in

Barnehagen avlyser indianerfest – Temaet var krenkende

barnehage
Illustrasjonsfoto fra Canva

Barnehagen inviterte til indianerfest, men etter klage ble ikke festen noe av.

I den danske barnehagen Børnehuset ved Grøften i Næstved skulle barna kles opp med fjær i håret og pil og bue. Planen var å lage en indianerfest for barna. Men etter klage på kulturkrenkelser har barnehagen valgt å droppe temaet. Det skriver danske TV 2.

Nå er festens tema endret til «sommertema».


– Temaskiftet skjer på bakgrunn av en henvendelse som ikke ønsket å krenke kultur (kulturell appropriasjon), heter det i et skriv som barnehagen har sendt til foreldrene.

Vi bruker begrepet kulturell appropriasjon når medlemmer av ei folkegruppe tar over elementer fra kulturen til ei annen folkegruppe. Uttrykket brukes spesielt når det er ei majoritetsgruppe som bruker en minoritets kultur på denne måten, og det brukes i dag ofte om misbruk av andres kulturelle produksjon (Hylland Eriksen, 2020).

Cecilie Panton sitter i barnehagens foreldreråd, ble svært overrasket over å få beskjeden om at indianer-temaet nå bør droppes etter klagen. Selv har hun to barn som går i barnehagen, og hadde ikke trodd at indianertemaet skulle krenke noen.

– Jeg ble overrasket over å få en slik melding, for jeg trodde ikke det var noe som kom til å skje i vår institusjon. Jeg synes det var veldig synd fordi barnehagen hadde sendt en fin sang hjem som barna skulle underholde foreldrene med, sier hun til dansk TV 2.

Politiker reagerer

Sebastian Mylsted-Schenstrøm, bystyrepolitiker (t.v.), forstår ikke at man må avlyse en indianerfest i barnehagen.

– Jeg tror vi må være ekstremt forsiktige med at vi ikke lar et veldig lite mindretall av mennesker, som kan kalles spesielt sensitive, definere hva som skal være tillatt og ikke lov, sier han til TV2.

Likevel må kommunen nå undersøke saken og vurdere om det må settes inn noen forskrifter for å unngå lignende situasjoner i fremtiden.

Hva mener du om saken? Lar vi oss for lett krenke i dagens samfunn? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Suzanne Reuter

Skuespillerens krystallklare beskjed til fotografen: – Alle rynkene mine skal vises!

Som 2-åring ble han forbrent på 98% av kroppen – Nå inspirerer historien hans tusenvis