onsdag, juni 3, 2020

Ber om 21 års forvaring for Philip Manshaus

Mest lest nå

Nasjonalgarden kalles inn for å dempe demonstrasjonene i Minneapolis

Guvernøren i Minnesota kalte inn nasjonalgarden på torsdag da demonstrasjonene ble for mye for politiet. Demonstrasjonene startet i protest for drapet...

Aktor Johan Øverberg legger ned påstand om 21 års forvaring for terrortiltalte Philip Manshaus, mens forsvarer mener han har er paranoid verdensbilde og må frifinnes på bakgrunn av utilregnelighet.

Aktor Øverberg mener det ikke er noen formildende omstendigheter, og ber retten dømme Manshaus til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år, melder NRK.


– Med bakgrunn i de handlingene han har begått, det som foreligger om hans person, holdninger og prognose, så fremstår han som farlig i et langt tidsperspektiv, sier Øverberg ifølge NRK.

Øverberg legger også ned påstand om skadeerstatning på moskeen på 85,000 kroner, og inndragning av våpen og utstyr.

Forsvarer Unni Fries og den tiltalte Manshaus viser seg å være uenig i hvordan Manshaus skal dømmes. Forsvarer Fries ønsker at Manshaus skal dømmes som utilregnelig, mens Manshaus forventer og ønsker at han dømmes som tilregnelig og dermed skyldig.

– Jeg mener Philip Manshaus på grunn av den berettigede tvilen om han er tilregnelig … Om man finner at han er utilregnelig kan han ilegges tvungent psykisk helsevern. Det gjøres for å beskytte samfunnet mot en ny alvorlig voldshandling. Det er et ansvar samfunnet tar alvorlig, sier forsvarer Unni Fries ifølge NRK.

– Jeg har ingen forestillinger om å bli frikjent. Jeg forventer å bli dømt skyldig og få en streng straff, sier Manshaus til slutt, ifølge NRK.

Tiltalt for drap på sin egen stesøster og terrorhandlingen mot Al-Noor-moskeen

Bærumsmannen er tiltalt for drap på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorhandling etter angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august i fjor. Manshaus har erkjent de faktiske forholdene, men nekter straffskyld da han mener han handlet i nødrett.

Aktor Øverberg mener Hanshaus er en farlig person, og avviser Manshaus nødrett-argument.

– Det er ikke noe grunnlag i straffeloven for overlagt drap ved terror som ledd i det å fremme politiske mål. Denne anførselen er bare et nøkkelord for her i retten å kunne gi oss sitt politiske ståsted, sa Øverberg ifølge NRK.

– Han har vist at han er en ytterst farlig person, la han til.

– En ren henrettelse

Øverberg beskrev drapet på Johanne som kynisk, planlagt, og et rasistisk motivert drap.

– Han viser ingen nåde. Det er en ren henrettelse av hans stesøster fra barnsben av. Johanne var forsvarsløs. Det er et kynisk og overveid drap. Han sier han kan bestemme hvem som fortjener å leve, og hvem som fortjener å dø, sa han ifølge NRK.

De sakkyndige slo tirsdag fast at Manshaus er tilregnelig, noe Manshaus har insistert på og trolig er glad for. Han uttrykte at han fryktet at meningene hans ville blitt sett på som en personlighetsforstyrrelse, skriver NRK.

– Det er sjelden man får så klare ord for pengene. Han er bare 22 år, men likevel en voksen mann som kan ta liv for å oppnå sine mål. Det er ingen holdepunkter for at han evner å generere motforestillinger mot de synspunktene han har, sa Øverberg ifølge NRK.

Planla å drepe så mange muslimer som mulig

Manshaus bekreftet at han gikk inn i moskeen i håp om å drepe så mange muslimer som mulig. Heldigvis mislykte han stort i dette målet, og ble avvæpnet av to eldre menn og overmannet av Muhammed Rafiq og Mohammed Iqbal etter å ha skutt seg gjennom nødutgangen i moskeen.

– Det har kanskje vært, og det er tegnet et bilde av et klumsete og mislykket terrorangrep, med en ung person som ble enkelt avvæpnet av eldre mann. Selv om han kanskje gjorde noen feil underveis, var det en person som var fast bestemt på å ta så mange liv som mulig, sier Øverberg.

Han hadde med seg nok ammunisjon til å drepe like mange som Brenton Tarrant (som drepte 51 mennesker under terrorangrepet på en moské i New Zealand 15. mars 2019, journ. anm.), sa Øverberg.

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen fremmet krav om erstatning for utgifter knyttet til Johannes gravferd, på vegne av Manshaus sin stemor. Hagen mener summen bør overstige 400,000 kroner.

– Hun er drept i sin seng, av sin bror, med fire skudd. Mors datter er drept av mors stesønn, en tiltalt som hun tidligere har vært stemor for i 17 år, og som tiltalte i sine skrifter benevner som sin mor. Dette bisarre og vanskelige er et særlig moment i denne saken, fordi det forvansker mors mulighet for å kunne komme seg videre, sa Hagen ifølge NRK.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter