Den 29. august har vårt kjære kongepar vært gift i hele 50 år. Dette skal feires med både kortesje og festgudstjeneste i domkirken. Den 27. august ble barndomshjemmet til Dronning Sonja en del av museet Maihaugen. Det var langt i fra tårefritt under Dronningens åpningstale.

Kongehuset skriver at dette var et av få steder hvor daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne møtes i årene frem til giftemålet ble kjent. Hjemmet til Sonja skapte etterhvert stor oppmerksomhet.

– Det gikk fra å være et helt vanlig, godt, anonymt hjem – til å bli gjenstand for alles oppmerksomhet på begynnelsen av 60-tallet – da vi ikke lenger klarte å skjule at også landets kronprins var blant vennene som frekventerte Tuengen allé, fortalte Dronningen i åpningstalen sin.

Foto: Instagram / Det norske kongehus

Det var en meget rørt Sonja som åpnet barndomshjemmet sitt for publikum. Tilstede var også Kongen, Kronprinsparet og Märtha Louise.

I pressemeldingen som kongehuset har lagt ut på sin egen nettside skriver de at Dronningen videre sa:

«For et hjem er mer enn et hus.
Et hjem skapes av mennesker, av opplevelser.
Et hjem skal være et fristed – som hjørneværelset mitt i 2. etasje alltid var.

Testen på et godt hjem er om man gleder seg til å komme dit – i visshet om at man der kan legge av seg alle masker, være seg selv. Hvile i en atmosfære av trygghet og kjærlighet. Jeg var så heldig å få oppleve dette. Og det ble skapt av kjære mennesker jeg var så heldig å ha rundt meg i min oppvekst».

Det er 50 år siden Dronning Sonja flyttet ut av barndomshjemmet sitt og inn på slottet for å bli Kronprinsesse.

Nøyaktig 50 år etter at Dronningen flyttet ut av sitt barndomshjem i Tuengen allé 1b i Oslo, kunne hun gjenåpne sitt eget barndomshjem på Maihaugen. Kongen, Kronprinsparet og Prinsesse Märtha Louise var også til stede. Barndomshjemmet i Tuengen allé på Vindern i Oslo er nå en del av boligfeltet på Maihaugen på Lillehammer. Funkisvillaen var ett av få steder hvor daværende Kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne møtes, i de lange årene fram til giftemålet endelig kunne finne sted. 📸Det kongelige hoff og NTB-scanpix #kongehuset #kongharald #kongen #dronningsonja #dronningen #kronprinshaakon #kronprinsen #kronprinsessemettemarit #kronprinsessen #prinsessemärthalouise #maihaugen #lillehammer #tuengenallé

A post shared by Det Norske Kongehus (@detnorskekongehus) on

Huset er et funkishus fra 1934 og i følge Kongehuset.no har huset blitt restaurert til sitt opprinnelige utseende fra 1935. Barnerommet til Dronningen blir et av rommene som publikum skal få se.

Er du enig i at vi har et fantastisk Kongepar? Del gjerne videre hvis du vil hylle paret på bryllupsdagen!