Hjem Familie Barn som har et nært forhold til besteforeldre blir psykisk sterkere

Barn som har et nært forhold til besteforeldre blir psykisk sterkere

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

At besteforeldre ofte knytter helt spesielle og gode bånd til sine barnebarn er ingen hemmelighet. Men besteforeldre er ikke bare nyttige barnevakter, de er også med på å gjøre psyken til barna sterkere. 

Det viser forskning som er utført ved Oxford Universitet og Boston College.

Studiene viser at det spesielt er 5 punkter som bidrar til at besteforeldre er unike for barnebarn.

1. De bruker erfaringen sin 

Studiet viser at barn som har nære forhold til sine besteforeldre, har færre følelsesmessige utfordringer og har lettere for å takle mobbing, foreldres skilsmisse og andre større forandringer i familien. Besteforeldrene er med på å hjelpe barna gjennom krisene ved å bruke sin erfaring, og er ikke redd for å fortelle om egne opplevelser i livet.

2. Å kjenne sitt opphav gjør barn sterkere

Forskerne fant ut at jo mer barn vet om deres opphav, deres familieverdier og familiens historie, jo lettere har de for å forstå ting som skjer rundt dem i hverdagen. De har en tendens til å være åpne og har lett for å prate om ting. Og informasjon om familien er det som oftest besteforeldre som er best til å gi.

besteforeldre
Å kjenne familiehistorien er bra for barn. Foto: pixabay

3. Får lettere venner med ulik alder 

Et interessant funn i undersøkelsen er at barn som vokser opp med besteforeldrene nært ikke er så aldersfiksert som barn som ikke har denne kontakten med besteforeldre. Det vil si at barna ikke er så opptatt av om vennene deres er yngre eller eldre enn dem selv. En holdning de også tar med seg videre i voksenlivet. Og hva er alder? Ja nettopp, bare et tall!

4. Mindre risiko for depresjon 

Studiet som ble utført på Boston College konkluderte med at barn som har nære bånd til sine besteforeldre, sjeldnere opplever depresjon. Dette går begge veier, og gjelder også for besteforeldre som omgås barnebarn.

besteforeldre
Både barn og besteforeldre har mine sannsynlighet for å få depresjon når de omgås ofte. Foto: pixabay

For de eldre handler det om at de blir introdusert for nye tanker og utfordringer i samspill med barnebarna, noe som holder hjernen aktiv. For barna handler det om at besteforeldrene er gode til å prate på en åpen og hjelpsom måte.

5. Besteforeldre lever lenger 

Det er altså mange ting som bekrefter at barn har godt av å ha besteforeldre. Men studiene konkluderer også med at besteforeldre i gjennomsnitt lever fem år lenger enn mennesker som ikke har barnebarn.

LES OGSÅ: 9 grunner til at besteforeldre er så viktig i et barns liv

Dette er verdt å tenke på neste gang du tilbringer tid sammen med barnebarna dine. Både du og barna har stor nytte av det! Del gjerne artikkelen videre for å vise betydningen av å være en god besteforelder! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com