Hjem Historier fra livet Babyen døde da faren glemte han i den kokvarme bilen – slik har kona tilgitt

Babyen døde da faren glemte han i den kokvarme bilen – slik har kona tilgitt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Med jevne mellomrom hører vi om de hjerteskjærende tragediene der stressede foreldre har glemt barna i bilen en varm sommerdag. I 2022 døde 33 amerikanske barn av heteslag i bilen, ifølge NSC. Snittet er 38 barn hvert år.

Hvordan foreldre kommer seg videre etter en slik tragedie er forbi fatteevnen for de aller fleste. Men hvordan man berger ekteskapet gjennom noe slikt er kanskje enda mer ufattelig.

En av de som har måttet leve med at sønnen døde av heteslag fordi han ble gjenglemt i bilen, er Lindsey Rogers-Seitz.

Kyle Seitz var 36 år gammel i 2014 da tragedien rammet familien hans. Ifølge Daily Mail skulle han levere sin 15 måneder gamle sønn, Ben, i barnehagen før han dro på jobb.

Kyle, som jobbet som dataprogrammerer dro på jobb som vanlig. Han var til og med en svippptur ute og kjøpte seg lunsj.

Glemte ungen i bilen

På ettermiddagen skulle han hente Ben. Da Kyle svingte inn foran barnehagen og gikk for å hente sønnen, fikk han vite av personalet at Ben ikke hadde vært i barnehagen den dagen. Gutten hadde aldri blitt levert.

Kyle løp tilbake til bilen. Sønnen hans satt fortsatt i barnesetet sitt. Han hadde glemt å levere gutten. Det var en sommerdag, med sol og rett over 30 grader. Ben hadde dødd av heteslag.

Under rettssaken som fulgte forsøkte Kyle å beskrive det sjokket og de forferdelige følelsene som raste gjennom han.

Da Kyle fant gutten i bilen, prøvde han febrilsk å riste den slappe kroppen våken. Uten hell. Kyle dro rett til sykehuset, der Ben ble erklært død ved ankomst.

Til organisasjonen «Kids and Cars» (Barn og Bil) forteller Kyles kone Lindsey at mannen hennes var ugjenkjennelig da hun så han.

Da Lindsey kom til sykehuset ble hun først ført rett til et lite rom der Bibelen lå på bordet. Her fikk hun den grusomme beskjeden.

Deretter ble hun ført til ektemannens rom.

Brist i hukommelsen

– Da legen tok meg med til mannen min, kjente jeg ham ikke igjen. Han vil aldri bli den samme igjen. Jeg har mistet ham også, tenkte jeg. Han lå i underskjorten, med kakibuksene og brune sokker på sykehussenga. En del av sjelen hans var borte, forteller Lindsey til Kids and Cars.

Hun sier kjærlighet er mye mer enn en følelse. Hun flettet kroppen rundt hans, dro fingrene hans vekk fra ansiktet hans og sa «jeg elsker deg» til han, flere ganger.

– Det jeg ikke visste på det tidspunktet var at mannen min, Kyle, hadde opplevd en kortvarig hukommelsessvikt. Han svingte til høyre i stedet for til venstre ved stoppskiltet nær huset vårt og kjørte rett til jobb i stedet for å ta vår 15 måneder gamle sønn til barnehagen. Det var først da han dro for å hente ham der om kvelden at han skjønte hva som hadde skjedd, sier Lindsay.

Bens mor, Lindsey, har skrevet boka «The Gift of Ben». Ifølge New York Post forteller hun der om reisen gjennom den tunge sorgen og hvordan de mot alle odds holdt familien savnet.

Da hun fikk beskjeden om sønnens grusomme død fulgte forvirring, vrede, raseri, fortvilelse og tomhet. Men nok et mareritt var i ferd med å begynne. Lindsey led av bipolar lidelse og manisk depresjon. Det som nå kunne skje var at også hennes overlevende barn ble tatt fra henne.

Som bipolar ble hun stemplet

– Det var to traumer – det første var å miste Ben og det andre var det umiddelbare kjølvannet av etterforskningen, sier Lindsey.

Hun forteller at i det øyeblikket de fant ut at hun var bipolar, kom de etter henne også.

Det gikk flere måneder der de ikke fikk sørge over sønnen sin. Lindsey ble raskt frikjent i saken, men hun følte at stereotypien rammet hardt. Om hun viste et øyeblikks svakhet var hun redd hun ville miste de to døtrene sine også.

Etterforskningen mot Kyle varte i fire måneder. Han ble siktet for uaktsomt drap i november 2014. Han ba dommeren om å slippe fengselsstraff, noe dommeren godtok.

– Jeg kan ikke straffe deg mer enn du allerede har blitt straffet, sa høyesterettsdommer Kevin Ross.

Etter dette kunne de endelig få lov å sørge over Bens tragiske død.

En åtte år lang reise

Å tilgi Kyle var alt annet enn enkelt for Lindsey. Bens død sto mellom dem.

– Det har vært en åtte år lang reise. Jeg tror at hjertet mitt tilga ham i det øyeblikket jeg fant ut at Ben døde. Men det tok veldig lang tid før tankene mine kom dit, forteller Lindsey.

Årene har vært preget av selvbebreidelser. Det kommer hele tiden milepæler som aldri ble en del av Bens liv.

Å se venners sønner delta på fotballtreninger og andre ting unge gutter gjør er tøft for henne, men nå har Lindsey omsider kommet til et sted der hun finner glede i dagliglivet gjennom de to døtrene.

Mattilsynet advarer

Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner og barn. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden og barn i varm bil i sommer.

Hvert år utsettes hunder i varme biler for overoppheting, noe som medfører store lidelser og i verste fall død.

– Det blir raskt veldig varmt i en parkert bil. Forlat derfor aldri hunden i bilen på en varm dag. Selv om bilen står i skyggen og det er 18 grader utendørs, stiger temperaturen fort til 38 grader inne i bilen. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. Resultatet kan bli en alvorlig overoppheting av dyret selv om du bare er borte i kort tid, sier Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef i Mattilsynet, region Stor-Oslo.

Mattilsynets klare oppfordring til hundeiere er å nøye vurdere om det er nødvendig å ta med hunden på tur i sommervarmen, særlig hvis dyret er tenkt å sitte igjen i bilen. Som regel har hunden det bedre hjemme.

Tabellen viser hvor fort en parkert bil blir rene badstuen, selv om den står parkert i skyggen med lufting fra vinduene.

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. (Tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har osv.) Kilde: The Animal Protection Institute.

TidTemperatur uteSkygge/solTemperatur i bil
08.3014°CSkygge 19°C
09.3018°C Skygge 38°C 
10.3020°CBlandet 47°C 
11.3020°CSol 58°C 
12.0023°C Sol 62°C 
13.3022°CSol 85°C

– Hvis du observerer en hund etterlat i bil som er urolig, peser mye, flytter mye på seg, står oppreist, graver, bjeffer og så videre, kan det være tegn på overoppheting, sier Ann Elisabeth Svanberg, miljøkrimkoordinator i Øst politidistrikt.

Politiet oppfordrer innbyggere som er bekymret for en hund om å forsøke og lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Får man opp et navn, kan du bruke nummeropplysningen og forsøke å kontakte eier på mobil.

Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Politiet forsøker da å finne og varsle eier av bilen. I enkelte tilfeller må de knuse ruten for å få dyret ut.

Dersom dyret lider, og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du selv ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com