fredag, oktober 23, 2020

Bernie Sanders dropper ut av presidentvalget

Mest lest nå

Senatoren fra Vermont bekrefter at han dropper ut på onsdag 8. april. 

Den demokratiske sosialisten dropper ut etter å ha tapt en rekke delstater til demokratenes Joe Biden, bekrefter New York Times. Kunngjøringen plasserer Joe Biden automatisk som Demokratenes frontfigur i kampen mot den sittende presidenten Donald Trump.

Kunngjøringen ble gitt under en live-stream på onsdag. Sanders virket ydmyk da han kom med meldingen sin:


– Jeg kan ikke fortsette denne valgkampanjen, da det er tydelig at jeg ikke kan vinne. Å fortsette kampanjen vil forstyrre det arbeidet som kreves av oss alle under denne vanskelige perioden, sa senatoren under kunngjøringen.

Selv om det er klart at han ser på Biden som Demokratenes kandidat, vil han fortsatt la navnet sitt stå på stemmesedler i de gjenværende delstatene det skal holdes valg i. Dette gir ham tilgang til å påvirke Demokratenes fremtidige prioriteringer.

Løpet var kjørt 

Koronaviruset har satt en stopper for valgkampen i USA, og dermed gjort det vanskelig for både Biden og Sanders å holde sin offentlige profil ved like.

Likevel var det klart at Sanders sin kampanje var over lenge før krisen ble alvorlig i Statene. Etter supertirsdagen kom Biden ut av primærvalgene som den klare vinneren og lederen for nominasjonen for Demokratene.

Sanders vant de tre første primærvalgene i Iowa, Nevada og New Hampshire, men momentet var ikke kraftig nok for å sikre Sør-Carolina og supertirsdag-statene. Utrolig nok er Sanders den første presidentkandidaten som har vunnet disse tre første statene under et president(kandidat)-valg.

Men, på mange måter klarte ikke Sanders å vise til Demokratenes velgere at han var mer enn en politisk radikal, og selv-beskrevet demokratisk sosialist. For de fleste i Statene, spesielt de eldre, er «sosialister» det verste man kan være, hovedsakelig siden ordet assosieres med Sovjetunionen, Den kalde krigen, og anti-kapitalisme.

Er vanskelig å stille seg bak

Selv om Sanders under flere anledninger har vist at han ikke vil forkaste kapitalismen, men heller ønsker at amerikanere skal ha et ‘gratis’ helseapparat og utdanningssystem, fikk han ikke støtten han trengte for å kunne fortsette valgkampanjen.

Sanders sin progressive plattform oppleves av mange som utfordrende å stille seg bak, spesielt blant de eldre og afroamerikanske velgerne. Likevel utgjør de progressive og «liberale» en stor del av det yngre elektoratet.

Disse velgerne har lenge uttrykt misnøye mot det veletablerte partiet Demokratene, som kjemper mot det andre store partiet, det Republikanske partiet.

Mange av Sanders sine støttere vil nok ikke stille seg bak Bidens valgkampanje, som ligner mye på Hillary Clintons kampanje i 2016. De progressive hevder at Biden er, og Clinton var, utplukkede av den etablerte eliten i partiet.

Senatoren vil nok likevel støtte Bidens kampanje, i håp om å få en plass i hans administrasjon, dersom han blir den amerikanske presidenten etter presidentvalget i november.

 

 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter