Forsiden Historier fra livet Axel (14) mistet livet i en trafikkulykke - I ettertid har han...

Axel (14) mistet livet i en trafikkulykke – I ettertid har han reddet 5 menneskeliv

I mars 2016 døde Axel Tidblom. Han ble bare 14 år gammel og ble et offer for en trafikkulykke, måneder før sin 15-årsdag.

Axel var ikke som alle andre 14-åringer. Han hadde nemlig bestemt seg for å være organdonor, det er ikke så mange 14-åringer som tenker på slikt. Men Axel gjorde det. Og i dag lever fem mennesker takket være han.

Mammaen til Axel, Malin, skrev et innlegg på Facebook hvor hun forteller om sorgen og om sønnens valg om å bli organdonor:

Vår engel og vår helt

Reklame

«Mandag 21. mars mottok vi telefonsamtalen, som er alle foreldres mareritt. Vår sønn Axel hadde blitt påkjørt av en bil og ble alvorlig skadet. Vi dro til Sahlgrenska i Göteborg hvor vi snart fikk vite at Axel ikke kunne klare seg. På tirsdag 22. mars kl 16.22 ble Axel en engel.

Vi ble bedt om organdonasjon, noe som var tydelig for oss fordi vi visste. Selv om Axel bare var 15 år gammel, så han hadde allerede bestemt seg for at han ville donere sin kropp. Axel spurte sin far bare noen få uker før ulykken om hva han mente han skulle gjøre.

«Jeg vet faktisk ikke,» sa Fredrik, noe Axel kunne ikke forstå.

– Hva skal du gjøre med organene dine når du ikke lever? Bedre at noen andre får dem.

Det har vært mye snakk blant familie og venner om at Axel ble organdonor. Det virker ikke som om så mange vet hva slektninger vil gjøre. Vi tror i alle fall at noen i vår omgangskrets har våknet og pratet med sine nære og kjære etter det som hendte med Axel. På skolen hadde de en minnestund hvor det ble tatt opp hvor viktig dette temaet er og selv presten snakket om det i begravelsen.

Axel reddet fem menneskeliv som følge av valget om å bli organdonor. Foto: Malin / Facebook

Det var godt å tenke på hvordan Axel har gjort en forskjell i den store sorgen vi var i. Eller ja, vi er fremdeles i den. Det har ikke gått så veldig lang tid, selv om dagene i blant føles uendelige av savn.

LES OGSÅ
Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Vi har vært tilbake på Sahlgrenska og fått vite hvilke organer som gikk an å donere. Blant annet så fikk en liten jente Axels hjerte. Det føles helt fantastisk at vår Axel har reddet livet til fem personer.

Noen ganger kan man tro at man har blitt smittet av noe. Når folk man kjenner overser oss for å slippe å hilse, eller tar opp telefonen for å slippe å prate med oss. Eller kanskje det verste, de som sier at de ikke har besøkt oss fordi de ikke orket. Ikke orket? Hva er det de ikke orker? Det er vi som har mistet vårt barn, ikke dem.

Vi snakker gjerne om Axel, vi vil minnes han som den livsglade gutten han var. Det er klart det er tungt, men det tyngste ville vært å aldri prate om han igjen. Så finnes det også dem man knapt kjenner som kommer bort til oss og sier noen trøstende ord eller gir oss en klem. Det varmer noe helt ubeskrivelig.

Vi får aldri tilbake Axel. Men han kommer alltid til å være hos oss, på samme måte som han alltid kommer til å finnes hos de personene som lever takket være hans gode gjerning.

Han er vår helt.»

Organdonasjon er viktig 

Historier som denne om Axel er bare en av mange. Bare i 2017 ble 463 mennesker reddet takket være organdonasjon.

Dersom du ønsker å melde deg som organdonor eller lese mer om temaet så kan du besøke organdonoasjon.no

Del gjerne denne artikkelen med venner og familie. At flere mennesker blir donorer, redder liv!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Alex Rosén sjokkerer Märtha Louise i radioprogram

Da prinsessen vår nylig var gjest i "Alex Rosén Show" på Radio Rock, mistet hun både munn og mæle av Alex ville AG3-historie. Det mange...

Foreslår å øke fartsgrensene i Norge – her kan det bli lov å kjøre fortere

Nå foreslår samferdselsminister Jon Georg Dale å øke fartsgrensene på flere strekninger i Norge. Dette gjelder foreløpig seks ulike strekninger. "Riktige fartsgrenser er vesentlig for...

Jasså, trodde du sommeren var over? Nei da, denne uken får vi en ny supersommer

I starten av uka, kan vi få helt opp mot 30 varmegrader i Sør-Norge. Og mot midten av uka, når temperaturene også Nord-Norge. Har du...

Kronprinsparet feiret 18 års bryllupsdag. Slik ble Mette Marit godtatt av folket til slutt

Det var ikke bare enkelt for Mette Marit å bli kjæreste med kronprinsen, og senere hans kone og landets kronprinsesse. Men etter 18 år...

Anne Grete Preus er død etter en tid med sykdom

Anne Grete Preus med den spesielle stemmen og de varme tekstene, døde i natt. Hun ble bare 62 år gammel. Anne Grete ble først syk...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT