19 år gamle Jacob Rock har ikke språk, så da orkesteret fremførte symfonien hans, «Unforgettable Sunrise», var det første gang han får uttrykt seg med lyd til omverdenen.
Los Angeles Times var tilstede da orkesteret øvet inn Jacobs symfoni.
– Han har vært usynlig for verden frem til dette, sier Jacobs far, Paul (64), om sønnen sin etter orkesteret har fremført symfonien «Unforgettable Sunrise».
Jacob Rock lever med dyp ikke-oral autisme. Tilstanden hans gjør ham nesten ute av stand til å snakke. I tillegg er det også andre fysiske hemminger som setter grenser for kommunikasjon og sosialt samvær.
Det var først for tre år siden han kunne snakke med familien sin utenom fysiske gester. Mangelen på språk har ofte gjort Jacob dypt frustrert. Men i 2020 kom et gjennombrudd med bruk av tekst-til-stemme-programvare slik at Jacob omsider kunne kommunisere verbalt med foreldrene sine, og de kunne lære om hans indre verden. Det han formidlet viste at han har en dyp følsomhet for både språk og kunst.
Jacob avslørte at han siden barndommen hadde komponert en symfoni. Han hadde alle arrangementene og melodiene låst på plass. Han kunne ikke skrive notasjon eller spille instrumentene musikken hans krevde, men han kunne beskrive det han hørte. Så han spurte foreldrene om de kunne hjelpe ham med å finne en måte å spille det på.
Nå er Jacobs symfoni skrevet ned i noter, ved hjelp av komponisten Rob Laufer. De har hatt fremføring i Alex Theatre i Glendale, LA. Musikken til Jacob avslører mye om det indre livene til et menneske med ikke-verbal autisme, der mange lider isolert hele livet.
Likevel eksisterer musikk for å si det ukjente, og under fremføringen av symfonien har hundrevis av mennesker endelig kunne høre Jakobs sinn.
Gjennom tekst-til-tale-programvaren har LA Times kunnet gjøre et intervju med Jacob. Han hadde bare utholdenhet å skrive i noen minutter, men var ivrig etter å snakke om arbeidet sitt:
– Jeg vil at folk skal se smerten i livet mitt og dårlige tider, og vite at det er håp, forteller han avisa.
Faren forteller om en tung og ensom oppvekst.
– Han hatet skolen fordi ingen helt forsto han. Han drev mye med selvskading, forteller Paul.
Sammen med foreldrene fant Jacob ting de alle er glade i. Han er en smart gutt, og de elsker å se Jeopardy sammen. Konserter er en annen felles ting familien liker å oppleve sammen. Men det er først nå, etter at han i 2020 fikk tekst-til-tale-programmet at han egentlig har kunnet si så mye om tankene sine.
Da han omsider fikk mulighet å uttrykke seg verbalt gjennom teknologien ba han familien slutte å bruke kallenavnet hans, Jake.
– Kall meg Jacob, var en av de første tingene han sa, forteller faren Paul.
Og Jacob, han er nå igang med å skrive en opera.