Forsiden Familie Barn som hjelper til med husarbeidet har større sjanse for å lykkes...

Barn som hjelper til med husarbeidet har større sjanse for å lykkes som voksne

Flere studier og forskere er enig; det lønner seg å aktivt involvere barna i husarbeidet. 

Du som småbarnsforelder kjenner nok på det evige jaget. Etter jobb skal man hente barna på skole eller barnehage, man skal hjem for å lage middag, hjelpe til med lekser, helst ha litt leketid med barna og til slutt få de i seng.

Når de søte små først er sovnet kunne du mest av alt bare tenkt deg å kaste deg på sofaen. Ligge der resten av kvelden mens du ser på TV. Men huset ser som alltid bombet ut. Det flyter etter dagens måltider og aktiviteter. Husarbeidet blir et ork.

Reklame

Men nå skal du få et godt tips; involver barna dine i de daglige gjøremålene. Ikke bare vil det være en hjelp for deg, barna har også godt av det. Og; rydding, vasking og matlaging trenger ikke være kjedelig for barna. Det kan fort bli en hyggelig stund med et felles mål sammen med mor eller far.

Bedre selvbilde 

Et av studiene som er utført på området er gjort av Marty Rossmann på universitetet i Minnesota, USA.

Hennes forskning konkluderte med at barn som involveres i huslige gjøremål drar stor nytte av den erfaringen. De utvikler et bedre selvbilde, blir mer ansvarsfulle og kan håndtere frustrasjon bedre. Alle disse egenskapene kommer godt med gjennom skolegang og senere i det voksne liv.

Studiet til Rossmann tok utgangspunkt i barn som var 3 og 4 år. Hun så at de som deltok i husarbeid i denne alderen, jevnt over gjorde det bedre i livet som voksne enn de som ikke hadde gjort det. De hadde større sannsynlighet for å fullføre en utdannelse, få en god karrière, og holdt seg i større grad unna narkotika.

Barn vil bli sett

Barn som gjør husarbeid
Barn som gjør husarbeid har større sjanse for å lykkes i livet. Foto: Flickr

Hvorfor er det slik da? Hvorfor kan husarbeid ha innvirkning på utviklingen til barna våre?

Mye av bakgrunnen for de store forskjellene handler om at de barna som ble inkludert i de daglige gjøremålene, også følte seg sett av foreldrene. Det gir selvtillit. Man kan jo tenke seg hvordan en tre eller fireåring føler seg når mamma eller pappa tiltror dem med en viktig oppgave i huset. Det bygger selvtillit og er et sterkt budskap til et lite barn.

LES OGSÅ
Forskere mener vaksine mot Alzheimers nærmer seg en realitet
LES OGSÅ
Forskere mener vaksine mot Alzheimers nærmer seg en realitet

«Mamma og pappa har tro på at jeg klarer det!»

Tålmodighet er et nøkkelord 

tålmodighet
Vær tålmodig slik at barna får føle mestring. Foto: Pixabay

Men det er ikke bare så enkelt som å gi oppgaver til barna og forvente at de skal gjennomføre eller klare dem på første forsøk. Som forelder trengs det en hel del tålmodighet, og du må i stor grad la barna få føle at det er dem som løser og klarer oppgavene.

Ofte kan det være fristende å bare hjelpe dem litt ekstra, men ha tålmodighet. La dem prøve og feile, og gevinsten blir desto større for dem når de lykkes.

Vis dem 

Samtidig er det viktig at du viser barna hva som skal gjøres. Gjør gjerne en demonstrasjon for dem først.

«En ting foreldre ikke er flinke nok til er å være spesifikk nok på hva oppgaven egentlig innebærer», har Nicholas Long, direktør i Center for Effective Parenting på barnesykehuset i Arkansas sagt til Washington Times.

Han forklarer:

«Ikke bare fortell barnet at det skal tørke støv. Gjør det først sammen med dem, vis dem hvordan det skal gjøres.» 

Studiet til Rossmann viste også at det gjelder å begynne tidlig. Hun fastslo at dersom barna ikke begynte å ta del i husholdningenes husarbeid før de var tenåringer, syntes opplevelsen å være negativ, og denne gruppen høstet ikke de samme gevinstene senere i livet som de barna som startet i tidlig alder.

Så involver barna i daglige gjøremål. La dem få delta. La dem få kjenne at mamma og pappa har tro på dem og tålmodighet nok til at de får mestre oppgavene. Da gjør du barna dine en tjeneste!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Slåsskamp mellom russ på gresk ferieøy – Norsk mann siktet for drapsforsøk

En norsk tenåring skal være pågrepet og siktet for drapsforsøk på den greske ferieøya Ios. Pågripelsen skjedde etter en slåsskamp mellom to norske russ...

Ny studie viser at å være sammen med gode venner kan forlenge livet

Ser du etter den perfekte unnskyldning til å samle noen venner og nyte et godt glass med vin? Vel, da har vi nettopp hva...

Brannvesen fikk nok etter dødsulykke. Slik håndterte de forbipasserende som filmet ulykken

Etter en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode La det være sagt med det samme -...

Listhaug og Jensen i oppsiktsvekkende intervju. Ønsker å utvise Krekar så snart som mulig

Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, ble nylig i en italiensk rett dømt til 12 års fengsel for planlegging av terror. De italienske...

Hun redder en utsultet, foreldreløs gutt – se de utrolige bildene

Et bilde på facebook ble redningen! I 2015 så Priscilla Morse fra Tennessee i USA et bilde på facebook som gjorde sterkt inntrykk. Bildet viste...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT