Forsiden Historier fra livet Bestemoren har ryddet strender i et helt år. Ville vise at det...

Bestemoren har ryddet strender i et helt år. Ville vise at det ikke er for sent

Det hele begynte på nyttårsaften, da 70 år gamle Eve Smith fra Cornwall i England så en dokumentar om plastforurensning på tv. Neste morgen begynte hun å rydde strender for plast. Og det har hun holdt på med i over et år.

«Jeg begynte 1. januar 2018», sier Eve til People Magazine.

«Jeg ryddet en strand i uka gjennom hele året, bortsett fra noen tilfeller da jeg ryddet to», sier den spreke bestemoren videre.

Eve har samlet til sammen 13.000 biter med søppel over 104 timer med jobbing.

«Det handlet bare om å plukke over alt hvor jeg var. Når man først åpner øynene for det, klarer man ikke skru det av», sier hun.

Foto: Final Straw Cornwall/Facebook

8 millioner tonn plast i havet hvert år

Eve forteller at det aller meste er plastbiter som har blitt skylt opp på land. Men hun fant også mye fiskenett. Man anslår at opp til 80 prosent av all søppelet som finnes i havet, er plast. Enda verre er det å tenke på at over 8 millioner tonn plast årlig havner i havet.

LES OGSÅ
Sykepleier fikk nok av pasienters klaging - publiserte derfor dette bildet av akutten på legevakten
LES OGSÅ
Brannmannen sovnet bak rattet og drepte gravid kvinne - møtet med mannen hennes forandret alt

«Den er mest av ødelagte biter av varer vi bruker hver dag, som flaskekorker, korker til tannkremtuber og deler av vannflasker», sier Eve.

«Når plasten havner i sjøen, river bølgene det fra hverandre, og vi får små biter med plast som skylles opp på strendene», sier hun videre.

Foto: Final Straw Cornwall/Facebook

Gjør det for barnebarna

Eves frustrasjon over søppelet og hennes lidenskap for miljøarbeid, handler om hennes fire barnebarn som skal vokse opp på denne jorden. Barnebarna er ofte med Eve og plukker søppel.

«Barnebarna mine er helt fantastiske. De ringer meg alltid og sier: «Bestemor, plast! Bestemor, plast!» Jeg plukker opp fryktelig mye plast, skal jeg si deg», sier Eve.

Og selv om Eve nå har holdt på i over ett år, har hun ingen planer om å gi seg.

«Det er det jeg gjør nå. Og forhåpentligvis fortsetter barnebarna mine med det samme. Jeg kommer ikke til å stoppe, strendene trenger meg», sier hun.

Foto: Final Straw Cornwall/Facebook

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

13 år gamle Sydney opptrer på kjøpesenter – får sin livs opplevelse da Ed Sheeran overrasker henne

Sydney Bourbeau opptrådte på et canadisk kjøpesenter til inntekt for en lokal veldedig organisasjon. Hun hadde valgt å synge Ed Sheerans sang "Thinking Out...

Forsvunnet amerikansk mann funnet: Hundene hadde spist han

En 57-åring hadde vært forsvunnet i flere måneder, da politiet endelig fant ham. Stedet de fant ham på, var imidlertid svært overraskende, nemlig i...

Hun gjør det over 100 år gamle treet om til et bibliotek – Imponerende

I disse dager leser mange av oss alt mulig på forskjellige typer skjerm som PC, mobil eller nettbrett. Men har vi glemt bøkene litt?...

21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn

Tiden kom og vi skulle dra. Lite viste vi da at om bare noen minutter så ville alt forandre seg.

43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Niklas Nygren er en svensk lege. Han jobber innenfor psykiatri og har selv følt på kroppen hvordan det er å rammes av utbrenthet. På...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet