torsdag, september 23, 2021

Birgit Skarstein ble lam for 12 år siden. Etter gullet i Tokyo rant tårene

Mest lest nå

Et av de største målene til Birgit Skarstein (32) var å ta medalje i Paralympics. På søndag var hun helt ustoppelig da hun knuste konkurrentene og tok gull i Tokyo. Men veien dit har ikke bare vært enkel.

Det var mange følelser som skulle ut da Skarstein tok gullet hun har jobbet så hard for. For Birgit har en forhistorie om hvordan livet ble snudd opp ned på et øyeblikk.

I 2008 endrer livet seg for den aktive trønderen. En badeulykke med stygt benbrudd i Malaysia ender opp med bakterieinfeksjon og en rekke operasjoner når Birgit Skarstein kommer hjem til Norge. Under en av operasjonene settes epiduralen feil. Hun ble lam.


Mens mange nok kunne gått rett i kjelleren var Skarstein bestemt på at hun skulle klare dette.

– Å bli lam trenger ikke å være slutten, vi er jo så mye mer enn et par bein. Vi hadde noen diskusjoner, jeg og mamma. Jeg begynte ganske fort å lære meg å kjøre rullestol, trene opp overkroppen, teste hvordan jeg kunne gjøre ting med de nye forutsetningene, sier hun og legger til at det tok tok kort tid før hun aksepterte at hun var lam – men mange år før hun aksepterte konsekvensen av det.

Etter seieren i Tokyo snakker hun med VG om hvordan tankene rev i henne etter ulykken.

– Det har vært en lang reise for meg personlig. Nå i september er det 12 år siden jeg ble lam. «Hvordan skal livet bli?», «hvordan ser fremtiden ut egentlig?». Spørsmålene var mange. Nøkkelen til å løse dette har vært å anerkjenne hva jeg er god til og jeg ikke er så god til, hva det er smart at jeg gjør selv og hva det er smart at jeg ikke gjør selv. Hva jeg skal ha hjelp til og hva jeg skal bidra med til andre, sier hun til avisen.

Hun anslår det gikk to år før hun skjønte at hun måtte ha litt hjelp. Hun skulle klare alt selv.

Skarstein begynte å studere igjen i januar 2010, rundt tre måneder etter at hun ble lam. Hun pendlet én dag i uka med buss, båt og t-bane fra Sunnaas til Blindern. For å komme seg frem med rullestolen gjennom snøen slet hun ut to hanskepar i uken.

Da hun flyttet inn i en leilighet i Oslo etter oppholdet på Sunnaas, var det til en upraktisk leilighet.

– Jeg ville ikke ha en sånn leilighet for funksjonshemmede. For jeg var da ikke funksjonshemmet, forteller hun.

Skarstein fortsatte å gjøre det alle med to fungerende bein gjorde – uten å be om hjelp.

– Det var nok verre for folk rundt meg at jeg ikke ville ha hjelp enn om jeg ba om hjelp hele tiden. Min største styrke er også min største svakhet. Jeg holdt på å brenne meg helt ut, var så sliten, sier hun.

Men etter hvert forsto Skarstein at dette ikke gikk.

– Det handler om å være så ærlig som mulig med meg selv, erkjenne at ingen er god alene. Det er ikke bærekraftig i lengden. Det er ikke lurt å være dum, sier hun – og forteller om et eksempel fra da hun deltok på «Ingen grenser» med Lars Monsen.

– Vi skulle ut på tur i 30 dager med Lars Monsen i «Ingen grenser». Da var det ikke så lurt at jeg besvimte av utmattelse på dag seks. Det ville ikke være bærekraftig for gruppen – hvis de skal måtte bære meg i besvimt tilstand opp til Snøhetta.

Tårene bare rant

Man kan jo bare tenke seg hvordan det må være å oppnå et så stort mål som å ta gull i Paralympics. For Skarstein var det hele uvirkelig. Og tårene meldte seg raskt etter seieren.

– Jeg satt og gråt. Tårene bare trillet. Når du jobber så hardt over så mange år, har så mange tøffe dager . Det tok litt tid for meg å innse at vi hadde greide det. Jeg visste at ingenting var avgjort før jeg var i mål. Kristoffer Brun og Are Strandli gikk rundt noen hundre meter fra mål i OL. Det tok meg i hvert fall 20 minutter å skjønne dette. Jeg skjønte det på måten Johan snakket og lo på. Først da gikk det inn over meg. Først da jublet jeg. At dette skjedde på ekte, at det var ikke en drøm, sier hun til VG.

Avslører sterk detalj

For to år siden døde AP-politiker Ingrid Aune. Venninnen til Skarstein ble bare 33 år gammel etter en dødsulykke på sjøen.

Egentlig var planen at Aune skulle være med til Tokyo for å støtte Skarstein under mesterskapet. Og derfor at Skarstein valgt å døpte båten sin nettopp Ingrid.

– Hun er med meg hver eneste dag. I hele oppkjøringen. Nå er det ingen som er her i Tokyo, ettersom det ikke er lov med publikum. Men hun er med meg i hjertet. Hun er med meg hver dag også her. Det er veldig fint å ha navnet hennes på båten. Jeg og båten er på en måte ett. Den bærer meg og dytter meg fremover. Vi har et fint samspill, sier Skarstein til VG, og forteller videre:

– På gravsteinen til Ingrid står det «vær ditt eget eventyr», og hun kommer alltid til å være en del av mitt. Hun bidro så mye den tiden vi fikk lov til å ha sammen. Det er fint å kunne ha henne med hit.

Deltok i «Skal vi danse»

I 2020 deltok Skarstein i «Skal vi danse».

I den åttende runden av «Skal vi Danse» var det Birgit Skarstein og Michael Andreassen som endte opp i danseduell. Etter duellen ble det klart at den folkekjære paraidrettsutøveren Birgit Skarstein måtte forlate konkurransen.

– For en fantastisk dansereise dette har vært. Jeg er så glad og takknemlig for å få ha vært en del av eventyret!, skrev Skarstein selv på Instagram da etter at hun røk ut.

Men selv om Skarstein ble svært populær i de norske hjem gjennom konkurransen, var det også en rekke nettroll som skapte kvalme rundt deltakelsen hennes.

Da det ble kjent at Birgit Skarstein skulle delta i «Skal vi danse» ventet det mange reaksjoner. Positive reaksjoner, men dessverre også negative fra folk som mente at hun bare var med fordi hun var lam, og at hun derfor ville sanke mange «sympatistemmer».

Blant kommentarene på Facebook har man kunne lese meninger som:

«Her er det vel allerede satt en vinner Birgit Skarstein det er jo både vakkert og politisk riktig» og «Enda en gang må de ha en som kommer til å få masse sympatistemmer».

Birgit Skarstein var også ute i media før premieren og fortalte at hun ikke ville ha noen særbehandling fordi hun sitter i rullestol.

– Jeg forstår at folk spør om disse tingene, men jeg skal på ingen måte ha noe «free pass». Dommerne skal være like strenge med meg som med de andre. Det er også derfor vi øver så mye, for at det skal sitte teknisk og se bra ut, sa hun til Se og Hør.

Vi gratulerer Birgit Skarstein så mye med et imponerende gull i Paralympics! Trykk gjerne på deleknappen om du også lar deg imponere over denne dama!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter