Hjem Nyheter Bekymret for at Oslo nærmer seg et bristepunkt

Bekymret for at Oslo nærmer seg et bristepunkt

av Anne C. Olsen

Byrådsleder Raymond Johansen advarer og sier det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære.

I dag er det tre måneder siden den sosiale nedstengingen av Oslo ble innført. Det har vært strenge begrensninger for barn og unge, folk har ikke kunnet gå på treningssenter eller på restaurant med venner.

Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret for folks mentale helse, barn og unge, organisert idrett, arbeidsplasser og kulturinstitusjoner.

RELATERT: 50.000 butikkansatte berørt av nedstengingen i Oslo – handelsstanden frykter massedød blant butikkene

– Vi ser alt for godt at tiltaksbyrden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier han til VG.

Tidligere tirsdag varslet regjeringen at de strenge tiltakene i Oslo og flere østlandskommuner vil bli videreført i ytterligere en uke.

RELATERT: FHI: – Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) Foto: Oslo Kommune

Samtidig ble det ifølge VG klart at Nordre Follo og Ås får noen lettelser. Mens Nordre Follo og Ås flyttes fra ring 1 til ring 2, og får noen lettelser i tiltaksnivået, tas Enebakk, Frogn, Nesodden og Vestby ut av ordningen med forsterkede nasjonale tiltak.

– Fra neste uke vil Oslo kommune igjen få kontrollen på tiltak, sier Johansen til VG. Han mener at det må bety noe for hvilke tiltak Oslo har når byen har kontroll på importsmitten.

RELATERT: Da først vil regjeringen lette på tiltakene

Mandag opplyste helsebyråd Robert Steen at 134 personer har fått påvist den britiske virusvarianten i Oslo.

– Mellom 12 og 13 prosent av analyserte osloprøver viser mutert virus. Det er samme nivå som i Danmark, sier helsebyråd Robert Steen.

Han sa videre at hver gang kommunen har følt at de har kontroll, har det skjedd noe nytt.

– Den eneste veien ut av dette er vaksinering. Jo fortere vi får vaksinert, jo bedre, sier han til VG.

Hvor mye smitte kan vi leve med?

I et innlegg på Facebook skrev byrådslederen et lengre innlegg på tirsdag. Nedenfor kan du lese det i sin helhet:

«Kjære Oslo,
Oslofolk står i frontlinjen i kampen mot koronapandemien, men vi betaler en stadig høyere pris. I dag er det nøyaktig tre måneder siden vi innførte sosial nedstenging av Oslo.
Et sentralt spørsmål de neste ukene er: hvor mye smitte kan vi leve med? Skal vi ned på nærmest null før vi kan lette på noen tiltak?
Nei, for Oslos del er en slik tankegang uaktuell.
Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt. For folks mentale helse. For barn og unge. For den organiserte idretten. For kulturinstitusjonene. For alle som ser at arbeidsplasser og bedrifter er i fare. For alle eneboende og storfamilier.
Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære.
Det kommer ingen lettelser i tiltakene denne uka. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er svært klare i sine råd til oss. Den nye situasjonen med muterte varianter av viruset er fremdeles så usikker at vi må avvente med å lette på tiltak. Det lytter vi til.
Men, vi kan ikke leve med svært strenge tiltak over lang tid bare for å være på den sikre siden. De nasjonale helsemyndighetene ønsker å få smittetallene så lave som mulig. De er eksperter på viruset, på å vurdere faren for spredning og konsekvenser for helsevesenet.
Som byrådsleder må jeg, av hensyn til de 700 000 innbyggere i denne byen, balansere våre tiltak mot smittespredning med mange andre hensyn, ikke minst på grunn av at denne krisa har vart så lenge.
Når stadig flere av risikogruppene blir vaksinert må det bety noe for hvilke tiltak vi har i byen vår. Når vi har bedre kontroll over importsmitten må det også bety noe for hvilke tiltak vi har i byen vår. Og når vi får oversikt over de nye variantene av viruset må det bety noe.
Andre hensyn må ganske snart veie tyngre enn tidligere i pandemien. Hensynet til barn og unge. Hensynet til folks helse. Hensynet til arbeidsplasser og næringsliv. Ja, hensynet til våre muligheter for å leve frie og forskjellige liv.
Selvfølgelig skal vi ha strenge smittevernregler og begrensinger. Men det betyr ikke at alt skal være stengt. Framover er oppgaven å klare å kombinere smittekontroll med et samfunn som gradvis åpner seg opp igjen.
Byrådet begynte en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo for en uke siden. Vi forbereder oss, per i dag, for å gå til gult nivå i videregående skole fra mandag 15. februar, men vil komme tilbake til endelig avgjørelse før helga. Andre lettelser vurderes løpende, og kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen, men gradvis beveger oss mot en åpnere by.
Vi vet at situasjonen raskt kan snu, som det har gjort i Dublin og Lisboa. Vi må være forberedt på at vi kan måtte innføre strengere tiltak på kort varsel. Byrådet har hele veien vist at vi er villig til å gjøre det som trengs for å forsvare liv og helse for våre innbyggere.
Men dere, helse er mer en fravær av sykdom. Vi skal ikke være naive i møte med pandemien, men vi må heller ikke bli enøyde. Vi må se helheten, vi må se menneskene som samfunnet vårt består av. Vi må ta innover oss konsekvensen en evig nedstenging har for folk.
Hvis smitten stiger igjen, må vi gjøre nye vurderinger. Men så lenge smitten er på et lavt nivå, må vi også ta andre hensyn.
Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet, jeg leser alt.
Takk for at du bidrar i kampen mot pandemien!
Beste hilsen,
Raymond»

Kjære Oslo, Oslofolk står i frontlinjen i kampen mot koronapandemien, men vi betaler en stadig høyere pris. I dag er…

Posted by Raymond Johansen on Tuesday, February 9, 2021

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.