Hjem Familie Babyens lepper ble blå og moren fryktet for livet – Nå advarer hun andre småbarnsforeldre

Babyens lepper ble blå og moren fryktet for livet – Nå advarer hun andre småbarnsforeldre

Kirsty og Christopher Clark fra Skottland hadde vært på et kjøpesenter med sine to døtre. Da de kom hjem, var den yngste datteren blå på leppene, og hun skummet rundt munnen. Det bar rett til sykehuset. Nå ønsker foreldrene å advare andre.

Da familien skulle reise hjem fra kjøpesenteret, havnet de i en bilkø, og turen hjem tok en time og tre kvarter. Lille Harper satt som vanlig i bilstolen sin. Da de kom hjem, var klokka langt etter leggetid for de to jentene. Foreldrene valgte å la den sovende babyen sitte i bilstolen i stua mens de la den andre datteren. Det skriver Daily Record.

Foto: Privat

Etter omtrent 15 minutter, gikk faren ned til babyen, og løftet henne ut av bilstolen.

Fikk ikke oksygen

«Mannen min tok Harper ut og la henne på fanget, men han la merke til at noe var galt. Han la henne ned på teppet, og hun sparket rundt seg. Jeg sa til han at leppene så blå ut. Og så la vi merke til at kinnene var helt røde», sier Kirsty.

Foto: Privat

Det bar rett til sykehuset, og der kunne de konstatere at Harper led av asfyksi. Asfyksi er en kvelningstilstand hos spedbarn som følge av utilstrekkelig oksygentilførsel. Det er den viktigste årsak til den høye dødelighet før, under og straks etter fødselen.

Ikke mer enn en time i bilstol

Spedbarn skal ikke sitte mer enn en time i bilstolen. Kirsty og Christopher ble sjokkert da de fikk vite dette.

Foto: Privat

«Da de fortalte oss at det var bilstolen, kunne jeg ikke tro det var sant. Jeg tenkte: «Det er ikke mulig!» Jeg kunne ikke forstå hvorfor ingen hadde sagt det til oss», sier Kirsty.

LES OGSÅ: Lisa mistet sin ett år gamle datter – nå advarer hun andre foreldre mot å gjøre den samme feilen med bilstolen

Ifølge legen på sykehuset, er asfyksi først og fremst et problem hos babyer som er for tidlig født. Men Harper var en stor jente som veide 3,7 kilo da hun ble født.

Bilstolprodusent BeSafe skriver selv på sine nettsider: 

«Et spørsmål vi ofte får, er hvor ofte man bør stoppe og la babyen få en pause fra å sitte i baby-bilstolen. Nyfødte barn bør ikke sitte i mer enn rundt en time i en baby-bilstol, eldre babyer ikke mer enn cirka 1 ½-2 timer for at man skal unngå at de sitter i den samme stillingen for lenge – siden musklene deres ikke er fullt utviklet ennå.»

Nå ønsker foreldrene å advare andre: Ikke la den nyfødte babyen sitte mer enn en time i bilstolen av gangen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com