetpak som fraktet sykkelen og til Dampbakeriet i Kristiansand som stilte opp med stor kake da Freddy ble overrakt sykkelen.
2014: 83 år gamle Ruth Rødne fra Haugesund ble lurt og ranet i sin egen leilighet midt på lyse dagen av utspekulerte ranere. De fikk rappet vesken hennes og det endte med at de tappet kontoen hennes for 7500 kroner, penger hun hadde lånt av sin søster for å ha råd til mat. Astri ble rasende og fortvilet over at folk kan være så grusomme mot eldre mennesker, og bestemte seg med en gang for å sette i gang en innsamling til den stakkars damen. Og takket være privatpersoner og velvillige bedriftsledere i byen fikk hun samlet inn hele beløpet, og kunne overrekke en overlykkelig dame en stor sjekk som bevis på at det finnes mennesker med godt hjertelag!
2014: Astri leste om 4-årige Selma Kristiansen fra Drammen som ble rammet av akutt leukemi, og som hadde vært gjennom flere tøffe behandlinger allerede. Og hvor flere sto for døren. Astri får vondt inne i seg når barn lider, og hennes ønske var at familien og «Super-Selma» – som hun kalles – skulle få oppleve noe positivt. Hun tok kontakt med familien, og det endte med gratis hotellopphold på Hafjell Hotel, besøk i Lilleputthammer samt billetter til Hunderfossen Familiepark, velvillig gitt av Quality Hoterl & Resort.
2014: Mammaen til den kreftsyke 7-åringen Theodor Åslie fra Gressvik, skrev på Facebook at sønnen hadde en bekymring, utenom det å være syk. Han ville ikke få lov til å feire 17. mai, og dermed ville han gå glipp av mange russekort. Denne meldingen ble fanget opp over hele Norge, og russen satte i gang en stor aksjon som endte i 36 000 kort til den lille sjarmøren. Astri ville også gjøre stas på ham, og kontaktet moren om en ide om å få spesialsydd en egen russedress til ham. Og med en utrolig positiv innstilling fra syersken Cecilie Bergin Ditlevsen i «Sy Med Oss», ble det laget en kombinert blåruss og rødrussdress med påskriften TØFFE THEODOR, og signert av masse russ i Haugesund. To dager før 17. mai fikk så en gledesstrålende Theodor ikle seg dressen. Og dermed var feiringen i gang.
2014: Marianne Moen fra Elverum er alenemamma til tre barn. Da hun brakk foten, søkte hun kommunen om hjelp hjemme, men ble nektet dette. Astri fikk med meg denne saken på TV 2, og slikt opprører henne virkelig. Hun fikk kontakt med Marianne og fikk vite at hun sårt trengte ny leilighet, ny bil, og diverse andre ting. Astri tok i første omgang grep om bilen. Marianne måtte nemlig krype inn bagasjedøra bak med seg og ungene pga at dørene i gamlebilen hadde kilt seg. Og jeg møtte en velvilje langt over gjennomsnittet hos Møller Elverum, som stilte en ny bil til disposisjon i ett år. I tillegg fikk Astri ordnet gratis drivstoff. Ny leilighet er også under oppseiling etter at jeg hun på kommunens mann, samt den lokale sparebanken. Og så stilte flere matbutikker, lekebutikker og barneutsyrsbutikker opp.
2014: 12-åringen Ole Johan Volden Sletvold fra Meldal ramlet ned 15 meter i en silo og traff murgulvet. På mirakuløst vis overlevde han, takket være en ransel han hadde lånt av kompisen. Astri fikk med seg denne saken på TV 2, og kontaktet straks mamma Liv Merethe. Som vanlig i slike saker, spurte hun hva han ville sette pris på når han var på beina igjen. Moren fortalte at det er bare en ting som opptar ham, Chelsea FC i London. Og da satte Astri ballen i spill. Her skulle det ordnes tur for ham og mamma til kampen Chelsea – Arsenal på Stamford Brigde. En kronerulling på Facebook sikret opphold på Chelseas eget fasjonable hotell, Millenium. Så fikk Astri ekstremt god kontakt og service fra flyplassledelsen på Torp, som stilte med gratis flyreise og mye annet. Og via Vidar Helseth i supporterunionen til Chelsea i Norge, ble det ordnet med billetter til kampen, fotballdrakt signert av Chelseastjernene og treff med gamle helter. Gjett om det ble tidenes opplevelse. Og Chelsea vant kampen.
2015: Da Astri fikk høre den triste historien om den 11-årige gutten i Sandefjord som hadde bedt klassekompisene, men hvor bare to av 16 dukket opp, ble hun temmelig oppgitt. Sånt er sårt i den alderen, og Astri bestemte seg raskt for at hun skulle få smilet tilbake hos gutten. Hun satte i gang en bursdagsgaveinnsamling på Facebook, og så fikk han og de to som kom i selskapet en superdag på Torp Flyplass med helikoptertur samt besøk på brannstasjonen og tur med brannbilen.
