Hjem Forskning 8 grunner til at gurkemeie omtales som «superkrydder»

8 grunner til at gurkemeie omtales som «superkrydder»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Gurkemeie, det gule krydderet som vanligvis brukes til å sette farge på indiske karriretter eller ris, har også blitt brukt som helsekost i århundrer. Og forskning viser at den tradisjonelle bruken av krydderet i folkemedisin så absolutt kan ha noe for seg.

Årsaken til at gurkemeien har fått en stor plass i naturmedisin, er at røttene i gurkemeieplanten inneholder forbindelsen curcumin, et antioksidant som er kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper.

Krydderet som setter vakker farge på matrettene våre, har nemlig også en rekke andre fordeler:

1. Anti-inflammatorisk

En av de mest kjente helsefordelene med gurkemeie er ifølge forskningsdatabasen PubMed Central evnen til å redusere betennelse. Kronisk betennelse er knyttet til en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom, kreft og nevrodegenerative sykdommer. Curcumin, den aktive forbindelsen i gurkemeie, har vist seg å hemme aktiviteten til inflammatoriske enzymer, noe som gjør det til et naturlig og effektivt antiinflammatorisk middel.

2. Gurkemeie er en kraftig antioksidant

Antioxidants & Redox Signaling trekker frem at curcumin i tillegg til sine anti-inflammatoriske egenskaper også er en kraftig antioksidant. Antioksidanter hjelper til med å nøytralisere skadelige frie radikaler i kroppen, som kan forårsake oksidativ skade på celler og DNA.

Ved å redusere oksidativt stress kan gurkemeie bidra til å beskytte mot en rekke kroniske sykdommer.

3. Leddhelse og smertelindring

Gurkemeie er mye brukt for å lindre leddgikt eller andre leddsmerter. De antiinflammatoriske og egenskapene til curcumin kan bidra til å lindre symptomer på leddgikt og redusere smerter i leddene. Phytotherapy Research skriver at det kan også forbedre den generelle leddhelsen ved å opprettholde leddfleksibiliteten.

gurkemeie
Gurkemeie har en rekke helsefordeler. Foto: Canva

4. Godt for magen

Gurkemeie har tradisjonelt blitt brukt for å hjelpe fordøyelsen. Dette fordi gurkemeie kan bidra til å stimulere galleproduksjonen i leveren, noe som ifølge World Journal of Gastroenterology bryter ned fett vi får i oss gjennom maten.

Gurkemeiens antiinflammatoriske egenskaper kan dessuten også lindre symptomer på inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns og ulcerøs kolitt.

5. Godt for hjertet

Curcumin har også en positiv innvirkning på hjertehelsen til ellers friske voksne National Library of Medicine viser til en studie på friske voksne i midten av 40-årene der forskerne fant at curcumin-tilskudd bedret funksjonen til blodårenes endotel-celler. Disse cellene spiller en aktiv rolle i reguleringen av blodårenes sammentrekning. Så det at de fungerer godt fører i sin tur til bedre regulering av blodtrykket, og denne fantastiske krydderplanten kan dermed også krediteres for at den reduserer risikoen for blodpropp – og dermed også hjerteinfarkt og slag.

6. Hjernehelse og Altzheimer

Forskning tyder på at gurkemeie kan støtte hjernens helse og kognitiv funksjon. Den britiske Altzheimer-foreningen skriver på sine nettsider at det foreløpig ikke er noen konkluderende bevis som støtter bruken av gurkemeie til å forebygge eller behandle Alzheimers sykdom – men en rekke studier på mus har vist at curcumin kan være gunstig.

Det er likevel nødvendig med mer forskning på voksne med demens før man kan slå fast at gurkemeie kan brukes som en del av behandlingen for Alzheimers sykdom.

7. Kreftforebygging og behandling

Prosjekt Kreftfri opplyser at curcumin kan være et effektivt hjelpemiddel i arbeidet med å kontrollere kreftutviklingen. Klinisk ser man at curcumin er et trygt, rimelig og ofte effektivt virkemiddel som de fleste kreftrammede kan benytte seg av. Curcumin har og i et stort antall studier vist seg å besitte en rekke andre krefthemmende egenskaper som vi vet hemmer spredning av kreftceller, dannelsen av nye blodårer rundt en begynnende svulst og fremmer selvdestruksjonen av kreftceller.

gurkemeie
Foto. Canva

Prosjekt Kreftfri går så langt som å si at curcumin er et kosttilskudd som de fleste kreftrammede bør vurdere å innlemme i sin protokoll – og opplyser samtidig at åtte uker vil være nok for å se om en oppnår ønsket virkning.

LES OGSÅ: Mirakelmaten: Brokkoli inneholder et stoff som nøytraliserer kreftceller

8. Motvirker aldring av hud

Lege Rolah O. Lønning ved Stavanger universitetssykehus har uttalt til KK at man kan spise seg til god hud – og hevder i boka  «Frisk Hud: Din guide til vakker og problemfri hud» at gurkemeie blant annet kan redusere aldersprosessen.

– Dette er en sterk antioksidant, og som andre antioksidanter vil den medføre lokal og systemisk betennelsesdempende effekter som på sikt kan redusere aspekter av aldringsprossesen. Den har også vist seg å bedre sår-tilheling i huden, og har beskyttende effekt mot føflekkreft, blant andre kreftformer, opplyser Lønning.

Slik kan du inkludere gurkemeie i kostholdet ditt:

Gurkemeie-te
Karriretter
Tilsett en klype i smoothien din
Kosttilskudd

  1. ingefær
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com