in ,

Australias eldste mann brukte sine siste år på å redde dyreliv fra oljesøl

Skjermbilde: Facebook / Penguin Foundation

Oljesøl er en alvorlig trussel for pingviner. Dersom de får olje i fjørdrakten vil de forsøke å rengjøre den, og det kan være døden om de svelger oljesøl.

Organisasjonen The Penguin Foundation beskytter dyrelivet på australske Phillip Island, som ligger en dagstur fra Melbourne. Her finnes det pingviner, koalabjørner og en rekke andre dyr. Men det finnes også passerende skipstrafikk og andre forurensningskilder.

Når pingviner får olje i fjørdrakten vil de prøve å rense bort den giftige oljen fra fjærene med nebbet. Og svelger de den kan de dø av giftstoffene. Det skader også fjærene slik at de blir ute av stand til å regulere varme. Resultatet er at de blir stående nedkjølte, tunge og ute av stand til å svømme på jakt etter mat.


Rehabiliteringsptogrammet til Penguin Foundation spiller en viktig rolle i å redde pingviner som blir utsatt for oljesøl. De pingvinene som er uheldige og får olje i fjørdrakten sin ender opp på Phillip Island Wildlife Clinic. Der får de på seg en strikkegenser som skal hindre dem i å rense bort livsfarlig oljesølet med eget nebb, men heller bli vasket rene av personalet på klinikken.

En av de som har bidratt aktivt for pingvinene er Alfred Date. Han begynte å strikke pingvingensere i 2013. Kun noen timer etter at han flyttet inn på aldershjemmet i Umina, på kysten av New South Wales, hørte han om Knits for Nature-programmet. Her ble strikkeentusiaster invitert til å lage bittesmå gensere for pingviner som var rammet av oljesøl.

– Jeg tror jeg hadde vært her i omtrent 12 timer, kanskje vært 13. De to sykepleierne kommer inn til meg og sa «Vi hører du kan strikke», har Date uttalt i et tidligere intervju med Daily Mail.

Og det kunne han. Alfred Date startet å strikke pingvingensere da han var 107 år. Upworthy forteller at han fortsatte innsatsen for pingvinene helt til sin død i 2016, da han var 110 år gammel.

Meet the winners of the Knit to Win Spotlight, AAT Kings – Australia and phillip island nature parks penguin jumper…

Posted by Penguin Foundation on Thursday, February 20, 2014

Til tross for alderen sa Alfred Date at han alltid sørger for at genserne hans er helt fine.

– Jeg liker å lage dem helt feilfrie, og jeg bruker ingen unnskyldninger om jeg gjør feil. Skjønt jeg tror det kunne være en unnskyldning for en person som har levd godt utover den normale levetiden, sa han i intervjuet med Daily Mail.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er neste prosjekt for Simon Nitsche

Den gamle brannbilen fra Førde får nytt liv i Ukraina