Forsiden Forskning Barn som har et nært forhold til besteforeldre blir psykisk sterkere

Barn som har et nært forhold til besteforeldre blir psykisk sterkere

At besteforeldre ofte knytter helt spesielle og gode bånd til sine barnebarn er ingen hemmelighet. Men besteforeldre er ikke bare nyttige barnevakter, de er også med på å gjøre psyken til barna sterkere. 

Det viser forskning som er utført ved Oxford Universitet og Boston College.

Studiene viser at det spesielt er 5 punkter som bidrar til at besteforeldre er unike for barnebarn.

1. De bruker erfaringen sin 

Studiet viser at barn som har nære forhold til sine besteforeldre, har færre følelsesmessige utfordringer og har lettere for å takle mobbing, foreldres skilsmisse og andre større forandringer i familien. Besteforeldrene er med på å hjelpe barna gjennom krisene ved å bruke sin erfaring, og er ikke redd for å fortelle om egne opplevelser i livet.

2. Å kjenne sitt opphav gjør barn sterkere

Forskerne fant ut at jo mer barn vet om deres opphav, deres familieverdier og familiens historie, jo lettere har de for å forstå ting som skjer rundt dem i hverdagen. De har en tendens til å være åpne og har lett for å prate om ting. Og informasjon om familien er det som oftest besteforeldre som er best til å gi.

Å kjenne familiehistorien er bra for barn. Foto: pixabay

3. Får lettere venner med ulik alder 

Et interessant funn i undersøkelsen er at barn som vokser opp med besteforeldrene nært ikke er så aldersfiksert som barn som ikke har denne kontakten med besteforeldre. Det vil si at barna ikke er så opptatt av om vennene deres er yngre eller eldre enn dem selv. En holdning de også tar med seg videre i voksenlivet. Og hva er alder? Ja nettopp, bare et tall!

LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer
LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

4. Mindre risiko for depresjon 

Studiet som ble utført på Boston College konkluderte med at barn som har nære bånd til sine besteforeldre, sjeldnere opplever depresjon. Dette går begge veier, og gjelder også for besteforeldre som omgås barnebarn.

Både barn og besteforeldre har mine sannsynlighet for å få depresjon når de omgås ofte. Foto: pixabay

For de eldre handler det om at de blir introdusert for nye tanker og utfordringer i samspill med barnebarna, noe som holder hjernen aktiv. For barna handler det om at besteforeldrene er gode til å prate på en åpen og hjelpsom måte.

5. Besteforeldre lever lenger 

Det er altså mange ting som bekrefter at barn har godt av å ha besteforeldre. Men studiene konkluderer også med at besteforeldre i gjennomsnitt lever fem år lenger enn mennesker som ikke har barnebarn.

Dette er verdt å tenke på neste gang du tilbringer tid sammen med barnebarna dine. Både du og barna har stor nytte av det! Del gjerne artikkelen videre for å vise betydningen av å være en god besteforelder! 

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...