mandag, mai 25, 2020

Barnepsykiater oppfordrer foreldre til å droppe champagnefrokosten på 17. mai

Mest lest nå

Få med deg hvordan Leif reddet livet til den 200-kg tunge elgen

73 år gamle Leif Gisslén er glad i naturen og dyr. Den spreke svensken går daglige turer i skogen ved hjemstedet sitt Vindö i Stockholm. For en...

Barne- og ungdomspsykiater Paul Joachim Thorsen frykter et skred av innleggelser dagene etter 17. mai. Han er skremt over hvor mange foreldre som ikke ser konsekvensen av sitt eget alkoholforbruk.

«Jeg skal ha vakt 17. 18. og 19. mai, og på disse vaktene ser vi fort at mange barn trenger hjelp fra spesialisthelsetjenesten», sier han til TV 2.

Paul Joachim Thorsen jobber som seksjonsoverlege på barneposten på Haukeland universitetssykehus. Han forteller at det alltid er en økning av akuttinnleggelser på barne- og ungdomspsykiatrisk i dagene etter 17. mai, og spesielt ille er det når nasjonaldagen kommer opp mot en helg.


Kan få alvorlige konsekvenser

«For barn som er trygge 364 dager i året går det stort sett bra om foreldrene drikker litt. Men har barnet noen ekstra utfordringer, er engstelig, har angst, ADHD, spiseforstyrrelser, OCD, eller andre større utfordringer, så bør du droppe champagnefrokosten. Det er mitt faglige råd», sier Thorsen, og legger til at han ikke vil legge en demper på festdagen, men at foreldre må se konsekvensene av sin egen oppførsel.

«Jeg vil at folk skal ta kloke beslutninger basert på kunnskap. Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna. Hvis en krise oppstår og alkoholpåvirkede foreldre gjør noe dumt, kan det ha alvorlige konsekvenser,» sier han.

Barna leser de voksne

Psykiateren forklarer at barn og ungdom finner ut om en situasjon er farlig eller ei gjennom å observere voksenpersonene rundt seg. Spesielt øynene og stemmen er viktig når barn skal lese voksne. De leser øynene og mimikken rundt for å vite om en situasjon er trygg. En rolig stemme bekrefter også at alt er bra og trygt.

champagne
«Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna», sier psykiateren.

«Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert», sier Thorsen.

Det er nifst for barna

Han tror ikke de voksne tenker over hvor vanskelig det er for barn som allerede sliter, når de voksne blir fulle.

«Jeg tror ingen foreldre tenker at de gjør dette mot barna sine. Hvis de har barn som sliter, tenker de gjerne at 17. mai skal bli skikkelig gøy, også tar de seg en drink. De kobler ikke nødvendigvis hvor nifst det er for barna», sier Thorsen.

Følg Sosialnytt på Google News!

129,739FansLik
1,351FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter