Hjem Nyheter Disse bildene avslører at klimaendringene er høyst reelle

Disse bildene avslører at klimaendringene er høyst reelle

Vi vet egentlig at klimaendringene er høyst reelle.

Likevel er tvilen der hos mange av oss. I hvert fall av og til. 

Da skader det ikke med en aldri så liten realitetsorientering. Disse bildene er rett og slett veldig vanskelig å misforstå.

Lake Powell, Arizona/Utah

Lake Powell er en viktig vannkilde for millioner av husholdninger i de amerikanske statene Utah og Arizona.

Dette bildet, tatt av NASA, viser en dramatisk forandring på 15 år. Bildet til venstre er fra 1999, mens det til høyre er fra 2014. Vannmengden er 42 prosent mindre i år.

Lake Razazah, Irak

Lake Razazah, eller Bahr al Milh som den er kjent som i regionen, er en saltvannsinnsjø som får vann fra elva Euphrates.

Vannivået i innsjøen varierer året gjennom, men ifølge NASA er vannivået nå lavt gjennom hele året. Bildene er tatt i 1995, 2003 og 2013 (fra venstre til høyre).

Kenya

Lake Nakuru National Park er en av Kenyas flotteste og mest dyrerike naturområder. Men bildene over er skremmende.

De viser hvordan området rundt Lake Nakuru har blitt avskoget i perioden 1973 og 2000. Legg spesielt merke til skogsområdene

O’Higgins isbre

Bildene viser O’Higgins isbre i Chile i 1973 og 2007.

På bildet til høyre viser den røde stripen hvor mye som er smeltet. Forskerne er ikke i tvil om at global oppvarming er en viktig årsak til at denne og nesten alle andre isbreer i sørlige Chile og Argentina smelter (Kilde: NASA).

Aralsjøen

Aralsjøen tørker ut og har nå mistet 4/5-deler av sin opprinnelige vannmengde. Hovedgrunnen er at vann har blitt dirigert bort fra innsjøen for å hjelpe til med vanning av jordbruksområder.

Ifølge NASA har dette igjen ført til at lokalklimaet har blitt langt hardere og all fisk er forsvunnet fra vannet, som heller ikke kan drikkes.

Lake Mead, Nevada

I juli i fjor opplevde Lake Mead i Nevada sitt laveste vannivå noensinne. Skillet fra da til nå er ganske så tydelig på bildet over.

Folsom Lake, California

Forskjellen på vannivået i Folsom Lake i California er enda et bevis på hvordan tørrere vær og et stadig økende vannbehov fra beboere i området tærer på naturen. (Kilde: NPR/Department of Water Resources).

Northwestern Glacier, Alaska

Bildene av Northwestern-isbreen i Alaska i 1940 og i 2005 trenger ingen stor forklaring. Lignende skjebner finner du dessverre mange av, skriver NASA.

Salta, Argentina

Avskoging er et stort problem i store deler av verden. Argentina er et av problemområdene.

Bildet over viser provinsen Salta (i 1972 og 2009), et av de største skogområdene i landet; et område som på grunn av stadig økende jordbruk har stor avskoging. 

Mellom 1998 og 2002 mistet provinsen nærmere 200.000 hektar med skog, opplyser NASA.

Cotopaxi, Ecuador

På toppen av vulkanen Cotopaxi finner du isbreen med samme navn.

For Ecuador er breen svært viktig, både økonomisk og rent naturmessig. Vann fra breen gir både vann og elektrisitet til hovedstaden Quito. 

Men isbreen smelter gradvis bort, viser studier.

NASA kan vise til at isbreens størrelse gikk ned med  30 percent mellom 1956 og 1976, før den gikk videre ned med 38,5 prosent fram til 2006.

Del denne saken med venner. En påminnelse om hva som er i ferd med å skje med kloden, skader ikke. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com