torsdag, november 21, 2019
Historier fra livet Baby døde i babyslynge. Nå advarer eksperter foreldre

Baby døde i babyslynge. Nå advarer eksperter foreldre

-

En australsk mamma gikk til helsestasjonen bærende på babyen sin i en babyslynge. Da hun kom frem og skulle løfte gutten ut av slyngen, var han død.

Den lille gutten var bare tre uker gammel da han døde etter å ha lagt i en babyslynge. Sykepleierne på helsestasjonen utførte hjerte- og lungeredning på gutten, men livet hans stod ikke til å redde. Det skriver avisen New Zealand Herald.

Moren, som var 36 år gammel, fortalte til politiet at hun bar gutten i en babyslynge laget av stoff. Slyngen hadde hun på magen. Turen til helsestasjonen tok bare 8-10 minutter.

Opptatt av risikoen med babyslynge

Trine Giving Kalstad er fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød. Hun sier til TV 2 at foreningen verken anbefaler eller fraråder bruk av babyslynger, men at de er opptatt av risikosituasjonen som lettere her kan oppstå.

«Så vidt jeg vet har vi ikke opplevd dødsfall i babyslynger i Norge, men vi vet at det er skjedd flere slike dødsfall i utlandet», sier hun.

Ifølge TV 2 døde tre amerikanske babyer i 2009 mens de lå i babyslynger laget av produsenten Infantino. Produsenten måtte trekke tilbake én million slynger.

Barnet kan bli overopphetet

«Umiddelbart tenker jeg at en bæresele er bedre enn en babyslynge, da barnet får mer luft i en bæresele. Men de aller yngste barna er ofte for små for bæreselene, og kan da ende opp i en slynge. Og de aller yngste er også de som er mest sårbare», sier Trine Giving Kalstad, og legger til at risikoen med babyslynger, er at barnet kan bli overopphetet.

babyslynge
Man kan bruke babyslynge, men en del ting bør man være obs på. Illustrasjonsfoto. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre.

«Det blir tett og for lite frisk luft, det kan altså bli CO₂-opphopning i slyngen. Det er viktig å passe på at barnets luftveier ikke forhindres ved at for eksempel barnets hake og kinn hviler mot brystet eller at barnets nese og munn tildekkes av hud eller stoff», sier hun.

«Det er viktig at den som bærer barnet alltid kan se barnets ansikt og dermed forsikre seg om at barnets luftveier er frie», sier fagsjefen videre.

Dette må du passe på ved bruk av slynge

TV 2 skriver at ifølge ASTM, som er en internasjonal organisasjon for utarbeidelse av frivillige standarder, har skrevet en rapport der det kommer frem at det har vært 159 slyngeulykker på 13 år. I 17 av ulykkene, døde babyene.

Amerikanske Consumer Product Safety Commission (CPSC) har delt noen råd til hvordan man best kan passe på sikkerheten til babyne når den ligger i slynge:

Sørg for at babyens ansikt ikke er dekket og alltid synlig for slyngens bruker.

Hvis et diende barn er i en slynge, så må du endre babyens stilling etter mating slik at babyens hode vender opp og ikke ligger presset mot slynge og mors kropp.

Vær oppmerksom på babyen i slyngen, og pass alltid på at ingenting blokkerer babyens nese og munn, og at babyens hake ikke ligger ned mot babyens bryst.

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Kjendislege ser på saken

Kjendislege Wasim Zahid har sett på snus og hva forskningen sier om helseskader relatert til snus. Til videoen skriver...

Aune Sand med sterk kritikk av influensere: – Tanketomt vås

Kunstner Aune Sand (53) tar nå et oppgjør med influensere, og måten de påvirker dagens unge på. Han mener...

Renoverte campingvogn fra 1988 – for en forvandling

Flere og flere nordmenn får øynene for å feriere i sitt eget land. Noe som også vises på salget...

91 år gammel kvinne forvandlet byen til et kunstverk med penselen sin

Den 91 år gamle kvinnen Anežka Kašpárková har virkelig vist verden hvor vakker gatekunst kan være.  Den tsjekkiske kvinnen døde dessverre...

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun...

Ali klipper hjemløse gratis før jul

Ali Zaki (29) driver en frisørsalong i Malmö. I november og desember holder han søndagsåpent for alle hjemløse som...