tirsdag, januar 25, 2022

Bærekraftig insekt basert fôr til Kjæledyr

Mest lest nå

Det er et velkjent faktum at katter og hunder krever mat som inneholder tilstrekkelig mengde animalske proteiner. Men siden kjøttproduksjon er en så stor belastning for miljøet, er det på tide å utvikle bærekraftige alternativer til mat for våre firbeinte venner.

Miljøskader forårsaket av fabrikk produksjon


Kjøttforbruket har steget jevnt i flere år. Dette betyr at miljøpåvirkningen fra fabrikk produksjon fortsetter å øke. I dag brukes mer enn tre fjerdedeler av verdens jordbruksareal som beiteland for husdyr eller som dyrkbar mark for dyrking av dyrefôr. Spesielt i søramerikanske land ryddes store områder av regnskogen hvert år for å dyrke for eksempel soya.

Det brukes enorme mengder med vann til kjøttproduksjon, og både grunnvannet og jorda er forurenset mange steder. Det produseres spesielt storfe, hvor verdens bestanden er anslått til nesten en milliard dyr, som i tillegg også produserer enorme mengder av klimagassen metan når de fordøyer fôret.

Den klima skadelige effekten av metan overgår den kjente CO2 med flere ganger. Dermed så skader ikke bare fabrikk produksjon miljøet, det gir også et betydelig bidrag til utviklingen av klimaendringer. Siden etterspørselen etter kjøtt sannsynligvis vil fortsette å øke i årene som kommer, kan det forutses at miljøskadene som følger med produksjonen også vil øke.

Er vegansk kjæledyrmat et alternativ?

Hunder er såkalte semi-kjøttetere og katter regnes som et ekte rovdyr – fordøyelsessystemet til de firbeinte vennene er designet for hovedsakelig kjøttbasert mat.

Å gi hunden vegansk hundemat, som har blitt en trend de siste årene, vil derfor ikke være et fornuftig alternativ for et sunt og balansert kosthold. For katter er et rent plantebasert kosthold definitivt ikke aktuelt, da mangel på animalske proteiner kan være farlig for katter. 

Til tross for all bekymring for miljøet, bør både hunde- og katte eiere, av hensyn til sine firbeinte, avstå fra å tilby vegansk kosthold og heller se etter mer passende alternativer.

Insektprotein: bærekraftig og sunt

Dyremat produsenten Marsapet har tatt en annen retning med sitt bærekraftig kattemat og hundemat. Ved bruk av insekter som protein kilde har har selskapet lykkes med å utvikle et kjæledyrfôr som både er bra for miljøet og sørger for at katter og hunder får de næringstoffene de trenger.

Larvene til Hermetia illucens (svart soldat flue) som brukes som råstoff til maten er svært lite krevende. Fôret brukes effektivt, og krever lite vann og tar liten plass, og i motsetning til storfe produserer de ikke den klimaskadelige metangassen.

På grunn av disse egenskapene kan økt bruk som ingrediens i katte- og hundemat bidra til å redusere miljøskadene knyttet til moderne fabrikk produksjon betydelig i fremtiden.

Er insektprotein sunt?

Insekt Protein som er laget av disse larvene er ikke bare bærekraftig. I tillegg er den også ekstremt fordøyelig og skårer med spesielt høy biologisk verdi. Insekt proteinet inneholder alle aminosyrene som er essensielle for hunder og katter og er ideell som en komplett erstatning for kjøtt.

Katte- og hundeeiere trenger ikke å være bekymret for at deres firbeinte venn ikke skal få riktig tilførsel av næringsstoffer og kan være trygge på at permanent og eksklusiv fôring med insekt baserte produkter er mulig uten bivirkninger eller senskader.

Interesserte kjæledyreiere kan finne tørr- og våtfôr, sunne snacks og naturlige kosttilskudd med insekt protein samt ulike pleieprodukter av høy kvalitet som bruker insekt fett som ingrediens i nettbutikken Zooexperte som drives av Marsapet.

Konklusjon: bærekraft uten at det går på bekostning av kvalitet

Når vi ser nærmere er det klart at miljøvern og riktig ernæring for arter ikke trenger å utelukke hverandre. Kjæledyreiere som ønsker å spare miljøet og samtidig bryr seg om kvaliteten på maten til sine kjæledyr kan gjøre begge deler med de innovative insekt baserte produktene fra Marsapet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
246FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter