fredag, juli 3, 2020

Barn blir oppfordret til å betale for å få omtale og nye følgere i sosiale medier

Mest lest nå

Noen ungdommer med mange følgere i sosiale medier, ber om penger fra følgerne sine, for å nevne navnet deres i sine kanaler.

Noen skoleelever i Bergen, ba om penger på Snapchat for å gi SH, eller shoutout. En shoutuot er å gi noen en offentlig hilsning eller å nevne navnet deres i sosiale medier, for å gi vedkommende flere følgere. Det skriver NRK.

Jentene i Bergen, la så ut screenshots av innbetalingene de fikk gjennom Vips, og prøvde å få noen til å betale mer. Den som til slutt betalte mest, får navnet sitt postet i en Snapchat-story.


Foto: Privat / Skjermdump

Betalte 200 kroner for shoutout

En 13 år gammel gutt fra Bergen betalte 200 kroner til en eldre gutt i Oslo for en shoutout på Instagram.

«Oslo-gutten hadde tjue tusen følgere, og skrev at det bare var å sende DM (direkte melding), så skulle han nevne dem og gi dem mange nye følgere. Han tjente nok mye penger den dagen», sier 13-åringens mor, som vil være anonym.

Angret etterpå

Sønnen betalte 200 kroner med «Vipps under 15», en forenklet utgave av Vips, der foreldrene har kontroll over alt som går ut og inn. Men gutten ble både redd og flau, og slettet alle sporene i appen. Men moren oppdaget transaksjonen i nettbanken.

«Det kan umulig være lovlig å holde på sånn. Ikke er det spesielt smart heller, for navnet ligger jo i nettbanken etterpå», sier guttens mor.

Hjerteskjærende

Kjellaug Tonheim Tønnesen er faglig leder i stiftelsen Barnevakten. Hun sier til NRK at hun aldri har hørt om slike tilfeller barn imellom.

«Dette er første gang jeg hører om at slikt skjer barn imellom. Men det er ikke vanskelig å se for seg at de populære kan tjene mye penger på denne måten. Det grenser til manipulering og tigging», sier hun.

«Dette er en ukultur der det handler om å bli sett og å kjøpe seg status. Det er stas at en kjendis eller populær person sier navnet ditt, og det er viktig å få så mange følgere som mulig. Når du ikke selv klarer det, kan du betale for å få det», seier Kjellaug og kaller det hele for hjerteskjærende.

Kan være ulovlig

Forbrukertilsynet er kjent med at dette skjer, og seier det kan være i strid med Markedsføringsloven.

«Dersom en influenser direkte oppfordrer barn til å vipse penger for en shoutout, kan det være ulovlig», seier Aline Schøn Papetti, juridisk seniorrådgiver i Forbrukertilsynet.

Hun oppfordrer alle foreldre til å sende inn en klage til dem, dersom de kommer over at barna har sendt penger for slike tjenester.

LES OGSÅ: Datteren ble hetset på sosiale medier – Far ba nettrollene om å ringe han

130,082FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter