in ,

Forskning: Besteforeldre som regelmessig sitter barnevakt lever faktisk lenger

Ok, la oss være ærlige. Det kan tidvis være slitsomt å være foreldre, spesielt hvis du har flere barn, og er de blant de helt unge kan det være en sann prøvelse i blant. Både fysisk og psykisk, og da er det ofte kjærkomment med et aldri så lite avbrekk. Da kan bruk av barnevakt være et godt alternativ, og får man besteforeldrene til å ta den jobben gavner det på mer enn én måte.

En undersøkelse utført i Berlin viser nemlig at eldre som tilbringer tid sammen med barnebarna sine har en tendens til å leve lenger enn eldre som ikke gjør det. Slik at det å sitte barnevakt vil være en vinn/vinn situasjon for alle parter, og det er ingen skam å spørre dem lenger.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at forskerne fulgte 500 personer over 70 år, og det viste seg at eldre som hadde mye kontakt med barnebarn, eller andre barn for den saks skyld, hadde betraktelig lavere stressnivå enn de som ikke omgikk barn. Dessuten hadde de bedre motorikk og lavere risiko for å utvikle Alzheimers og demens. I tillegg fikk de bedre hukommelse og var generelt gladere.


Besteforeldre
Besteforeldre

Omgå barn regelmessig

Dette gjelder imidlertid kun eldre som omgår barn regelmessig, men ikke kontinuerlig. Studiet viste også at eldre som hadde hovedansvaret for barnebarna i stedet for foreldre, eldes hurtigere og hadde større risiko for å dø enn de som bare hadde dem i blant.

Hvor grensen mellom for lite og for mye går forteller undersøkelsen ingenting om, men det anbefales et par ganger i uken. Og da fortrinnsvis noen timer hver gang. Litt avhengig av aktivitetsnivået, selvfølgelig, men så lenge det ikke oppfattes som en belastning er det godt innenfor marginene for det anbefalte.

Besteforeldre

På den annen side viser en undersøkelse utført ved universitetet i Oxford at også barna har godt av samvær med den eldre garde, og typisk for disse er bedre emosjonell utvikling og mindre adferdsproblemer senere i livet. Hva som ligger til grunn for nettopp dette er foreløpig usikkert, men resultatet er det ingen tvil om.

Besteforeldre

Så konklusjonen er at enten du er barnebarn, besteforelder eller foreldre, vil alle ha en eller annen form for gevinst ved økt samvær mellom besteforeldre og barnebarna. Besteforeldrene får bedre livskvalitet og lever lenger, foreldrene får en kjærkommen pause i hverdagen uten å få dårlig samvittighet, og barnebarna har emosjonelle fordeler.

Alt i alt en vinn / vinn / vinn situasjon. Del hvis du også tror kontakten mellom eldre og unge kan være godt for alle parter.

LES OGSÅ: 9 grunner til at besteforeldre er så viktig i et barns liv

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

bil og familie

Mannen prøvde å kidnappe 10-åringen. Hennes reaksjon hylles verden over

Forskning: Mennesker over 40 bør maks jobbe 3 dager i uken