Helsekontrollen har sjekket hvor mye fruktsukker smoothieposene beregnet på spedbarn inneholder. Verstingene inneholder over seks sukkerbiter per pose.

«Dette kan vi kalle godteri», sier ernæringsterapeut Siv Hauge til Helsekontrollen som går på TV 2.

«Seks sukkerbiter i en liten barnekropp, det er jo ganske mye», sier hun videre.

Helsekontrollen har sjekket innholdet av fruktsukker i nesten 50 smoothie-poser for spedbarn.

«Fruktsukker er egentlig ikke noe bedre enn vanlig sukker. Det er den totale mengden sukker som er viktig. Så det er egentlig å redusere sukkerinntaket som er viktig, i stedet for å bytte til andre sukkerkilder», sier Siv Hauge.

Verstingene du bør styre unna

Smoothie-posene som kommer verst ut i testen, er posene fra Nestlé (Nestlé Junior, eple og banan) og Ella’s Kitchen (Blåbær, eple, banan og vanilje). Disse inneholder 110 og 120 gram og sukkerinnholdet tilsvarer derfor over seks sukkerbiter per pose.

Disse inneholder over seks sukkerbiter per pose

Rema 1000 sin Lev vel-serie kommer også dårlig ut i testen der seks av sju poser har over fem sukkerbiter per 100 gram.

Best i test

Best i test er klemmeposen fra Organix med havregryn, eple, banan, bringebær og blåbær. Den inneholder under 2,5 sukkerbiter per klemmepose.

Helsedirektoratet anbefaler maks ti prosent sukker i barns daglige kost. Verdens helseorganisasjon anbefaler halvparten, kun fem prosent sukker.

LES OGSÅ
På denne kinoen er setene byttet ut med dobbeltsenger

«I frukt fins det mye fruktsukker, og når man lager disse posene vil det bli mye frukt i en liten pose. Derfor vil det jo bli mye sukker i disse posene», sier fagdirektør ved Helsedirektoratet Ellen Marie Carlsen til Helsekontrollen.

Barn skal spise frukt

Hun legger til at barn skal spise frukt, men helst ikke fra klemmepose.

«Jeg tenker det er viktig at barn utvikler spisemotorikk, og dette med å lære seg å smake og bli glad i mat. Vi vil ikke anbefale at man spiser klemmeposer hver dag, men at man bruker det som en løsning når barnet blir sulten og man ikke har noe annen mat», sier hun.

Barna får også ofte i seg mindre sukker om de spiser hel frukt, fordi det trolig blir mindre frukt enn når den er komprimert på en pose.