Hjem Evergreens Barna mine vil ikke treffe meg – jeg føler meg ensom

Barna mine vil ikke treffe meg – jeg føler meg ensom

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hun er 85 år gammel og føler seg ensom. Vennene hennes er borte, og barna besøker henne sjelden.

Universitetet i Oslo skriver på sine nettsider at når det gjelder kroppslig helse, er ensomhet en like stor risiko for sykdom og død som røyking, usunt kosthold og lite mosjon.

Ensomhet ser også ut til å henge sammen med høyt blodtrykk, overvekt, hjertesykdommer og hjerneslag.

En som opplever nettopp dette er en 85-år gammel kvinne som har sendt inn et leserinnlegg til det svenske nettstedet Måbra. Nå håper hun at forholdseksperten Maria Jacqueline Bratt kan gi noen råd.

Spørsmålet til den 85-år gamle kvinnen:

«Jeg er en gammel dame på 85 år og har vært alene i mange år. Jeg har tre barn som i dag har sine egne familier. Jeg føler meg veldig ensom da mange av mine venner har gått bort og andre er svært syke. Derfor har jeg ikke mye sosialt samvær lenger.

Det tristeste er at barna ikke ser ut til å bry seg om meg. På alle store helligdager sitter jeg alene, og de tar ikke kontakt. Jeg forstår at de kanskje ikke ønsker meg med på grunn av min helse. Ett av barna mine har alkoholproblemer, noe som er en sorg i seg selv. Jeg har barnebarn som jeg sjelden ser, da deres mormor har tatt over. Jeg føler meg ekskludert.

Selv om jeg nå klarer meg uten hjemmehjelp, er jeg redd for at hjelp fra barna vil mangle når den dagen kommer. De spør aldri hvordan jeg har det! Jeg er bekymret og trist, føler at jeg har gjort alt jeg kunne som aleneforsørger. Jeg håper du kan gi meg et råd for å lette min frykt.»

Ensomhet er noe som rammer mange, og kanskje spesielt eldre som ikke har faste aktiviteter eller jobb lenge. Foto: Canva

Sosionomen Maria Jacqueline Bratt svarer for Måbra: Det første tipset hennes er at kvinnen må prøve å være litt aktiv. Videre svarer hun:

«Det er alltid trist å høre om eldre som føler seg ensomme og oversett, spesielt når de har voksne barn og barnebarn rundt seg. Dessverre er dette ikke uvanlig. Mange forventer eller håper at de nærmeste vil forstå behovene uten at det blir sagt direkte. Kanskje er dette tilfelle med deg? Har du fortalt barna dine at du føler deg ensom og ønsker mer kontakt?

Mitt råd er først og fremst å snakke med barna dine om hvordan du føler, så de kan høre det direkte fra deg. Dersom de genuint ikke er interessert i å tilbringe tid med deg, er det selvfølgelig trist. Men da vet du det og kan prøve å finne andre måter å berike livet ditt på. Kanskje kan du søke etter møteplasser for eldre i din alder? Mange organisasjoner arrangerer også sammenkomster, som for eksempel under jul.

Når det kommer til fremtiden og behovet for mer hjelp, er det kommunens ansvar å bistå. Selvfølgelig håper jeg at du kan styrke båndene med barn og barnebarn, men det er viktig å ta initiativ selv. Lykke til!

Man må ta tak selv

En annen ekspert som har uttalt seg om den nevnte problemstillingen med ensomhet er psykolog Peder Kjøs.

– Når ensomheten er et problem, når du mangler nære relasjoner i livet ditt, vel, da er det noe man bør ta tak i, sier han til KK.

Peder Kjøs sier at veien ut av ensomhet handler nesten alltid om én ting:

Han sier det å få venner er noe som på mange måter kan sammenlignes litt med å finne en mulig kjæreste.

LES OGSÅ: Pensjonistene Lena og Birgitta flyttet sammen for å spare penger og være mindre ensom

– Det er sjelden det fungerer å sitte helt i ro og bare vente på å bli oppdaget, sier Kjøs.

Men det å bli venn skal helst være en dynamisk prosess der man fatter interesse for vedkommende, tar kontakt og lar det utvikle seg naturlig videre.

– Utfordringen er at dersom man «vil for mye» i det første møtet, da går det ofte ikke veien.I likhet med sjekking, er det sjelden lurt å bare tenke på «neste steg» når du er i samtale med personen, sier Kjøs som anbefaler folk som ønsker seg venner å være i nuet.

Han mener en god huskeregel er å forsøke å være den du vil at andre skal være mot deg.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com