I februar 2023 mistet 31 år gamle Giovanni Mendoza Martinez livet i en tragisk ulykke da hans Tesla Model S, med Autopilot aktivert, kolliderte med en parkert brannbil på Interstate 680 i California.
Nå har familien hans gått til søksmål mot Tesla, og hevder at selskapets markedsføring av selvkjørende teknologi er misvisende og ga Giovanni en falsk trygghet om bilens evner.
Dødelig kollisjon under falsk trygghet
Ifølge søksmålet trodde Giovanni at hans Tesla kunne kjøre autonomt på en trygg måte, basert på uttalelser fra Tesla og administrerende direktør Elon Musk. Familien hevder at Tesla har overdrevet bilens selvkjørende kapabiliteter, noe som førte til at Giovanni stolte på Autopilot-funksjonen uten å være fullt oppmerksom. Under ulykken var Autopilot aktivert i omtrent 12 minutter uten noen inngrep fra føreren, og bilen holdt en hastighet på 71 mph (ca. 114 km/t) da den krasjet inn i en brannbil som sperret veien etter en tidligere ulykke. Det skriver Independent.
Tesla avviser ansvar
Tesla har svart på søksmålet ved å hevde at deres kjøretøy er designet med rimelig sikkerhet i henhold til gjeldende lover, og antyder at ulykken kan ha vært forårsaket helt eller delvis av Giovannis egen uaktsomhet. Selskapet mener at ytterligere advarsler ikke ville ha forhindret hendelsen eller de påståtte skadene.
Denne saken føyer seg inn i rekken av hendelser der Teslas Autopilot har vært involvert i alvorlige ulykker. Den amerikanske transportministeren, Pete Buttigieg, har kritisert Tesla for å overdrive bilens selvkjørende evner, og det pågår flere etterforskninger av systemets sikkerhet. I tillegg har det vært rapportert om flere dødsulykker der Autopilot var aktivert, noe som har ført til økt gransking av Teslas markedsføring og teknologi.
Advokatens uttalelse
Brett Schreiber, familiens advokat, uttalte til The Independent:
– Dette er nok et eksempel på at Tesla bruker våre offentlige veier til forskning og utvikling av sin autonome kjøreteknologi. Skadene påført førstehjelpere og dødsfallet til Mr. Mendoza var helt unødvendige. Det som er verre, er at Tesla vet at mange av deres tidligere modeller fortsatt kjører på veiene i dag med denne samme feilen, og utsetter førstehjelpere og publikum for risiko.
Dette er ikke første gang Tesla står overfor søksmål knyttet til Autopilot. I 2019 saksøkte familien til Walter Huang selskapet etter en dødsulykke der Autopilot var involvert. Tesla inngikk senere forlik i denne saken.
Kritikk av markedsføring
Tesla har fått kritikk for sin markedsføring av Autopilot og Full Self-Driving (FSD) systemer. I 2020 slo en tysk domstol fast at Tesla ikke kunne markedsføre bilene sine med begreper som «Autopilot» og «full selvkjøring» fordi de var misvisende.
Forbrukertilsynet i Norge har også tidligere anklaget Tesla for villedende markedsføring knyttet til disse funksjonene. Dette ifølge Elbil24.