Bent Høie har vært helseminister i en verden preget av koronavirus. Nå forteller han om den store påkjenningen.
En av dem som alltid måtte være på vakt under pandemien, og som har oppdatert oss andre på status for viruset var daværende helseminister Bent Høie. En oppgave han nok ikke hadde drømt om skulle bli en stor del av hans jobb over en så lang periode.
Sto opp midt på natten
Vi kjenner alle til viktigheten av en god natts søvn. Helst skal søvnen være sammenhengene, og spesielt ikke avbrutt av skjermtid midt på natten. Men helseministeren klarte ikke la være. Hver natt under pandemien våknet på slaget klokken 03.00. Han grep etter mobiltelefonen og tastet inn: «Oppdaterte smittetall.» Det fortalte Høie i et større intervju han ga til BT om hvordan det var å være helseminister under en pandemi.
Det er snart åtte år siden han takket ja til å bli Erna Solbergs mann innenfor helse og omsorg. Hvem hadde trodd at han en dag måtte være med på å ta stilling til hvorvidt polet skal holde åpent, om det skal være lov til å spille fotballkamper eller om skolene i det hele tatt skal holde åpent.
Høie innrømmer ovenfor BT at over ett år er lenge i en slik stilling.
– Det er lenge. Og kanskje aller lengst for dem med hjemmekontor og for dem som er permittert eller har mistet jobben, sier helseministeren.
Stillingen som helseminister, spesielt under en pandemi, gir ikke rom for fri. Bent Høie var på jobb hver dag. 365 dager siste året. Høytidene var ekstra preget av møter, avgjørelser, pressekonferanser, spørsmål og svar.
De siste årene har Bent Høie vært helseminister, med permisjon fra en annen jobb. I 2018 fikk han nemlig jobben som Statsforvalter (tidligere kalt Fylkesmann) i Rogaland. Men fikk permisjon fra den jobben frem til valget i 2021. Han var åpen for å bli værende i stillingen dersom den sittende regjering hadde vunnet valget. Slik ble det ikke.
Nå har han tatt opp jobben som Stasforvalter igjen.
Gir ut bok
Nå blir det også bok. «Uro i koronaens tid» kommer i september og her forteller Høie mer om hvor tøft det egentlig var.
– Det har vært en slags terapi og bearbeiding å skrive om det som har skjedd. Jeg har fått jobbet meg gjennom pandemien og tenkt gjennom de ulike fasene. Mange tenker som meg at den varte veldig lenge, men samtidig føltes det kort, sier Høie til VG.
Han forteller videre at det som går igjen når folk karakteriserer han er hvor rolig han var i stormen. Men ifølge han selv var det bare på utsiden. Egentlig kjente han hele tiden på en stort uro som er beskrevet i boken.
– Jeg kjente på en stor uro. Vi sto i møte med noe ukjent, og det var så mye vi ikke visste. Vi var åpne og ærlige om det underveis, men det er klart at jeg var urolig med tanke på konsekvensene og ansvaret man har.
– Det var et enormt stort press – og mye var avhengig av hvordan jeg framsto og hvordan jeg klarte å håndtere situasjonen, sier Høie ifølge VG.
Og til alle dem som bekymrer seg for at pandemien skal blusse opp igjen, så sier Høie at man bør være på vakt og ha en god beredskap. Samtidig mener han at vi er mye bedre rustet nå, mye takket være vaksinen, og har en klar oppfordring til hvordan vi bør leve livene våre fremover:
– Vi bør ikke gå rundt og bekymre oss. Vi bør nyte det normale livet.