Forsiden Meninger Barnepsykiater oppfordrer foreldre til å droppe champagnefrokosten på 17. mai

Barnepsykiater oppfordrer foreldre til å droppe champagnefrokosten på 17. mai

Barne- og ungdomspsykiater Paul Joachim Thorsen frykter et skred av innleggelser dagene etter 17. mai. Han er skremt over hvor mange foreldre som ikke ser konsekvensen av sitt eget alkoholforbruk.

«Jeg skal ha vakt 17. 18. og 19. mai, og på disse vaktene ser vi fort at mange barn trenger hjelp fra spesialisthelsetjenesten», sier han til TV 2.

Paul Joachim Thorsen jobber som seksjonsoverlege på barneposten på Haukeland universitetssykehus. Han forteller at det alltid er en økning av akuttinnleggelser på barne- og ungdomspsykiatrisk i dagene etter 17. mai, og spesielt ille er det når nasjonaldagen kommer opp mot en helg.

Kan få alvorlige konsekvenser

Reklame

«For barn som er trygge 364 dager i året går det stort sett bra om foreldrene drikker litt. Men har barnet noen ekstra utfordringer, er engstelig, har angst, ADHD, spiseforstyrrelser, OCD, eller andre større utfordringer, så bør du droppe champagnefrokosten. Det er mitt faglige råd», sier Thorsen, og legger til at han ikke vil legge en demper på festdagen, men at foreldre må se konsekvensene av sin egen oppførsel.

«Jeg vil at folk skal ta kloke beslutninger basert på kunnskap. Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna. Hvis en krise oppstår og alkoholpåvirkede foreldre gjør noe dumt, kan det ha alvorlige konsekvenser,» sier han.

LES OGSÅ
Tyrefekting ble forbudt på Mallorca - Derfor blir det igjen tillatt
LES OGSÅ
43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : "dette bør du vite om utbrenthet"

Barna leser de voksne

Psykiateren forklarer at barn og ungdom finner ut om en situasjon er farlig eller ei gjennom å observere voksenpersonene rundt seg. Spesielt øynene og stemmen er viktig når barn skal lese voksne. De leser øynene og mimikken rundt for å vite om en situasjon er trygg. En rolig stemme bekrefter også at alt er bra og trygt.

champagne
«Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna», sier psykiateren.

«Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert», sier Thorsen.

Det er nifst for barna

Han tror ikke de voksne tenker over hvor vanskelig det er for barn som allerede sliter, når de voksne blir fulle.

«Jeg tror ingen foreldre tenker at de gjør dette mot barna sine. Hvis de har barn som sliter, tenker de gjerne at 17. mai skal bli skikkelig gøy, også tar de seg en drink. De kobler ikke nødvendigvis hvor nifst det er for barna», sier Thorsen.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Slåsskamp mellom russ på gresk ferieøy – Norsk mann siktet for drapsforsøk

En norsk tenåring skal være pågrepet og siktet for drapsforsøk på den greske ferieøya Ios. Pågripelsen skjedde etter en slåsskamp mellom to norske russ...

Ny studie viser at å være sammen med gode venner kan forlenge livet

Ser du etter den perfekte unnskyldning til å samle noen venner og nyte et godt glass med vin? Vel, da har vi nettopp hva...

Brannvesen fikk nok etter dødsulykke. Slik håndterte de forbipasserende som filmet ulykken

Etter en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode La det være sagt med det samme -...

Listhaug og Jensen i oppsiktsvekkende intervju. Ønsker å utvise Krekar så snart som mulig

Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, ble nylig i en italiensk rett dømt til 12 års fengsel for planlegging av terror. De italienske...

Hun redder en utsultet, foreldreløs gutt – se de utrolige bildene

Et bilde på facebook ble redningen! I 2015 så Priscilla Morse fra Tennessee i USA et bilde på facebook som gjorde sterkt inntrykk. Bildet viste...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT