Det var en sensommernatt i august da en familie fra Sandefjord opplevde sitt verste mareritt.
Bekymret for sitt barns helse ringte de AMK-sentralen, som vurderte situasjonen som alvorlig og sendte ut ambulansen med rød respons – et oppdrag som potensielt er livstruende.
Ambulansen fraktet barnet til legevakten i Larvik, men her skjedde en feil som skulle få fatale konsekvenser. På grunn av manglende tilgang til barnets kjernejournal fikk verken ambulansepersonell eller legevaktpersonalet vite at barnet mottok kritisk behandling og ikke burde blitt sendt hjem. Det skriver Sandefjord Blad.
Døde 18 timer senere
Vanligvis skal ambulansepersonell ha tilgang til nødvendig informasjon fra pasientens kjernejournal gjennom AMK-sentralen, men denne gangen ble informasjonen aldri delt.
I stedet ble familien sendt hjem med en resept og beskjed om å holde lav terskel for å ta kontakt igjen.
Men 18 timer senere, da familien igjen ringte 113, var det allerede for sent.
Hjerte- og lungeredning ble forsøkt, men det lille livet stod ikke til å redde.
Statsforvalteren gransker
Denne tragiske hendelsen har ført til en omfattende granskning fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, som ønsker svar på hvordan denne kritiske informasjonen kunne bli oversett.
Hvorfor fikk ikke ambulansepersonellet den nødvendige innsikten fra barnets journal? Hvorfor ble barnet sendt hjem, når det ifølge kjernejournalen skulle ha blitt behandlet videre? Det er disse spørsmålene som nå står sentralt i granskningen.
Guro Winsvold, kommunalsjef for helse og mestring i Larvik, beskriver saken som komplisert og trist. Hun understreker at de tar hendelsen svært alvorlig, og at både legevakten og AMK nå går grundig gjennom sine rutiner for å sikre at noe slikt aldri skjer igjen.
Klinikksjef Erik Nordberg fra Prehospital Klinikk i Vestfold uttrykker sin sorg over hendelsen og understreker at deres ansvar er å sikre best mulig akutt helsehjelp, og at alle ansatte gjør sitt beste for å oppnå dette.