Like før helga ble det klart at en anonym giver hadde sagt seg villig til å hjelpe Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss hjem til Norge. Sent lørdag kveld ble det bekreftet at han har landet i Norge.
Uføretrygdede Jan Egil «Bamsegutt» Granfoss har bodd på Filippinene sammen med kona og tenåringssønnen. Han har i lengre tid forsøkt å komme seg tilbake til Norge.
Advokaten til «Bamsegutt», Leif Strøm, bekreftet til Nettavisen sent lørdag kveld at hans klient nå er tilbake i Norge.
– Det er en stor lettelse. Han hadde en helt forferdelig situasjon der han var, sier Strøm til Nettavisen.
Advokaten var ikke selv kjent med at hans klient skulle komme til Norge lørdag kveld. Han forteller han var klar over at det var noen planer, men tidspunkt var ukjent for ham.
Advokat Strøm sier at han over de neste dagene vil være tilgjengelig for familien Granfoss, mens de drøfter hvor i landet de vil bosette seg.
VG møtte Granfoss etter at han landet i Norge, men skriver at han ikke ønsket å uttale seg.
Tore Strømøys dokumentar om Jan Egil «Bamsegutt» Granfoss, en 61 år gammel uføretrygdet mann som under dramatiske omstendigheter flyttet til Filippinene for ti år siden mottok blandet respons, med betydelig debatt og kritikk, spesielt i sosiale medier. Mange fikk sympati for mannen. Hans lengsel etter å returnere til Norge ble hovedfokus i NRK-serien.
Kort etter ble det satt igang en Spleis-aksjon. Men bare dager etter ble den pauset, da det kom frem at han i 1991 ble dømt for seksuelle overgrep mot barn.
Granfoss har ønsket å ha med denne opplysningen, og mener dommen er feil. NRK valgte imidlertid å utelate opplysningen, og har senere avpublisert serien etter massiv kritikk.
Situasjonen til Jan-Egil Granfoss ble verre på Filippinene etter at opplysningen om dommen, bilder av han og adressen hans spredde seg på sosiale medier i landet.
Liv Anne Aanestad Vold som startet Spleis-aksjonen for å få familien hjem til Norge peker på at sikkerhetssituasjonen til Granfoss og familien er grunnen til at de fremskyndet en løsning.
– Situasjonen der nede er veldig, veldig alvorlig for familien og han selv, fortalte hun til Nettavisen, der hun også opplyste at en anonym giver hadde sagt seg villig til å hjelpe familien hjem til Norge.
Hun la til at slik situasjonen hadde utviklet seg, hadde de ikke noe annet alternativ enn å komme til Norge.