Hjem Forskning Banebrytende: Dansk forskerteam ser muligheter for å forutsi spredning av kreft før kreften oppstår

Banebrytende: Dansk forskerteam ser muligheter for å forutsi spredning av kreft før kreften oppstår

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En dansk forskningsgruppe kan ha kommet et stort skritt nærmere å kunne forutsi spredning av kreft, selv før pasienten utvikler kreft.

Forskere fra Biotech Research & Innovation Center (BRIC) ved Københavns universit har ifølge Videnskab.dk nettopp publisert resultatene av en stor studie i tidsskriftet Nature Materials.  

De har oppdaget en ny mekanisme som er ut til å påvirke hvordan kreft sprer seg.

RELATERT: Norsk studie utvikler ny behandling for livmorkreft

– Det nye funnet er viktig fordi vi har oppdaget en mekanisme som kan bidra til å bestemme risikoen for spredning av kreft og til hvilke organer, selv før pasienten i det hele tatt utvikler kreften, sier professor Janine Erler, som er leder av forskningsgruppen som står bak studien.

Kan forbedre behandlingen

Forskerne har kartlagt hvordan strukturen til balsamembranen vår ser ut til å ha stor innvirkning på om kreft sprer seg i kroppen. Balsamembranen omhyller kroppens celler og blodkar, og jo «mykere» denne membranen er, jo vanskeligere er det for kreftcellene å bryte ut i blodkarene, viser studien.

Forskerteamet har identifisert at proteinet netrin-4 er avgjørende for strukturen til membranen, og dermed er en av nøklene til å kapsle inn kreftcellene.

RELATERT: Oppsiktsvekkende funn om p-piller avkrefter utbredt kreft-myte

– Jo flere netrin-4-molekyler som er i balsamembranen, jo mykere er membranen, slik at kreftcellene har vanskeligere for å spre seg. Nivået av netrin-4 vil sannsynligvis bidra til å bestemme risikoen for spredning, og dette er informasjon som kan forbedre behandlingen på lang sikt, forklarer Janine Erler til Videnskab.dk.

Nivåene av netrin-4 i balsamembranen kan måles i organene.

– Hvis du har et høyere nivå av proteinet, er det mindre risiko for at kreftcellene sprer seg – og til slutt har det innvirkning på om pasienten overlever, forklarer studiets førsteforfatter Raphael Reuten.

RELATERT: Denne mirakeldrikken fra naturen bekjemper både kreft og kviser

Om kreft sprer seg eller ikke er en stor bekymring for kreftpasienter. 90 prosent av kreftdødsfall i Danmark i dag, er kreft med spredning.

Janine Erler jobber nå sammen med forskergruppen med å undersøke om netrin-4-proteinet kan brukes som en behandlingsform.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com