Brynjar Karl Birgisson fra Reykjavik brukte mer enn 700 timer over en periode på 11 måneder på prosjektet sitt: En 26 fot lang og 5 fot høy replika av Titanic bygget av 56.000 legoklosser.
Brynjar var rundt 6 eller 7 år gammel da han første gang så avanserte Lego-skulpturer under et besøk på Legoland i Billund. Han ble umiddelbart fascinert av de enorme modellene. Dette sådde drømmen om å bygge en stor modell av noe selv.
Først visste han ikke hva han ville bygge. Brynjar, som har autisme, funderte på hvilket Lego-prosjekt hans skulle bygge. Det var mange drømmer før han til slutt bestemte seg for Titanic. Kun 10 år gammel begynte han å bygge på det som er verdens største Lego-replika av det sagnomsnuste skipet.
Legoskipet til Brynjar ble omtalt av CNN da Titanic-museet i Tennessee ønsket å stille det ut. De forklarer ifølge nettstedet Upworthy at Brynjar, som nå har rukket å bli 17 år gammel, brukte mer enn 700 timer over en periode på 11 måneder på å fullføre det enorme prosjektet. Lego-skipet hans er 26 fot lang og 5 fot høy. Det er en eksakt kopi av Titanic, og islendingen brukte 56.000 legoklosser på å ferdigstille skipet.
Da Titanic-skulpturen hans ankom utstillingen i USA forklarte han at han hadde lekt med Legoklosser i timevis helt siden han var 5. Noen ganger har han fulgt instruksjoner, men andre ganger har han bare bygget etter fantasien.
– Da jeg om moren min var i Legoland i Danmark så jeg for første gang alle de fantastiske store modellene av kjente hus og fly, lokasjoner og skip. Allerede da jeg begynte å tenke på å lage min egen Lego-modell. Da jeg var 10, bestemte jeg med for å bygge Titanic i en Lego-mannsstørrelse, forteller Brynjar.
Brynjars bestefar er ingeniør. Hans kunnskap kom godt med når de skulle regne ut hvor mange små lekeklosser som skulle til for å lage modellen. Bestefaren hjalp 10-åringen med å skalere ned den originale Titanic til en Titanic som matcher størrelsen på en Lego-mann. Moren hans var en ivrig heiagjeng.
– Hvis hun ikke hadde støttet drømmeprosjektet mitt, hadde det nok aldri blitt en realitet, sier Brynjar.
I tillegg bidro familie og venner med donasjoner slik at de faktisk kunne kjøpe alle de 56.000 legoklossene som måtte til for å realisere Brynjars Titanic-modell.
Brynjar forteller at det å jobbe med skulpturen også var til hjelp for ham på andre måter: Gjennom prosessen begynte han å akseptere og godta autismen. Før han begynte med prosjektet var han ulykkelig og ensom. Han hadde blitt ertet litt og slet med å kommunisere. Men gjennom å bygge den imponerende modellen, bygget han også selvtillit.
– Da jeg startet byggeprosessen, hadde jeg hjelpelærer i alle timene. Men i dag går jeg på skolen uten støtteundervisning. Karakterene mine har gått opp, og klassekameratene mine ser på meg som en jevnaldrende. Jeg har også fått muligheter til å reise og utforske, og møte fantastiske mennesker, sier Brynjar.
Moren medgir at hun var usikker på Brynjars fremtid da han var barn. Hun var bekymret for hindringene mange barn med autisme møter.
– Når barnet ditt kommer til deg med en interessant stor, sprø drøm, et oppdrag eller et mål og trenger din hjelp så lytt nøye, og gjør et forsøk på å finne måter å støtte barnet til å nå det målet. Det kan være den beste investeringen du noen gang gjør for barnet ditt, sier hun.
Brynjars mor legger til at drømmer er det som holder oss gående.
– Det er noe ingen kan ta fra oss. Det er noe godt å ha når du føler deg litt fastlåst eller trist. Du kan alltid drømme, sier Brynjars mor.
Bestefaren synes det er mye lærdom å hente av barnebarnets prosjekt.
– Autisme trenger ikke å være skummelt. Mange store forskere og nasjonale ledere opp gjennom tidene har hatt autisme. Det som betyr noe er at de får forståelse og støtte, for alle kan lære av disse menneskene hvis de lytter til det de sier, sier bestefaren.
Da Brynjar vokste opp, hjalp bestefaren ham ofte med prosjekter som krevde ettertanke og hardt arbeid, men som bestefaren trodde ville være bra for gutten.
– Så fikk han denne gale ideen om å bygge et 6 meter langt skip av Legoklosser, sier ingerniør-bestefaren og legger til at barnebarnet i dag funderer på problemstillinger som krever stor teknisk forståelse og innsikt.