Antakelsen om at viruset SARS-CoV-2 er naturskapt, har lenge vært opplest og vedtatt. Men i det siste har stadig flere aktører stilt spørsmål ved virusets opphav.
SARS-CoV-2, eller koronaviruset som det kalles i mediene, har hittil krevd 3,8 millioner menneskeliv. WHO frykter mørketallet kan være så høyt som åtte millioner dødsfall. Verden er fortsatt i unntakstillstand.
Les også: Her drepes koronaviruset på 30 sekunder
– Vi har tidligere vært litt forsiktige med å fortelle hvor lett det er å lage dette korona-viruset, sier professor Audun Helge Nerland til Nettavisen. Nerland sitter i komiteen for biosikkerhet ved Universitetet i Bergen.
En lab-teori går ut på at det dødelige viruset kom på avveie etter å ha blitt utviklet på et laboratorium i den kinesiske millionbyen Wuhan, der de første tilfellene ble oppdaget.
Les også: Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater
– Jeg har egentlig ikke tatt noe standpunkt til hvorvidt det har et naturlig opphav eller er menneskeskapt. Det har blitt påstått at rekkefølgen på aminosyrene til SARS-CoV-2 ikke kan oppstå naturlig. Dette er kanskje indisier, men det er ikke noe fellende bevis, sier biologiprofessor Audun Helge Nerland ved Klinisk institutt ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.
Han understreker til Nettavisen at det er mye som oppstår i naturen som man fra et biologisk perspektiv vanskelig kunne forestilt seg ville kunne oppstå naturlig, og mener mennesket er et godt eksempel på dette.
Les også: Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom
– Det er imidlertid ting som kan tyde på at korona-viruset er menneskeskapt. Og det er bruken av kodoner. I SARS-CoV-2 finner man at valget av noen kodoner er forskjellig fra det man ville forventet hvis dette hadde oppstått på en naturlig måte, så det kan se ut som at det er laget av mennesker. Men heller ikke dette vil være fellende bevis på at viruset er menneskeskapt, sier han til Nettavisen.
Å lage en ny variant av viruset i et laboratorium sier biologiprofessoren ville være relativt enkelt. Selv kan han på 3-4 måneder og med standard laboratorieutstyr lage et korona-virus av den typen vi kjemper mot i verden i dag.