2015: Ni-årige Isabell Guldbrandsen fra Sarpsborg måtte som fem-åring først få nytt hjerte. Og som om ikke dette var nok, fikk den lille tøffingen kreft etter den tøffe hjertetransplantasjonen. Men Isabell er laget av noe helt spesielt, og da Astri fanget opp hva hun gjorde for å bedre på livskvaliteten, ble hun satt helt ut. Isabell maler seg gjennom sykdommene. Klovner og figurer og farger som lyser opp i hverdagen. Etter å ha pratet med foreldrene, fikk Astri først vite at hun gjerne ville ha sin helt egen utstilling og så at hun og mamma Ann-Charlott ville lage barnebok av tegningene og historiene som mamma lager til hvert kunstverk. Og dermed gikk hun i gang. Først med å skaffe lokale og kaker (fra Jensen Bakeri) til åpningen til utstillingen. Dernest å få med et forlag til å ville trykke boken de hadde så lyst til å få realisert. Og med velvillighet på høyt plan, stilte Stein Hansen sine lokaler til rådighet uten vederlag. Og så sa Myriam H. Bjerkli i Liv Forlag i Larvik ja til å realisere bokprosjektet.
2015: Da Astri leste om åtteåringen Casper fra Oppland i VG, syntes hun det var helt forferdelig. Tenk at noen kunne sende et anonymt brev hvor de hetset den skjønne gutten, bare fordi han har Downs Syndrom! Casper er en verdifull gutt som alle andre, og det skal være plass til han også i samfunnet. Astri kjente det kokte i seg, og tok straks kontakt med mamma Monica og spurte om det var noe hun kunne gjøre for å glede både gutten og familien. Da fikk hun vite at Casper elsker sjørøvere og Dyreparken, men de hadde ikke selv råd til å reise til Kristiansand i sommer. Derfor var valget enkelt. Det ble Kapein Sabeltann-show, utstyr og pyntet hotellrom på Quality Barnas Hotell, hvor sjefen selv, Erik Nordahl hadde stått for dekoreringen. Og i tillegg fikk Astri ordnet med billetter både til Tusenfryd og Hunderfossen.
2016: Da Astri så Ida Helene Selebø Nilsen på TV med datteren, som samlet på minner med sin kreftsyke mor, gikk det henne rett til hjertet. Startet innsamling på Facebook og fikk inn så mye at hun kunne sende hele familien til ønskedrømmen Disney World i Paris.
2016: Da Astri så et innslag på TV 2 om en gammel dame fra Hamar som holdt kaffeselskap for naboene, fikk hun samtidig nyss om at de også var fast innventar ved kosekvelder på Parkgården Sykehjem, hvor aktivitetsleder Elin kunne fortelle at det eneste de savnet under disse samlingene, var et godt musikkanlegg og mikrofon, slik at de gamle lettere kan få med seg det som blir sagt. Da tok Astri kontakt med Lefdal i Hamar, og de stilte velvillig opp med et flott anlegg. Hun var selv til stede og overleverte anlegget, pluss en stor marsipankake.
2016: På vårparteten var Astri på visitt på Haukeland sykehus. Etter besøket begynte hun å tenke på om det var noe hun kunne gjøre for å glede pasienter og ansatte. Etter litt frem og tilbake, fikk Astri kontakt med Lilliy Vinje ved kreftavdelingen. Hun kunne fortelle at en EL-sykkel sto høyt på ønskelista. Dette er jo kostbare farkoster, og stor var derfor gleden da MX Sport på Sotra kunne fortelle at Beach Mountain ville levere sykkelen helt gratis. Det var stor stemning da Astri, sammen med Jan Tore Nilsen fra MX sport, kunne overlevere sykkelen, og samtidig by på marsipankake både til pasienter og ansatte. I etterkant har Astri også bidratt til kreftavdelingens sommerfest med mange gode kaker, velvillig gitt av Beate, daglig leder ved Storcash i Bergen. Det vanket også to flotte store nisser til kreftavdelingen for julefesten.
2016: Da hun fikk vite om den rørende historien til lille Emma (2) fra Våler i Østfold som har cerebral parese, men som ikke fikk støtte fra norske myndigheter til nødvendig operasjon, ble hun straks engasjert. De måtte reise til USA, og var tvunget til innsamlinger for å skaffe midler til USA-oppholdet. De trengte også mange andre ting. Astri ordnet med ny barnevogn fra Rudo i Oslo, opphold på Thon Hotel Opera da de skulle på «God morgen, Norge» i TV 2, bil til mamma Hilde
2016: Astri leste om en alenemor fra Tønsberg som hadde lagt ut en annonse på Finn om sine vanskeligheter med å få endene til å møtes som alenemor til tre barn, og som så julen dystert i møte. Hun var flau over å måtte gå til dette skrittet. Det rørte Astri veldig, som ringte mammaen og fikk godkjennelse til at hun kunne organisere en innsamling til dem. Responsen ble enorm både i form av penger og gaver. Det ble en god jul for familien.
