fredag, september 25, 2020

Bent Høie med avsløring om oldeforeldrene: de var søskenbarn

Mest lest nå

Skal Norge forby ekteskap mellom søskenbarn? Det har i hvert fall Høyres programkomité foreslått. Forslaget begrunnes med at man da kan forhindre tvangsekteskap.

– Hovedbegrunnelsen for et forbud mot søskenbarnekteskap er at det vil forhindre negativ sosial kontroll og tvangsekteskap, sier Sandra Bruflot i Høyres programkomité til VG.

«Men har det falt komiteen inn at søskenbarn kan forelske seg?»


Det skriver Bent Høie i en kronikk publisert i VG på fredag.

I dag er det ikke vanlig, men heller ikke ulovlig for søskenbarn å gifte seg.

regjeringens nettsider kan man lese:

«Det er ikke forbudt å inngå ekteskap mellom søskenbarn (fetter og kusine), men det er viktig å være oppmerksom på at dersom foreldrene er i slekt er det høyere risiko for å få barn med sykdom og medfødte misdannelser, dødfødsel, spedbarnsdød og forkortet levealder.»

Høyre er i full gang med å lage ny politikk! Hva synes du om dette forslaget fra Høyres programkomité?

Publisert av Høyre Tirsdag 25. august 2020

Mine oldeforeldre var søskenbarn

I kronikken forteller helseministeren at man i diskusjonen gjerne glemmer at også søskenbarn faktisk kan forelske seg i hverandre. Han avslører også at hans egne oldeforeldre nettopp var søskenbarn.

«Det lever flere lykkelige og forelskede par i Norge i dag som er søskenbarn. Historien har vist oss det samme. Kronprins Olav var lykkelig gift med sitt søskenbarn kronprinsesse Märtha. Mine egne oldeforeldre var søskenbarn. Ingen del av familiehistorien forteller noe annet enn at de både var lykkelig gift, og at ekteskapet ikke på noen måte var begrunnet i tvang. De ble forelsket på den vanligste måten på Jæren på den tiden. Min oldemor kom for å jobbe på gården til sin tante, og forelsket seg i sin fetter,» skriver Høie.

Ikke vanlig i Norge

Søskenbarn eller familiemedlemmer i nær slekt som gifter seg er ikke utbredt i Norge. I andre deler av verden ser det annerledes ut. Forskning.no skriver at i Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Afrika utgjør slike ekteskap mellom 20 til 55 prosent av ekteskapene.

I Norge er ekteskap mellom familiemedlemmer mest utbredt blant familier som har innvandret fra Pakistan, men skjer også blant innvandrere fra Afghanistan, Marokko, Tyrkia og Sri Lanka.

Forsker Monica Five Aarset forteller til forskning.no at det også i disse miljøene er en synkende trend.

– Forskningen vi har gjennomgått, viser at ekteskap i nær slekt er en praksis i stadig endring. Slike ekteskap må forstås i lys av politiske, økonomiske og sosiale rammer. I Norge ser vi en nedgang i ekteskap i nær slekt i de miljøene der dette er utbredt sier Aarset.

Hva mener du? Burde søskenbarn få lov til å gifte seg eller bør Høyre få gjennomslag for forslaget sitt om forbud? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter