søndag, juli 12, 2020

Audun ble «Årets fotograf» med dette fantastiske ørnebildet

Mest lest nå

Var gift i 71 år – avsluttet livet hånd i hånd

Koronapandemien har påvirket mennesker over hele verden. Mange har mistet levebrødet, mange har måttet betale på andre måter og mange har...

Denne uka fikk Audun Rikardsen fra Steigen i Nordland naturfotografenes Oscar – prisen «Wildlife Photographer of the Year» for dette spektakulære ørnebildet. Bildet brukte han hele tre år på å ta.

Konkurransen er regnet som verdens mest prestisjetunge fotokonkurranse, og arrangeres av Natural History Museum. Og det er ikke første gangen Audun vinner pris. Hele 12 ganger tidligere, har han funnet priser i «Wildlife Photographer of the Year».

«Det er det største du kan oppnå innen naturfotografi, og like stort hver gang. Det er også en fantastisk seremoni. Du føler deg som en supestar», sier Audun til NRK.


Han forteller videre at fuglekategorien, der han selv vant pris, trolig er den vanskeligste kategorien å vinne.

FOTO: AUDUN RIKARDSEN

Løp opp og ned fjellet i tre år

Til daglig er Audun professor i arktisk og marin biologi ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Ørnebildet, brukte han hele tre år på å få tatt.

Fotoprosjektet startet i 2015 da NRK laget en dokumentar om Audun, kalt «Et eventyr gjennom linsa». Da laget han et ørneskjul på fjellet bak huset sitt på Kvaløya i Tromsø. Han la ut mat og bar opp et tre som han støpte i sement slik at ørna skulle ha et sted å lande dersom den kom. Deretter monterte han et speilreflekskamera med bevegelsessensor.

«Sensoren ga meg beskjed om når ørna landet. Da var det bare å ta beina fatt og løpe opp på fjellet for å justere kameraet og blitsen», sier Audun, og legger til at han tok flere tusen bilder før han ble fornøyd.

Lavest karbonavtrykk

Vinnerbildet er tatt i mars i fjor, og viser kongeørna som lander. Auduns bilde er mest sannsynlig det bildet i konkurransen med det laveste karbonavtrykket.

«Det er tatt like ved der jeg bor. De eneste utslippene er fra pusten min, svette og bannskap jeg brukte på å løpe opp og ned fjellet i løpet av tre år», sier han.

Utstillingen «Wildlife Photographer of the Year» vises på Londons Naturhistorisk museum fram til 31. mai 2020.

SE OGSÅ: Disse ekornene nyter duften av ville blomster – se de artige bildene

130,152FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter