Flere studier og forskere er enig; det lønner seg å involvere barna i husarbeidet.
Du som småbarnsforelder kjenner nok på det evige jaget. Etter jobb skal man hente barna på skole eller barnehage, man skal hjem for å lage middag, hjelpe til med lekser, helst ha litt leketid med barna og til slutt få de i seng.
Når de søte små først er sovnet kunne du mest av alt bare tenkt deg å kaste deg på sofaen. Ligge der resten av kvelden mens du ser på TV. Men huset ser som alltid bombet ut. Det flyter etter dagens måltider og aktiviteter. Husarbeidet blir et ork.
Men nå skal du få et godt tips; involver barna dine i de daglige gjøremålene. Ikke bare vil det være en hjelp for deg, barna har også godt av det. Og; rydding, vasking og matlaging trenger ikke være kjedelig for barna. Det kan fort bli en hyggelig stund med et felles mål sammen med mor eller far.
Å inkludere barn i husarbeidet lærer dem ansvarlighet og selvstendighet, forbereder dem på voksenlivets praktiske utfordringer. Det fremmer en følelse av fellesskap og bidrar til en forståelse for arbeidets verdi. Dessuten, ved å bidra hjemme, utvikler barn organisatoriske ferdigheter og lærer viktigheten av å bidra til fellesskapet.
Bedre selvbilde
Et av studiene som er utført på området er gjort av Marty Rossmann på universitetet i Minnesota, USA.
Hennes forskning konkluderte med at barn som involveres i huslige gjøremål drar stor nytte av den erfaringen. De utvikler et bedre selvbilde, blir mer ansvarsfulle og kan håndtere frustrasjon bedre. Alle disse egenskapene kommer godt med gjennom skolegang og senere i det voksne liv.
Studiet til Rossmann tok utgangspunkt i barn som var 3 og 4 år. Hun så at de som deltok i husarbeid i denne alderen, jevnt over gjorde det bedre i livet som voksne enn de som ikke hadde gjort det. De hadde større sannsynlighet for å fullføre en utdannelse, få en god karrière, og holdt seg i større grad unna narkotika.
Barn vil bli sett
Hvorfor er det slik da? Hvorfor kan husarbeid ha innvirkning på utviklingen til barna våre?
Mye av bakgrunnen for de store forskjellene handler om at de barna som ble inkludert i de daglige gjøremålene, også følte seg sett av foreldrene. Det gir selvtillit. Man kan jo tenke seg hvordan en tre eller fireåring føler seg når mamma eller pappa tiltror dem med en viktig oppgave i huset. Det bygger selvtillit og er et sterkt budskap til et lite barn.
«Mamma og pappa har tro på at jeg klarer det!»
Tålmodighet er et nøkkelord
Men det er ikke bare så enkelt som å gi oppgaver til barna og forvente at de skal gjennomføre eller klare dem på første forsøk. Som forelder trengs det en hel del tålmodighet, og du må i stor grad la barna få føle at det er dem som løser og klarer oppgavene.
Ofte kan det være fristende å bare hjelpe dem litt ekstra, men ha tålmodighet. La dem prøve og feile, og gevinsten blir desto større for dem når de lykkes.
LES OGSÅ: Grensesetting og rutiner – Her er 9 tips til oppdragelsen
Vis dem
Samtidig er det viktig at du viser barna hva som skal gjøres. Gjør gjerne en demonstrasjon for dem først.
«En ting foreldre ikke er flinke nok til er å være spesifikk nok på hva oppgaven egentlig innebærer», har Nicholas Long, direktør i Center for Effective Parenting på barnesykehuset i Arkansas sagt til Washington Times.
Han forklarer:
«Ikke bare fortell barnet at det skal tørke støv. Gjør det først sammen med dem, vis dem hvordan det skal gjøres.»
Studiet til Rossmann viste også at det gjelder å begynne tidlig. Hun fastslo at dersom barna ikke begynte å ta del i husholdningenes husarbeid før de var tenåringer, syntes opplevelsen å være negativ, og denne gruppen høstet ikke de samme gevinstene senere i livet som de barna som startet i tidlig alder.
Så involver barna i daglige gjøremål. La dem få delta. La dem få kjenne at mamma og pappa har tro på dem og tålmodighet nok til at de får mestre oppgavene. Da gjør du barna dine en tjeneste!