2017: Ingen ung jente skal oppleve det Cecilie Brenden Høgtorp opplever, tenkte Astri da hun så en reportasje om hvordan 27-åringen ble behandlet av kommuneledelsen i Skedsmo – hennes hjemkommune. Den stakkars jenta var blitt ufrivillig rullestolbruker etter en uheldig operasjon. I hennes situasjon var det kun Jotunhaugen sykehjem i Elverum som kunne ta hånd om henne. Da hun søkte om kommunal bolig i Skedsmo, fikk hun blankt avslag. Astri startet en aksjon på Facebook som straks slo an. Den innbragte rundt 60 000 kr, som støtte til advokatbistand i saken mot kommunen.
2017: Astri leste om den uheldige 13-åringen Daniel Sagvaag fra Stord på Facebook. Han er en av landets fremste talenter i motocross. men var så uheldig å brekke begge armene og den ene tommelen under et krasj før påske. Selv om mammaen hadde lovet ham Playstation hvis han fikk mer enn 500 likes på Facebook, skulle hun kjøpe det til ham. Han fikk over 30 000 likes. Så dermed var den gaven i boks. Men Astri ville gjerne muntre ham opp litt ekstra, og troppet opp med H-Nytt og TV Haugaland for å gi ham de andre drømmene. Hun hadde med ny trampoline, et forsinket påskeegg med 4 kg snop og tur til Tusenfryd til sommeren for Daniel og hele familien.
2017: Det var med forferdelse Astri leste om hva 96-årige Ruth Sibbelund og hennes venninner fikk oppleve 17. mai på Eldresenteret i Kirkenes. De hadde håpet å kunne spise deilig finnbiff og multekrem sammen i kantina på nasjonaldagen. Men kantina fikk de ikke være i, og finnbiffen var i hvertfall ikke tilberedt av noen superkokk. Ikke hadde de blitt informert om at Thonhotellet serverte festmiddag for de eldre heller. Da tok Astri straks kontakt med hotellet, et bakeri og hornmusikken i byen. Alle disse viste hjertelag og stilte opp på en varmende og rørende måte. Så litt på etterskudd ble det både finnbiff, kake og musikk for Ruth og venninnene.
2017: Da Astri fikk høre at noen hadde stjålet den splitter nye sykkelen til Dina Mørch på Vea, ble hun temmelig oppgitt. Tenk at noen vil gjøre slikt mot et barn. Astri kontaktet familien og fikk alle facts på bordet. Så kontaktet hun Reidar Størkersen hvor sykkelen var kjøpt, og dermed kunne hun nok en gang glede et barn. Men ikke bare Dina. Hele familien fikk dessuten Tusenfrydbilletter og hotellopphold på Mastemyr.
Med så mange mennesker og familier hjulpet er det lett å forstå at Astri har det travelt i hverdagen. Selv om hun rekker det meste selv innrømmer hun at det kan være tøft til tider, og at all hjelp er kjærkommen.
Avhengig av andres gavmildhet
– Min hjelp er avhengig av andres gavmildhet, jeg klarer ikke alt dette alene. For å holde orden på det finansielle stiftet jeg organisasjonen Hjerte for Mennesker, og har en regnskapsfører som hjelper meg. Men alt arbeidet med å ta kontakt med alle involverte gjør jeg selv, forteller Astri til Sosialnytt.
Hun er med andre ord helt avhengige av donasjoner og andre bidrag, hvorfor hun ønsker å spre ryktet om hva hun holder på med til flest mulig, og man finner all kontaktinformasjon på hjemmesiden hennes, www.hjerteformennesker.no – og hvis man ønsker å hjelpe henne i hennes enorme arbeid også et kontonummer (1503.76.36514) man kan innbetale bidrag til. Hun tar selvfølgelig også Vipps (15698) for de som måtte ønske den muligheten.
Kongens fortjenestemedalje
For sin innsats er Astri Pedersen tildelt Kongens Fortjenestemedalje, det skjedde i 2014, og i 2010 ble hun kåret til «Årets Hjertedame» av ukebladet Allers. Begge deler noe hun er svært glad for, men hun letter på sløret og forteller at det er noe helt annet hun virkelig kunne tenke seg – nemlig å få møte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit.
– Hun er et så fantastisk godt menneske som gjør så mye for andre, at det ville være en drøm som gikk i oppfyllelse hvis det ville kunne la seg gjøre, forteller Astri og sikter til Kronprinsessens engasjement for blant annet Kirkens Bymisjon, hvor hun er høy beskytter.
At Astri er et fantastisk godt menneske selv er det ingen tvil om, så får vi krysse fingre for at hennes eget ønske en vakker dag går i oppfyllelse – nå som hun oppfyller så mange andres ønsker. Del artikkelen for å vise og hylle arbeidet hun gjør!