Hjem Hage Bæsjer nabokatten i hagen din? Denne planten skal holde katter unna

Bæsjer nabokatten i hagen din? Denne planten skal holde katter unna

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ingen er spesielt begeistret for at nabolagets katter bruker hagen som et offentlig toalett. Men heldigvis finnes det en vakker plante som kan hjelpe til med å holde dem unna.

Enten du er en katteelsker eller ikke, er det lite sjarmerende når kattene invaderer hagen din og bruker blomsterbedene eller plenen din som et toalett. Det verste er jo nå man tråkker i det, eller oppdager at robotgressklipperen er innsmurt av kattedritt på undersiden.

For deg er kanskje hagen et vakkert fristed fullt av fargerike blomster, et sted for å unnslippe hverdagens stress. Men for en katt, er den dessverre ikke stort mer enn et lett tilgjengelig toalett.

Heldigvis finnes det tiltak man kan gjøre for å holde kattene borte, ettersom det er visse lukter de rett og slett ikke liker. Vi snakker ikke om grusomme feller som kan skade dem, men faktisk noe som kan forbedre hagens utseende.

Plant karriplanter

Alt du trenger å gjøre er å kjøpe en plante som koster rundt 50 kroner og som ser flott ut i hagen din – og som en bonus, ‘hater’ katter den. En person tok opp nettopp denne problemstillingen i Facebookgruppen Mrs Hinch Cleaning Tips.

Tipsene hun fikk var mange, men det som majoriteten anbefaler er karriplanter.

Helichrysum italicum
Helichrysum italicum holder katten unna. Foto: Canva

I følge Det store norske leksikon kan bladene til karriplanten gi en eksotisk smakstilsetning til supper, risretter, gryter og sjømat. I tillegg er urten en ypperlig ingrediens for te, samt for å tilføre aroma til både brennevin og eddik.

I Norge er imidlertid karriplanten mest kjent som en dekorativ plante, preget av sine distinkte, sølvgrå blader og tiltalende sennepsgule blomster. Disse blomstene er ideelle for tørking da de beholder sin farge, og blir ofte brukt i dekorative sammenhenger. En interessant egenskap ved planten er dens evne til å avskrekke katter, noe som gjør den til en nyttig tillegg i hagen for dem som ønsker å holde disse dyrene på avstand.

Helichrysum italicum, mer kjent som karriplante, kan kjøpes hos de fleste norske hagesentre.

Frøene forkultiveres innendørs i feb.-mars eller sås utendørs i potter eller på friland i mai-sep. Kan overvintres frostfritt.

Ifølge Sloane & Sons er karriplanter blant de «beste for å holde katter unna». På nettsiden sin skriver de: «Likt flertallet av planter som katter hater, slipper karriplante ut en forferdelig lukt når den blir børstet mot, som angriper deres luktesans. Imidlertid har denne krydrede planten også en grov tekstur som katter vil mislike. Siden karriplante teknisk sett er et ugress, bør du bruke den med måte i hagen din.»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com